Menü

Egyre több az allergiás – vajon miért?

  • Dátum: 2018.08.24., 09:45

Az allergia tulajdonképpen egy immunreakció olyan dolgokkal szemben, amik normál esetben nem kéne, hogy bármilyen irritációt váltsanak ki a szervezetből. Az allergiát okozó anyagokat allergéneknek nevezzük. Alapvetően úgy kategorizáljuk, hogy milyen szervet érint a túlérzékenység. A levegő által terjedő allergének, mint a pollen, a légutak, illetve a szem szaruhártyájának gyulladását váltják ki; ilyen a szénanátha. Ha az allergén a tüdőn keresztül vált ki reakciót, akkor asztmás tüneteket produkálhat, mint a nehézlégzés és a köhögés. Az emésztőrendszert érintő allergiák tünetei a hányinger, hányás, hasmenés és puffadás. Végül pedig a bőrt érintő immunreakciók bőrpírként, duzzadásként jelentkeznek.

Több elmélet is létezik arra, hogy miért egyre több az allergiás. Ilyenek a higiénia elmélet, a modern, teljesen zárt házak, a megnövekedett forgalom, a kisebb család, de közrejátszhat az veszélyesebb, kevésbé steril élelmiszerek kerülése is.

A higiénia elmélet a mai ember „keveset látott” immunrendszerét okolja az egyre gyakoribb allergiáért. Tulajdonképp igaz, hogy a mai ember kevesebb betegséggel, illetve kórokozóval találkozik, mint korábban, nem probléma a tiszta ivóvíz (legalábbis egyes országokban), vannak védőoltások, antibiotikumok, így az immunrendszer nem dolgozik annyit.

A rosszul szellőző, szinte teljesen zárt házak sem járulnak hozzá az egészségünkhöz. A mai lakások szigetelése szinte tökéletes, ami bár jó hír a fűtés szempontjából, de rossz hír az egészségünknek. Az állott levegőben gyorsan megemelkedik az allergének koncentrációja, ami kiválthatja az allergiás reakciót, főleg, hogy hajlamosak vagyunk elég sok időt tölteni a házban és keveset szellőztetünk.

A megnövekedett forgalom is felelős lehet. A dízelmotorok kifejezetten szennyezik a környezetet, több országban már korlátozást is vezettek be ezekre a járművekre, valamint kimutatták, hogy az ilyen járművek kipufogógázában allergiás reakciót kiváltó anyagok is vannak. Persze a nagy forgalmú területeken egyébként is rosszabb a levegő. Elég egy közeli faluba elmenni, máris érezzük a különbséget.

Egyes elméletek szerint a kisebb család is hozzájárul az egyre több allergiás megbetegedéshez. A nagyobb létszámú családokban a nagyobb közösség maga után vonja azt, hogy a gyermekek több különböző kórokozóval találkoznak már egészen fiatal korukban, mint ahol csak egy gyermek van.

Az is igaz, hogy a mai gyerekeket jobban óvják. Sokszor hallani, hogy „bezzeg a mi időnkben a kertből ettük a zöldséget, gyümölcsöt”. Valóban, nem csak hogy egészséges, házi zöldségeket és gyümölcsöket ettünk régen, de nem is feltétlen voltak megmosva, sokszor földes, mondhatni koszos volt. Ez viszont nem feltétlen jelentett rosszat, mivel korán találkozott a szervezetünk különböző allergénekkel.

Összességében nehéz megmondani, mi okozza az egyre több ilyen jellegű megbetegedést, de valószínűleg nem is egy ok áll mögötte. Akár mindegyik is igaz lehet és közrejátszhat az allergia kialakulásában, de egyéntől is függ, hogy nála melyik rizikófaktor áll fenn.

Egy biztos: a legtöbb rizikófaktor elkerülhető. Szellőztessünk rendszeresen és töltsünk minél több időt a szabadban, ne szedjünk mindenre antibiotikumot, csak ha az orvos szükségesnek látja. Kerüljük a túl sok vegyszert és fertőtlenítőszert, valamint igyekezzünk inkább gyalog, vagy biciklin közlekedni. Nem csak hozzájárulunk a tisztább levegőhöz, de fizikai állapotunk is javulni fog.

Miért hízunk télen és mit tehetünk ellene?

A téli hónapokban hajlamosabbak vagyunk a hízásra. Ez sajnos tény. Oka valahol abban keresendő, hogy az ősi időkben ez a télen növesztett plusz zsírréteg a túlélés része volt, védelmet adott a hideggel szemben, azonban ebbe egyáltalán nem kell beletörődnünk. De mi a megoldás a téli hízás ellen?

Tudnivalók a telített és a telítetlen zsírokról

Az ember által felhasznált zsírok alkotóelemei a hosszú szénláncú zsírsavak és a glicerin. A köztük lévő különbségek alapja a szénlánc alakja és hossza, valamint a szénatomokhoz köthető hidrogénatomok száma. Az egészségtudatos táplálkozásnál fontos tudni mennyit vigyünk be ezekből a szervezetünkbe.

A bemelegítés elengedhetetlen fontossága

Miért kell bemelegíteni edzés előtt? Hogyan kell ezt végezni? Mit veszítesz, ha kihagyod? Remélem ez a cikk segítséget fog nyújtani abban, hogy ne ész nélkül kezdj neki az edzésnek.

Néhány dolog, amit nem takarítunk eleget

Gondoltál már arra, hányszor nyúlsz a távirányító után, milyen sokszor kapcsolod fel a lakásba belépve - még koszos kézzel – a villanyt? Mennyit tartod kezedben egész nap a mobiltelefonodat? Milyen sokszor vezetsz autót? Vajon mely tárgyainknak van a leggyakoribb tisztításra szüksége?

Az edzés utáni étkezés szabályai

Sokakban felmerül a kérdés edzés után, hogy vajon mit, mikor és mennyit szabad enni? Mindenképpen próbálj ki több lehetőséget, idővel úgyis meglátod melyik az, ami számodra a legjobb, leghasznosabb. Íme, néhány ehhez kapcsolódó praktika, melyeket érdemes a jövőben elsajátítanod a fejlődésed érdekében.