Menü

Azért fáj, mert nem ittál eleget...

Legutóbbi írásomban a kánikula elviselésére gyűjtöttem tippeket, ebben szerepelt, hogy elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. Az sem baj, ha nem vagyunk szomjasak, nem is kell megvárni, hogy azok legyünk, ezért törekedjünk arra, hogy napközben is folyamatosan kortyolgassunk a mellénk készített vizes palackból.

Ha nem tesszük ezt meg, s nem figyelünk erre tudatosan, akkor nagyon sok következménye lehet a mulasztásunknak. Azt tudni kell, hogy ha akkor kezdjük keresgélni a poharat, amikor már szomjasak vagyunk, akkor régen elkéstünk. A szomjúság érzetet meg sem kell várni, anélkül is kell inni, óránként, félóránként. Néhány problémánknak egészen biztosan az az oka, hogy nem ittunk eleget, ilyen például a fejfájás. Anyukám mindig azt mondta, hogy ha fejfájásra panaszkodtunk, hogy igyunk meg két nagy pohár vizet. Negyven éve patikus, mégsem ad gyógyszert soha azonnal, hanem elvárja, hogy igyunk meg pár pohár vizet, s rendszerint a tanácsa be is válik - elmúlik a fájdalom. A folyadékhiány miatt besűrűsödik a vérünk, a vérnyomás megemelkedhet, és ez fejfájáshoz vezethet. Ha nincs igazam, akkor sem árt ha két nagy pohár vizet megiszunk kísérletezésképpen, mielőtt gyógyszerhez nyúlunk.

A rossz lehelet oka is lehet a dehidratáltság. A szervezetünk nem véletlen termel nyálat, abban ugyanis antibaktériumok vannak, ezek segítenek fenntartani a száj higiéniáját. Ha nem iszunk eleget, a nyáltermelődés is csökken. Éhes vagy? Biztos? Nagyon könnyen összekeverhetjük a szomjúságot az éhséggel, én erre sokáig csak legyintettem, pedig igaz. Először igyunk meg pár jó nagy pohár folyadékot és máris észrevehetjük, hogy valóban éhesek voltunk-e, vagy inkább csak szomjasak. A sportolók tudják legjobban, mit okoz a kevés folyadékfogyasztás, és aki futás után volt már dehidratált, az legközelebb erre már nagyon figyel. Az izomgörcsök leggyakoribb oka a kevés vízfogyasztás, elengedhetetlen, hogy már az edzés közben is legyen nálunk a vizes palack. Még jobb, ha egy magnézium pezsgőtablettát is dobunk bele. Nagyon fontos, legalább annyira, mint egy jó edzésterv, vagy egy megfelelő sportruházat.

A bőrünk is azonnal mutatja, ha keveset ittunk, száraz lesz és idővel ráncos. Elveszíti rugalmasságát és hidratáltságát, s ha nem tartjuk be az alapszabályokat, azaz nem alszunk és nem iszunk eleget. Ilyenkor a legdrágább kencéket is magunkra kenhetjük, csak pénzkidobás.

Legalább 2-3 liter folyadékra lenne szükségünk minden nap – ezt nem véletlenül halljunk gyakran, hiszen testünk számára az egyik legfontosabb a megfelelő folyadékbevitel. Nyáron különösen fontos, hogy sokat igyunk, de az év többi napján is elengedhetetlen (lenne) erre tudatosan figyelni. Minden esetben úgy ülök le cikket írni, hogy mellettem egy fél literes víz. Enélkül gondolkodni sem tudnék.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.