Menü

Kirándulás ősszel – hova menjek?

Ha már nincs tomboló kánikula, de azért még nem kell a téli kabátot sem elővenni, számos olyan lehetőség kerülhet szóba, amelyet nyáron nem tudnál, vagy nem is akarnál megvalósítani. Például a hegymászás jobban esik a hűvösebb, őszi időben, ráadásul a mindenféle színben pompázó erdők látványát nem lehet megunni.

Bortúrák

Ha valamiféle programmal szeretnéd a hétvégi kirándulásodat színesebbé tenni, akkor a bortúrákat csak ajánlani tudom. Mindegy, hogy a badacsonyi, egri, tokaji vagy villányi borvidékre látogatsz el, garantáltan színesebb lesz az ott eltöltött idő, ha alaposan körülnézel a helyi bortermelők pincéjében. Aki nem rajong a borokért, még annak is akadhat kellemes időtöltés, mert sok szőlőskertben van lehetőség a borkészítés folyamatába belelátni, szőlőt szedni, mustot kóstolni. Mindezek mellett pedig igazi élmény az esti órákban egy pohár bor mellett szemlélni a tájat.

Fürdők, wellness

Habár a tóparti és tengerparti vakáció ideje már lejárt, egy fürdőbe elmenni sohasem rossz ötlet. Legyen szó egy üdülőparadicsomról, wellnessről, esetleg egy egyszerű fedett strandról. Ugyanis az őszi kirándulás lényege, hogy minden lehetőséget megadunk magunknak a pihenésre, lehetőleg más környezetben, mint amihez eredetileg is hozzá vagyunk szokva. Keljünk későn, olvassunk egy jó könyvet, üljünk bele a vízbe és csak élvezzük a pihenést!

Túrázás, kalandpark

Ha szereted a hegymászós, felfedezős kirándulásokat, akkor ősszel is megtalálhatod a kedvedre való kikapcsolódást. Ugyanis sok vendégházban még ősszel is fogadnak vendégeket, így akár egy nagyobb baráti társasággal is ellátogathattok a hegyekbe, a népszerűbb túraútvonalakra, esténként pedig bográcsozással, kerti sütögetéssel is oldhatjátok a hét közben felgyülemlő feszültséget. Meleg öltözet ajánlott!

Szerző: Varga Ágnes Kata

szerző: Varga

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.