Menü

Gyümölcsök nyárson - a grillezés befejező ételei

Bizony a nyár végéhez közelítünk, mindig szembesülök ezzel, mikor lapozok egyet a naptáron, pedig az ősz is szép és rengeteg programot tartogat számunkra. A grill partik ideje sem járt le augusztus utolsó napjaival, hiszen időjárási előrejelzésünk szerint a jó idő szeptember végéig kitart, 24-25 fok körüli nappali hőmérsékletek lesznek. A nyári grill partik ideje ősszel sem ér véget, sőt igazán akkor élvezhető, hiszen nem gyötör a kánikula. Nincs is jobb, mint baráti társasággal összegyűlni a kertben, néhány pohár bor vagy sör mellett húst és zöldséget sütögetni, jókat beszélgetni, nagyokat nevetni.

A grill partikon nemcsak pácolt húsokat, zöldségeket készíthetünk, sajtokat grillezhetünk, de remek desszerteket is az asztalra varázsolhatunk. Nagyon könnyű elkészíteni a sült banánt, melyeket félbevágunk, megszórunk egy kis dióval vagy mogyoróval, fóliába teszünk és 10 perc alatt megsütünk a rácson.

A banánhoz hasonlóan más gyümölcs is elkészülhet a grillezés alkalmával. Az ananász is az édesszájú vendégek kedvelt grill-desszertje lehet: vágjunk szeletekre egy ananászt és tegyünk rá kevés mézet, süssük kb. 10-15 percig, amíg arany barnára nem pirul. A sült gyümölcsöket fagylalttal is fel lehet dobni tálaláskor, s magokkal megszórni, így a hideg-meleg és a különböző textúrájú alapanyagok is találkoznak.

A gyümölcsökkel teletűzdelt saslik képe lebeg a szemem előtt, remekül el tudom képzelni befejező fogásként egy kerti partin. Miközben a mellettem ülő férjem furcsa arcot vág ezekre a receptötletekre, neki a sült szalonna és a sült húsok mellett nem hiányzik semmilyen édesség, ami rólam viszont abszolút nem mondható el.

A pálcikákra húzott vágott gyümölcsök a világ legegyszerűbb grill desszertjei, kockázzunk fel néhány szem ananászt, banánt, almát, barackot húzzuk fel őket nyársra, süssük át, s már tálalhatjuk is.

A karamellizálás is biztosan jó dolog lehet, finom ropogós mázat adhatunk vele bármilyen gyümölcsnek, de én törekszem az alakbarát fogások elkészítésére, nem lennék hiteles, ha cukormázas sütiket vagy desszerteket javasolnék. Nekem karamellizálás nélkül is éppoly ízletes egy gyümölcs, a maga természetes ízeivel, nincs szükség plusz cukorra. Nekem az nem fér bele a diétába, de aki így szívesebben kipróbálná, annak ez egy jó ötlet, azonban semmiképp ne lédús gyümölcsökkel tegyük, sokkal inkább almával, körtével. Az édesítőszerek nem karamellizálhatóak, ezekkel ne is próbálkozzunk.

Csokoládéval is bevonhatóak a gyümölcsfalatkák, ezt könnyebb cukormentesen elkészíteni, hiszen kaphatóak hozzáadott cukor nélküli csokoládék. Szívesen megkóstolnék egy csokimázas epret vagy banánt, nem is hangzik rosszul, akár grillparti nélkül is elkészíthetjük otthon befejező fogásként, akár kisgyerekekkel is.

A nyári - illetve az őszi hétvégék egyik népszerű baráti, családi programja a grillezés, ahol együtt élvezhetjük a szabadidőt és a finom falatokat, s erről a nyár elmúltával sem kell lemondani, jöhetnek az őszi vidám programok!

Nyaralás nagyon olcsón

Amikor a hőmérséklet tartósan meghaladja a 30°C-ot, az ember akaratlanul is vágyni kezd egy hűvös strandra, egy szép hegyi nyaralóba vagy egy szép tengerparti házba. De ahhoz, hogy ezek a vágyak valóra váljanak, nem elég az erős elhatározás, anyagi ráfordítás is szükséges.

Glutén hatása a pajzsmirigyre

Tudósok úgy gondolják, hogy amikor egy lisztérzékeny elfogyasztja a gluténnak nevezett búzafehérjét, amely ma már sok feldolgozott élelmiszerben megtalálható, az illető bélrendszere nem tudja azt rendesen feldolgozni.

Szervezetünk kálium forrásai

A kálium a szervezetünk számára egyik legfontosabb mikrotápanyag. Ez a 10 alapanyag segít abban, hogy sose szenvedj hiányt belőle!

Tökmag versus szotyi

Nagy meleg ide, kánikula oda egy valami nem megy ki a divatból a nasizás, nasolás. Mielőtt még a tükör előtt keseregnénk az alakunk miatt szép sorjában számba fogom venni kedvenc tradicionális rágcsánkat, itt az ideje megtudni, hogy még is mit eszünk valójában.

Tudnivalók a vegán életmódról

A veganizmus az állati eredetű termékek használatának mellőzése és az ehhez kapcsolódó filozófia, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát, amely megnyilvánul a táplálkozás, a szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek választásában is.