Menü

Négy étel, amit érdemes edzés előtt fogyasztani

Nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy (már) edzés előtt (sem) visznek be magasabb energiájú tápanyagot a szervezetükbe, mert épp a meglévőekből szeretnének fogyni vagy építkezni. Ez komoly sérülésekhez és a szervezet gyengüléséhez vezethet, ráadásul akármilyen keményen is próbálkozunk, a kívánt eredményt nem fogjuk elérni. Íme négy étel, melyet edzés előtt érdemes fogyasztani, és elegendő energiát biztosítanak a hatékonyság eléréséhez.

Omlett tojásfehérjéből és zöldségekkel

A tojás önmagában is tele van aminosavakkal és fehérjével, melyek az izomépítők egyik alapszükséglete, de edzés előtti energiaraktár feltöltőnek is jó. Érdemes zöldségekkel kombinálni (paradicsom, brokkoli, hagyma, stb.), melyek magas rosttartalma segíti az emésztést, ráadásul csökkentik az éhségérzetet.

Banán

A banán az egyik legmegosztóbb gyümölcs az edzésben jártasak között, mivel az egyik legédesebb, legtöbb szénhidrátot, és ezáltal a legtöbb kalóriával rendelkező finomságról beszélünk. Ez viszont azt is jelenti, hogy a glikogénraktárakat gyorsan feltölti, mely igen hatékony edzéshez vezethet. Izomépítés esetén a banán a hosszú idejű edzéshatékonyságot hozhatja magával, állóképességi edzéseknél (pl. maraton) pedig mindenképp fontos a szénhidrátpótlás a szervezet számára, melynek egyik természetes módja a trópusi gyümölcs lehet.

Szárított gyümölcs

Szintén egy olyan ételről beszélünk, melyről pozitívan és negatívan is szoktak nyilatkozni az egészséges étkezést tekintve. Tény, magas cukor- és kalóriatartalma van a legtöbb aszalt gyümölcsnek is, mely edzés előtt jótékony hatással lehet a szervezetre. Ez esetben már fontos a mértékletesség tartása, érdemes ezért más kalóriaszegény ételekkel, esetleg joghurttal kombinálni.

Zabkása, zabpehely

Tipikus edzéskajának számít, nem véletlen: komplex szénhidrátot tartalmaz, lassan szívódik fel, azáltal folyamatosan energiát szolgáltatva a szervezet számára akár órákig. Magas rosttartalma segíti az emésztést és nem igazán érzünk éhségérzetet, ráadásul a szénhidrátraktárakat is telíti, melyhez hosszabb állóképességi edzéseknél nyúl a szervezet. Fontos, hogy ne közvetlenül edzés előtt, hanem legalább 1-2 órával korábban fogyasszuk, hiszen a felszívódása lassú és időigényes, utána viszont energikusabbak leszünk, mint valaha. Néhány gyümölccsel, kókuszreszelékkel, fahéjjal vagy egyéb fűszerrel kombinálva pedig komplett reggelit tudunk belőle faragni

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.