Menü

Az ősz slágere: a sütőtök

Az őszről elsőre mindenki az esőre, meleg pulcsikra, színes falevelekre asszociál, azonban ha az ételekre kerül a sor, biztos, hogy a narancssárga sütőtök mindenkinél az első gondolatok közt lebeg. Nevével ellentétben nem csak sütésre jó, levesek és köretek széles választékát dobhatjuk fel a jellegzetes ízű zöldséggel.

Egészségre gyakorolt hatása

A sütőtök a vitaminok és ásványi anyagok tárháza, ezért is éri meg ősszel, a hűvösebb idők jöttével többet fogyasztani belőle. Kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalma kimagasló, így preventív megelőző célzattal vagy a már meghűlés kezdeti tüneteinél segítheti a szervezet felkészülését a készülő „harcra”. Gyulladásos megbetegedéseknél is nagyon hasznos, ráadásul különösen jó hatással van a légúti betegségek kezelésére, főleg tüdőgyulladások esetén vagy az asztmás rohamok enyhítésére.

A sütőtök bármilyen formában elkészítve is emésztésserkentő, enyhe hashajtó hatása emésztési problémák esetén gyógyszerek helyett segítség lehet. Magas A-vitamin tartalma van, az átlagos napi szükséglet dupláját tartalmazza egyetlen zöldség, mely rendkívül fontos a látás és a szemek egészségéhez.

A „sütőtök – fogyókúra”

Bár igen sok online portál foglalkozik a sütőtök – fogyókúrával, és a folyamatos fogyasztása által mért drasztikus testúly-csökkenésről számolnak be, egyetlen fogyókúra alapja sem lehet egy gyümölcs folyamatos fogyasztása. Nincs ez másképp sem a sütőtökkel, mely magas rost és folyadéktartalma miatt könnyen telít, ráadásul béltisztító hatású, hosszú távon igen veszélyes monodiétaként fenntartani. Tény azonban, hogy a reggeli vagy az esti étkezést ki lehet váltani egy szép aranynarancssárgára sült tökszelettel, így csökkentve más táplálék iránti vágyat.

Besárgulás?

Bár a zöldségben lévő karotinoidok segítik segítenek semlegesíteni a szabadgyököket, így bőrvédő hatásuk is van, ráadásul ezáltal segítenek felvenni a harcot a ráncok kialakulásával szemben, a többi narancssárga étellel együtt a hiedelem úgy véli, túl sok fogyasztása a bőr és a nyálkahártyák sárgulásához vezethet. A napi fogyasztás valóban okozhat „álsárgaságot”, ez azonban nem komoly betegség, és 1-2 nap alatt elmúlik (persze csak ha nem eszünk még több sütőtökös vagy répás finomságot. )

Motivációs tippek téli futáshoz

Mint sok minden másnak az életben, a futásnak is egyik legfőbb alapját képezi a motiváció. Sport nélkül nehezen létezik kiegyensúlyozott étrend is, mivel ez a kettő kéz a kézben jár. Télen még nehezebb elindulni, mert hideg van és sötét, ráadásul esik a hó. Hogyan lépjünk mégis ki az ajtón?

Memóriajavító táplálékaink nyomában

Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.

Bulgur,a diétázók egyik kedvenc eledele

Eddig netán csak szemezgettél vele, de nem merted még kipróbálni? Vagy már jól ismered, és érdekel, hogy köreten kívül még hogyan tudod elkészíteni? Most minden kérdésedre választ kaphatsz.

Végeztem a vizsgákkal – hogyan tovább?

Bár az egyetemistáknak a vizsgaidőszak a legnagyobb mumus az évben, mégis megtörténhet, még ha ritkán is, hogy idő előtt végeznek a vizsgáikkal. Hogyan lehet a megmaradt időt a lehető legjobban kihasználni? Most erre mutatunk pár ötletet.

Dolgok, amelyek gátolnak a fejlődésben

Sokszor azt gondoljuk, mindent jól csinálunk: megfelelően táplálkozunk, az edzéstervünk is stimmel, sőt, még eleget is pihenünk, de valami még sincs rendben. Ez egy jel lehet arra, hogy igenis valamit gyökeresen meg kellene változtatnunk a siker érdekében.