Menü

A vitaminokról röviden

  • Dátum: 2018.09.05., 06:41

A vitaminok alapvetően nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, viszont nem mindegyiket vagyunk képesek magunk előállítani, van, amit táplálékkal tudunk csak bevinni. A D vitamin például egy köztes eset, mivel elő tudjuk állítani, viszont csak napsütés mellett, míg a C vitamint, ellentétben a legtöbb állattal, az ember képtelen maga megszintetizálni. A vegyes és változatos táplálkozás legtöbbször fedezi a vitaminszükségletünket, azonban sokszor nem mennyiségi, hanem minőségi éhezés hatására vitaminhiány léphet fel, aminek komoly következményei vannak. Nem feltétlen a mi táplálkozásunkkal van probléma, hiszen a mai félkész, illetve előre elkészített ételekben kevés a vitamin. Persze itt jön az, hogy nem csak a vitamint kell bevinnünk, hanem ha szükséges, akkor annak segédanyagát, illetve különböző ásványi anyagokat és nyomelemeket, ami egy még nehezebb feladat.

A vitaminokra és ásványi anyagokra három általánosan használt fogyasztói egység létezik. Az első az RDA – Recommended Dietary Allowance, vagyis az ajánlott napi fogyasztás minimális mennyisége. A második a DRI – Daily Reference Intake, vagyis a napi referenciafogyasztás, a harmadik pedig a DRV – Daily Recommended Value, vagyis a napi ajánlott érték.

A vitaminszedés tehát jól szabályozott, nem kell félni a túladagolástól, ha betartjuk az előírt mennyiségeket. Ezen kívül sokszor a korunk, fizikai állapotunk vagy egyéb tényezők miatt – tény például, hogy a modern átlagember vitaminszegényen étkezik- érdemes vitaminfogyasztásunkat biztosítani különböző készítmények szedésével.

A vitaminszedés kedvező hatásai azonban hetek, hónapok után jelentkeznek, ezért ne legyünk türelmetlenek. Várakozásunknak meg lesz a gyümölcse: jobb általános közérzet, nagyobb aktivitás, ellenállóbb immunrendszer, optimistább hangulat és alapvetően egyfajta kiegyensúlyozottság érzése.

Azonban mielőtt nekiesünk a polcoknak, gondoljuk át mire van szükségünk. Vegyük figyelembe, hogy nőként és férfiként eltérő minőségű és mennyiségű ásványi anyagra van szükségünk, a kor sem mindegy és a fizikai aktivitás is fontos. A gyógyszertárakban kapható készítményekkel kapcsolatban biztosan tud segíteni az eladó, de magunk is utána nézhetünk az alapvető információknak.

Önismerettel a stressz ellen

A modern világ talán egyik legnagyobb problémája az emberekre nehezedő egyre nagyobb nyomás és stressz, amit, ha nem kezelünk megfelelően, testünk is megsínyli.

Az antidepresszánsokról őszintén

Ahogy a legtöbb esetben, az antidepresszánsoknál sincs pozitív hatás mellékhatások nélkül.

A rendszeres vizsgálatok és szűrések fontossága

Sokan nincsenek vele tisztában, hogy melyek azok az orvosok, akiket rendszeresen meg kell látogatni, illetve, hogy mit is jelent ez a rendszeresen. És akik tudják, azok sem mindig mennek el. Pedig a fontossága vitathatatlan.

Önstünk tiszta vizet a pohárba!

Bár már egyre többünkben tudatosul, hogy a legnagyobb kincs a víz, mégsem vigyázunk rá eléggé, pedig sok veszélyt rejthet, ha nem elég tiszta.

Érzelmek kezelése

Az érzelmek kezelése nemcsak a külvilág felé mutatott reakcióinkból áll. Kezelni ugyanúgy kell mások érzéseit is, mint a sajátjainkat. És ha valahol hiba kerül a gépezetbe, könnyen borulhat a kártyavár. Ha Neked is problémáid vannak azzal, hogyan mutasd ki az érzelmeidet, vagy hogyan reagálj másokéra (és a sajátjaidra), érdemes egy kicsit gondolkodnod. Ebben segítünk Neked.