Menü

A vitaminokról röviden

  • Dátum: 2018.09.05., 06:41

A vitaminok alapvetően nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, viszont nem mindegyiket vagyunk képesek magunk előállítani, van, amit táplálékkal tudunk csak bevinni. A D vitamin például egy köztes eset, mivel elő tudjuk állítani, viszont csak napsütés mellett, míg a C vitamint, ellentétben a legtöbb állattal, az ember képtelen maga megszintetizálni. A vegyes és változatos táplálkozás legtöbbször fedezi a vitaminszükségletünket, azonban sokszor nem mennyiségi, hanem minőségi éhezés hatására vitaminhiány léphet fel, aminek komoly következményei vannak. Nem feltétlen a mi táplálkozásunkkal van probléma, hiszen a mai félkész, illetve előre elkészített ételekben kevés a vitamin. Persze itt jön az, hogy nem csak a vitamint kell bevinnünk, hanem ha szükséges, akkor annak segédanyagát, illetve különböző ásványi anyagokat és nyomelemeket, ami egy még nehezebb feladat.

A vitaminokra és ásványi anyagokra három általánosan használt fogyasztói egység létezik. Az első az RDA – Recommended Dietary Allowance, vagyis az ajánlott napi fogyasztás minimális mennyisége. A második a DRI – Daily Reference Intake, vagyis a napi referenciafogyasztás, a harmadik pedig a DRV – Daily Recommended Value, vagyis a napi ajánlott érték.

A vitaminszedés tehát jól szabályozott, nem kell félni a túladagolástól, ha betartjuk az előírt mennyiségeket. Ezen kívül sokszor a korunk, fizikai állapotunk vagy egyéb tényezők miatt – tény például, hogy a modern átlagember vitaminszegényen étkezik- érdemes vitaminfogyasztásunkat biztosítani különböző készítmények szedésével.

A vitaminszedés kedvező hatásai azonban hetek, hónapok után jelentkeznek, ezért ne legyünk türelmetlenek. Várakozásunknak meg lesz a gyümölcse: jobb általános közérzet, nagyobb aktivitás, ellenállóbb immunrendszer, optimistább hangulat és alapvetően egyfajta kiegyensúlyozottság érzése.

Azonban mielőtt nekiesünk a polcoknak, gondoljuk át mire van szükségünk. Vegyük figyelembe, hogy nőként és férfiként eltérő minőségű és mennyiségű ásványi anyagra van szükségünk, a kor sem mindegy és a fizikai aktivitás is fontos. A gyógyszertárakban kapható készítményekkel kapcsolatban biztosan tud segíteni az eladó, de magunk is utána nézhetünk az alapvető információknak.

Nátha kezelése gyorsan

Tél van, és a változékony időjárás ellenére többnyire hideget tapasztalhatunk a napi sétáink során. Amivel semmi gond nincs, egészen addig, míg meg nem jelenik az ismerős vörös folt az arcunkon, amit az orr folyás okoz, és el nem kezd rázni a hideg a fűtött szobában is. A téli náthán mindenki szeretne minél hamarabb túlesni. Mutatunk pár örök érvényű tippet.

Memóriajavító táplálékaink nyomában

Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.

A nevetés egészségre gyakorolt hatásai

Manapság szokták mondani, hogy a nevetés fél egészség! Felemelő érzésként hat ránk és olyankor boldogság járja át szívünket. Nemcsak embereket köt össze, kapcsolatokat teremt, hanem az egészségünkre is pozitív hatást gyakorol.

A magnézium hiány árulkodó jelei

A magnéziumhiányt gyakran félrediagnosztizálják, mert nem mutatkozik meg a vérképben, mivel a szervezet magnézium tartalékainak csupán 1%-a tárolódik a vérben.

A mérleg a barátunk? (Nem)

Egy ideje már nem vagyunk jóban. Nem szeretek vele konfrontálódni. Csak elszomorít, ha meglátom. Jobb, ha nem is találkozunk. Férjem szerint nem volt rám jó hatással. Furcsán viselkedtem közelében. Sokat aggódtam és idegeskedtem miatta. Hisztis is voltam. A mérleg már nem a barátom. Na és neked?