Menü

Amit a szaunákról tudni kell

A szaunázás nemcsak egy tevékenység, hanem egy külön rituálé. Főleg az északi és a finnugor népek mindennapjaihoz tartozik hozzá. Minimális különbségek vannak az ősi szaunázási szokások között a különböző népeknél, de a lényege ugyanaz. Egy kályhával felfűtött faházban végezték és végzik mai napig ezt a szokást, melyet gőzzel dobnak fel néha. A befejezést pedig egy nagyon hideg fürdő jelenti.

A szaunának több fajtája van. A legismertebb a finn szauna, amely körülbelül 90 °C-os állandó hőmérsékleten biztosítja az izzadást. Ez a hő nem annyira kellemes, ezért legfeljebb negyed órás benntartózkodás javasolt. A füst szauna igazi kuriózumnak számít a szaunák világában. Első sorban a számik (lappok) körében elterjedt. A lényege, hogy fával begyújtanak, kémény helyett pedig az ajtón távozik a füst. A begyújtást követően néhány órát várni kell, míg a helyiségben a tűz már csak parázslik. A korom és a füst miatt jellegzetes illat is társul az élményhez.

A modern szaunázás legékesebb példája az infra szauna, amelyben kályha helyett infra sugarakkal biztosítják a megfelelő hőmérsékletet. A fogyni vágyók számára ez az egyik legmegfelelőbb, de azoknak is jó választás, akik nem annyira bírják a túl magas hőmérsékletet. Ugyanis az infra szaunákban a hőmérséklet akár 20-30°C-szal is alacsonyabb lehet, mint a finn szaunákban.

A szaunázásnak rengeteg pozitív hatása van. Karban tartja az érhálózatot, javítja a keringést, jótékony hatása van a szívre. Az immunrendszer erősítése a megterhelése által történik. Mindezek mellett a nyirokkeringésre is jótékony a hatása, nem is beszélve arról, hogy a fogyásban és a náthából való kigyógyulásban is segít. Ezért, ha van a közelben egy olyan fürdő, amelyben szauna is található, azt mindenképpen érdemes rendszeresen felkeresni.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.