Menü

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Szlovákok

Szlovákok legnagyobb arányban Békés megyében élnek tömbökben, például Tótkomlóson, de nagy számban fordulnak elő még Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is, illetve a Pilisben. Konyhájuk talán legismertebb fogása a juhtúrós sztrapacska, ami valójában két szlovák étel magyarosított összemosása. Az egyik, a sztrapacska egy burgonyából készült galuska, amelyet savanyú káposztával szoktak fogyasztani, a másik a juhtúrós galuska, melynek szlovák neve bryndzové halusky.

Ha kiadós előételre vágyunk, akkor a szlovák kapustnica kiváló választás. Ehhez először egy fej hagymát előkészítünk, felkockázzuk és pirítani kezdjük disznózsíron. Piros paprikával, sóval és borssal szórjuk meg, majd köménymagot és jól átmosott savanyú káposztát adunk hozzá. Ezután felöntjük vízzel. Ha felforrt, karikára vágott kolbászt teszünk bele, és ha szükséges, még ízesítjük. Forrón tálaljuk, ízlés szerint tejföllel.

Főételnek a juhtúrós galuska tökéletes. Ehhez három egész tojást felverünk, majd sóval és egy kis borssal ízesítjük. Két evőkanál vizet adunk hozzá, és annyi lisztet, hogy szaggatható állagot kapjunk. A galuskát vízben kifőzzük. Eközben kockára vágjuk a húsos szalonnát, és serpenyőben megpirítjuk. A kisült zsírt megtartjuk, a szalonnát kivesszük belőle. A galuskát először a zsírba forgatjuk, majd tejföllel és juhtúróval elkeverjük. Végül rátesszük a tetejére a szalonnát.

A szlovákoknak tehát nem csupán a kultúrája gazdag, hanem a konyhája is. Ha pedig valamelyik szlovákok lakta településen járunk, mindenképpen érdemes kipróbálni az ételeiket úgy, ahogyan ők készítik.

Szerző: Varga Ágnes Kata

Mikuláshúzás? Igen!

Közeledik a december, és vele együtt az advent, a mikulás és a karácsony is. Felső tagozatban és talán még középiskolában is ez az egymás közti ajándékozás időszaka. Ideje tehát kitalálni, mit készíts a másiknak. De ha nálatok még nem szokás az, hogy neveket húztok ki, és annak adtok ajándékot, akkor most néhány pozitívumát feltárom előttetek, hátha kedvet kaptok hozzá.

Egyszer volt hol nem volt: Vallónia

Belgium mindig is egy nagyhatalmak által elfoglalt terület volt egészen a nagy belga forradalomig (1831), amikor is végre kizavarták az éppen aktuális elnyomójukat, jelesül a hollandokat az országból. Habár az északi rész jóval szebb és gazdagabb, a déli vallon területről se feledkezzünk meg, hiszen ez a 3,5 milliós terület nem akármilyen érdekességeket rejt.

Reklámok, és azok veszélyei – legyünk tudatosak!

A reklámok önmagukban nem veszélyesek. De ha általuk átalakítjuk a saját gondolkodásunkat, az már sokkal veszélyesebb. Nem azért, mert egyszer rossz döntést hozunk, hanem mert a cselekedeteink mechanizmusa a fejünkben megmarad, és mi sokszor fogjuk ugyanazt a hibát elkövetni. Legyünk tudatosak és kritikusak!

Jemen: kórházban fekvő gyerekek élete forog veszélyben

Ezúttal egy rendhagyó sajtóközleményt adunk le a jemeni válságról. Minden információ rendelkezésre áll annak aki segíteni szeretne.

Mindent a Z generációról

Z generáció néven szokás emlegetni az 1996 után születetteket, tagjai a modern technika világába csöppentek bele, nem ismerik az internet előtti életet. Az egyes generációk más-más kommunikációs formát részesítenek előnyben, ami létrehozza a „generációs szakadékot”, mikor a szokásosan használt nyelvi kód már nehezen összeegyeztethető az életkori különbségek miatt, illetve a kulturális szocializációs alapok is mások.