Menü

A ketogén diétáról

  • Dátum: 2018.08.18., 08:53

A ketogén diétát elsősorban az epilepsziás betegek számára, azon belül is inkább a gyermekek részére fejlesztették ki. Arra épít, hogy a nagy arányban fogyasztott zsírok és a csökkentett szénhidrátbevitel következtében a szervezet hasonló módon viselkedik, mint amikor éhezik. A bevitt szénhidrátból cukrot állítana elő, ami energiaként szolgál a sejtek számára, azonban, ha ezt nem kapja meg, kénytelen a szervezet felhasználni a rendelkezésre álló zsírraktárokat. Ilyenkor nem cukor szolgál energiaként, hanem úgynevezett ketontestek, amik a lebontott zsírsavakból keletkeznek.

A szervezet megnövekedett ketonszintje hozzájárul az epilepsziás rohamok gyakoriságának csökkenéséhez. Természetesen elsősorban a gyógyszeres kezelést alkalmazzák először és csak akkor egészítik ki diétával, ha nem elég hatékony. Gyermekeknél arra is oda kell figyelni, hogy a megfelelő fejlődéshez szükséges fehérjemennyiséget is bevigyék.

Szigorúan meg van szabva, hogy mennyi és milyen szénhidrátot fogyaszthatunk. Megengedettek a gyümölcsök és a keményítő tartalmú zöldségek, viszont gabonaféléket, tésztákat, hüvelyeseket és tejet tilos fogyasztani. A diéta alapját a húsok, tojás, tejtermékek és olajok adják, kiegészítve diófélékkel. Ezek mellett fogyaszthatók a fentebb említett zöldségek és gyümölcsök.

A diéta hátránya, hogy míg a szervezet nagyrésze ketontestekből is fedezni tudja az energiaszükségletét, addig az agy csak glükózból, ezért mindenképpen szerepelnie kell az étrendben még ha minimális mennyiségnek is. Az étrendünk felépítésében nagy segítséget nyújt az úgynevezett ketodiétás ételpiramis, amiben szerepel, hogy mit és mennyit ehetünk az adott élelmiszerfélékből.

Tudnivalók a telített és a telítetlen zsírokról

Az ember által felhasznált zsírok alkotóelemei a hosszú szénláncú zsírsavak és a glicerin. A köztük lévő különbségek alapja a szénlánc alakja és hossza, valamint a szénatomokhoz köthető hidrogénatomok száma. Az egészségtudatos táplálkozásnál fontos tudni mennyit vigyünk be ezekből a szervezetünkbe.

A bemelegítés elengedhetetlen fontossága

Miért kell bemelegíteni edzés előtt? Hogyan kell ezt végezni? Mit veszítesz, ha kihagyod? Remélem ez a cikk segítséget fog nyújtani abban, hogy ne ész nélkül kezdj neki az edzésnek.

Az edzés utáni étkezés szabályai

Sokakban felmerül a kérdés edzés után, hogy vajon mit, mikor és mennyit szabad enni? Mindenképpen próbálj ki több lehetőséget, idővel úgyis meglátod melyik az, ami számodra a legjobb, leghasznosabb. Íme, néhány ehhez kapcsolódó praktika, melyeket érdemes a jövőben elsajátítanod a fejlődésed érdekében.

Nátha kezelése gyorsan

Tél van, és a változékony időjárás ellenére többnyire hideget tapasztalhatunk a napi sétáink során. Amivel semmi gond nincs, egészen addig, míg meg nem jelenik az ismerős vörös folt az arcunkon, amit az orr folyás okoz, és el nem kezd rázni a hideg a fűtött szobában is. A téli náthán mindenki szeretne minél hamarabb túlesni. Mutatunk pár örök érvényű tippet.

Memóriajavító táplálékaink nyomában

Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.