Menü

Önkénteskedési kisokos - EVS (Európai Önkéntes Szolgálat)

Az idén 22 (!) éves EVS program az egyik legjobb módja az európai önkénteskedésnek. Ez a lehetőség azonban csak 16 éven felülieknek adott 30 éves korig. A programok hossza eléggé eltérő. A rövidek 1-2 hónaposak, de találni sok hosszabb, akár egyévest is (ez a maximális időtáv). Ez a lehetőség három esély az egyben. Egyszerre remek lehetőség utazni, ad munkatapasztalatot és segíthet sokaknak a felnőtté válásban. Ez egy önismereti, tanulási és fejlődési folyamat. Tulajdonképpen egy idegen országban egy multikulturális környezetben élő európai állampolgár leszel, miközben jót teszel másokkal, rengeteg változáson mész keresztül. A programnak a fiatalok önkéntes társadalmi tevékenységekben való részvételének támogatása a célja.

Ahhoz, hogy kimehess külföldre fontos, hogy legyen egy küldő szervezeted, de azt nagyon könnyű találni. Amikor elfogadják a jelentkezését valakinek, az sok mindennel együtt jár. A fogadó szervezetnek biztosítania kell szállást, zsebpénzt (kb. 90-150 euro havonta), kajapénzt és a nyelvtanfolyamot. Nagyon fontos kiemelni, hogy a fiatalt hazai és külföldi koordinátorok, egy tutor és egy mentor is segíti a hónapok alatt. Fontos tudni, hogy megéri körültekintően választani programot, mert ha valaki először rövidtávú EVS-ben vesz részt, akkor a 12 hónapból fennmaradó időre még egyszer részt vehet hosszú távú EVS projektben. Fordítva ez nem lehetséges. A https://europa.eu/youth/volunteering_hu honlapon el is lehet kezdeni az ismerkedést a lehetőségekkel.

A legjobbak azok a programok, amelyek releváns munkatapasztalatot jelentenek és szakmai fejlődéshez segíti a pályázót. Ismertem olyan hangosítót aki egy dél-spanyol helyi médiában, főképp rádióban dolgozott. Vagy épp történészt, aki, műemlékvédelemmel akart foglalkozni és ilyen szakirodában dolgozott Köln mellett. A programjuk mindenképpen segített áthidalni nekik egy hosszabb időszakot, hogy ne keveredjenek el teljesen addig a szakmámtól, amíg itthon állást találnak. Hazatérésük után azonnal ráleltek mindketten a végzettségüknek megfelelő munkára. A projektek többsége azért főleg a szociális érzékünkre alapoz. Külön kiemelném, hogy a nyelv miatt nagyon népszerű brit területeken főleg a segítő szerepkör dominál.

Kiknek ajánlom:

Mindenkinek, aki olcsón és hatékonyan akar nyelvet tanulni. Az az íratlan szabály, hogy minden pályázó kijuthat ha elég kitartó. Ha megfelelő számú projektre jelentkezik akkor legkésőbb egy évvel a jelentkezéseket követően ki fog jutni. Természetesen a körülmények, emberek országonként eltérőek, de annyi bizonyos, hogy a kapott kajapénzből és zsebpénzből ki lehet jönni. Aki egyetem után jelentkezik, annak a szakmaiabb, specifikusabb projekteket ajánlom. Mindegyik program remek lehetőség viszont felsőoktatási tanulmányok lyukas éveinek letudására. Minden csak szervezés és egy kis szerencse kérdése. Nagyon fontos, hogy csak olyan programra jelentkezünk, ami tényleg érdekel és ne adjunk meg olyan készségeket a motivációs levélben amik nem felelnek meg a valóságnak. Ha ifjúságsegítésben gondolkozol akkor meg egyenesen főnyeremény egy ilyen esély. Az itt szerzett nyelvtudás és munkatapasztalat mindenképpen ugródeszkát képez minden önkéntes számára.

