Menü

A vitaminokról röviden

  • Dátum: 2018.09.05., 06:41

A vitaminok alapvetően nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, viszont nem mindegyiket vagyunk képesek magunk előállítani, van, amit táplálékkal tudunk csak bevinni. A D vitamin például egy köztes eset, mivel elő tudjuk állítani, viszont csak napsütés mellett, míg a C vitamint, ellentétben a legtöbb állattal, az ember képtelen maga megszintetizálni. A vegyes és változatos táplálkozás legtöbbször fedezi a vitaminszükségletünket, azonban sokszor nem mennyiségi, hanem minőségi éhezés hatására vitaminhiány léphet fel, aminek komoly következményei vannak. Nem feltétlen a mi táplálkozásunkkal van probléma, hiszen a mai félkész, illetve előre elkészített ételekben kevés a vitamin. Persze itt jön az, hogy nem csak a vitamint kell bevinnünk, hanem ha szükséges, akkor annak segédanyagát, illetve különböző ásványi anyagokat és nyomelemeket, ami egy még nehezebb feladat.

A vitaminokra és ásványi anyagokra három általánosan használt fogyasztói egység létezik. Az első az RDA – Recommended Dietary Allowance, vagyis az ajánlott napi fogyasztás minimális mennyisége. A második a DRI – Daily Reference Intake, vagyis a napi referenciafogyasztás, a harmadik pedig a DRV – Daily Recommended Value, vagyis a napi ajánlott érték.

A vitaminszedés tehát jól szabályozott, nem kell félni a túladagolástól, ha betartjuk az előírt mennyiségeket. Ezen kívül sokszor a korunk, fizikai állapotunk vagy egyéb tényezők miatt – tény például, hogy a modern átlagember vitaminszegényen étkezik- érdemes vitaminfogyasztásunkat biztosítani különböző készítmények szedésével.

A vitaminszedés kedvező hatásai azonban hetek, hónapok után jelentkeznek, ezért ne legyünk türelmetlenek. Várakozásunknak meg lesz a gyümölcse: jobb általános közérzet, nagyobb aktivitás, ellenállóbb immunrendszer, optimistább hangulat és alapvetően egyfajta kiegyensúlyozottság érzése.

Azonban mielőtt nekiesünk a polcoknak, gondoljuk át mire van szükségünk. Vegyük figyelembe, hogy nőként és férfiként eltérő minőségű és mennyiségű ásványi anyagra van szükségünk, a kor sem mindegy és a fizikai aktivitás is fontos. A gyógyszertárakban kapható készítményekkel kapcsolatban biztosan tud segíteni az eladó, de magunk is utána nézhetünk az alapvető információknak.

A sírás biológiája – 2. rész - Tippek

Habár a sírás sokaknak egy elkeserítő, esetleg szégyellnivaló téma, mégis léteznek olyan aspektusok, amelyek felől ezt is érdemes megközelíteni. Például, hogy hogyan érdemes kontrollálni. Tippek következnek.

Amit a vízről érdemes tudni

Naponta szajkózzuk, hogy eleget kell inni, napi 2-2,5 litert, de az igazi okát nem tudjuk. Csupán annyit, hogy ez így egészséges. Most többet is megtudhatunk a folyadékbevitel fontosságáról.

A fájdalom a barátunk?

Izomláz esetén a „láz” megnevezés az izomzat gyulladását jelenti, s általában edzés másnapján jelentkeznek. Az izomláz nem más, mint a testedzés hatására bekövetkező mikroszkopikus sérülés. Mi a teendőnk vele?

Hogyan működik az immunrendszer? – 2. rész

Cikksorozatunk első részében az immunrendszer felépítéséről, főbb szereplőiről, feladataikról és az egész rendszer összetettségéről írtunk. Az e heti részben az immunválasz folyamatának megismerését tűzzük ki célul.

A sírás biológiája – 1. rész

A kontrollálhatatlan sírás elszomorító, kényelmetlen, zavaró és kimerítő lehet. Megkönnyebbülést érhetünk el azonban, ha megértjük, mi okozza, és megtanuljuk, hogyan lehet kordában tartani.