Menü

A ketogén diétáról

  • Dátum: 2018.08.18., 08:53

A ketogén diétát elsősorban az epilepsziás betegek számára, azon belül is inkább a gyermekek részére fejlesztették ki. Arra épít, hogy a nagy arányban fogyasztott zsírok és a csökkentett szénhidrátbevitel következtében a szervezet hasonló módon viselkedik, mint amikor éhezik. A bevitt szénhidrátból cukrot állítana elő, ami energiaként szolgál a sejtek számára, azonban, ha ezt nem kapja meg, kénytelen a szervezet felhasználni a rendelkezésre álló zsírraktárokat. Ilyenkor nem cukor szolgál energiaként, hanem úgynevezett ketontestek, amik a lebontott zsírsavakból keletkeznek.

A szervezet megnövekedett ketonszintje hozzájárul az epilepsziás rohamok gyakoriságának csökkenéséhez. Természetesen elsősorban a gyógyszeres kezelést alkalmazzák először és csak akkor egészítik ki diétával, ha nem elég hatékony. Gyermekeknél arra is oda kell figyelni, hogy a megfelelő fejlődéshez szükséges fehérjemennyiséget is bevigyék.

Szigorúan meg van szabva, hogy mennyi és milyen szénhidrátot fogyaszthatunk. Megengedettek a gyümölcsök és a keményítő tartalmú zöldségek, viszont gabonaféléket, tésztákat, hüvelyeseket és tejet tilos fogyasztani. A diéta alapját a húsok, tojás, tejtermékek és olajok adják, kiegészítve diófélékkel. Ezek mellett fogyaszthatók a fentebb említett zöldségek és gyümölcsök.

A diéta hátránya, hogy míg a szervezet nagyrésze ketontestekből is fedezni tudja az energiaszükségletét, addig az agy csak glükózból, ezért mindenképpen szerepelnie kell az étrendben még ha minimális mennyiségnek is. Az étrendünk felépítésében nagy segítséget nyújt az úgynevezett ketodiétás ételpiramis, amiben szerepel, hogy mit és mennyit ehetünk az adott élelmiszerfélékből.

A közös vacsora fontosabb, mint gondolnánk

A közös vacsorák nem az evésről szólnak. Nem a háromfogásos családi lakomákat értjük alatta. Az esti közös együttléttől boldogabb és kiegyensúlyozottabb gyerekeink is lehetnek.

7 mód, hogy krízisben lelkesíts egy barátot (vagy magadat)

Amikor Sheryl Sandberg (írónő) elveszítette a férjét, azt mondta, senki nem tudta, hogyan szóljon hozzá. Az emberek furán érezték magunkat körülötte, és nem tudták, mit mondjanak. Új könyvének (angolul Option B) célja az volt, hogy ne csak arról írjon, hogyan legyünk ellenállóak, amikor kihívásokkal kell szembenéznünk, de hogyan tudjuk támogatni a barátainkat szükséghelyzetekben.

Amit nem mondtak el Neked az életmódváltásról

Mindenki az életmódváltás pozitív hozadékait hangoztatja, azt viszont nem szokás reklámozni, ami nem kellemes, ami áldozattal és lemondással jár. A diéta egy valóságos aknamező. Miért is?

A túlzásba vitt fehérjefogyasztás következményei

A túlzott fehérjebevitel máj- vagy vesekárosító hatása ma nem kellően alátámasztott, de dehidrációt, fáradékonyságot, ingerlékenységet és más kedvezőtlen jelenségeket valóban előidézhet, látens vagy tekintetbe nem vett ismert vesebetegségek esetén pedig ez a probléma is felszínre kerülhet. De ezek a feltételezések tényleg igazak, vagy csak mendemondák

Ételek pajzsmirigy- alulműködésére

A pajzsmirigy nem megfelelő működésének terápiája a gyógyszeres kezelés, viszont igen sokat tehetünk érte egy kellően összeállított étrenddel is.