Saját EVS kaland: Bandon, Írország 2,5 hónap

Napra pontosan 9 éve jött a hívás, hogy Írországban, a smaragd zöld szigeten, megüresedett egy hely és szinte azonnal kezdeni kéne. Nagy hezitálás után igent mondtam. Habár nem sült el túl jól, egy pillanatig nem bántam meg. A célállomás egy kis városka lett Cork mellett, a neve Bandon. A helyi ifjúságsegítő irodán (YMCA) kellett dolgoznom. Sajnos a körülmények nagyon rosszak voltak. Az alap probléma abban gyökeredzett, hogy én voltam az első ilyen önkéntes az irodán. Tulajdonképpen egy isten háta mögötti kis regionális irodát kell elképzelni. A gondok hamar kijöttek. Első lépésben nem biztosítottak nyelvtanulási lehetőséget, mert megszűnt a nyelviskola a városban. Corkba pedig drága lett volna mindig ingázni. A szállás is hagyott kivetnivalót maga után, hiszen nagyon kicsi szobát kaptam (8-10 m2), internet nélkül.

A fő gond a szervezettséggel akadt. Nem nagyon akadt munka, de több képzésre is elmentem, amik érdekesek voltak. A közös programokon (Galwayben, Dublinban) lévő fiatalok és minden szervező kedves és közvetlen volt, ami sokat segített. Novemberben egy özönvízszerű eső végül is az évszázad helyi árvízét okozta és elmosta az irodát. Így megszűnt a munkahelyem és nem találtunk megoldást. Nagyon fontos, hogy akinek megreked a helyi programja azt csak az adott ország koordinátora tudja kisegíteni, más átjárásra nincs lehetőség. Így az októberi kezdést követően, a karácsonyt már Magyarországon kellett töltenem.

Jó tanácsnak annyit mondanék, hogy mindenképpen fontoljuk meg mielőtt igent mondunk egy felkérésre. Egyrészt az adott településen a munkának jónak kell lennie és ugye azt is fel kell majd dolgozni, hogy ott lakni is kell. Nagyon fontos emellett, hogy lehetőleg olyan projektre jelentkezzünk, ahol lesznek sorstársaink is. Van akinek egyedül nem biztos, hogy jó ötlet az EVS. Ami még nagyon fontos, hogy akinek orvosi gondja van, az azt próbálja kikúrálni előtte, mert egy idegen országban már sokkal nehezebb lesz reagálni. Nekem például az alvászavaraim az ír "papírfalú" házakban nem igazán akartak elmúlni.

De meg kell hagyni, hogy nagyon profin küldtek el, olyan jó tanácsokkal, amiket később az újbóli külföldi munkavállalásnál tudtam hasznosítani. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy nem ajánlom a programot, fontos rögzíteni, hogy az anyagiak mindig rendben voltak. Nagyon megégetni magunkat nem lehet. Állja a program 180-360 euró erejéig, attól függően milyen messze van, az oda és vissza utat is. Csak körültekintően kell programot választani, nyitottnak kell lennünk az újra és minden rendben lesz.

A nagy teakörkép

A teafogyasztás hagyománya évezredes múltra tekint vissza.

Horgászat és az egészség viszonya

Sokszor szeretnénk kiszakadni a mindennapi rutinból és a körfogásból. A munka helyett a természet lágy ölén pihenni, ahol csak a madarak csiripelnek, és távol vagyunk a város zajától. Erre kiváló alkalom a horgászat. De milyen hatással is van az emberre?

Zabkása, arcradír, hajpakolás

A zab nagyon népszerű, olcsó és egészséges élelmiszerünk. Magas rost és gazdag E- illetve B-vitamintartalma mellett számos gyulladáscsökkentő anyagot is tartalmaz, a bőrnek is valóságos csodaszer, ne csak együk, külsőleg is szépüljünk tőle!

Életmentő tetoválás?

Mi lenne, ha nagyobb betegségeinkről, érzékenységeinkről azonnal tájékoztathatnánk a többi embert, hogy rosszullét esetén ne nézzenek alkoholistának, és merjenek segíteni?

Takaríts okosan!

A takarítás és a rendrakás olyan házimunka, aminek nehezen állunk neki és sokszor se eleje, se vége. A takarítás fontos és nélkülözhetetlen, ebben mindenki egyetért. De vajon jól takarítunk?