Menü

Ezeket ne próbáld ki!

Amikor kaptam egy emailt nemrég azzal a címmel, hogy "diéták, amiket soha ne próbálj ki", bevallom azonnal megnyitottam, hogy elolvashassam. Pedig pont arra kaptam figyelmeztetést, hogy ezeket még véletlen se, de ettől függetlenül gondoltam elolvasom, abból baj nem lehet, viszont fontos, hogy tényleg ne ezekből merítsünk ötletet az őszi, téli, tavaszi, nyári formánkhoz.

Már az első két diéta-típusnál fogtam a fejem, csináltam már én is mindenféle léböjt napot meg tojásdiétát meg túródiétát meg a Jóisten tudja még mit nem, ezek azonban minden képzeletemet felülmúlták.

Amikor fogyásról van szó, céljaink elérése érdekében hajlamosak vagyunk mindenféle fogyókúrás módszert kipróbálni, még olyan megoldásokat is megkeresünk, melyek károsak az egészségünkre nézve. Semmiképp sem járunk jó úton, ha szélsőséges vagy inkább meghökkentő diétás tanácsokat próbálunk ki, vagy elképesztő ételekkel kompenzáljuk az (amúgy normális) éhség érzetet. Ez mind tévút és nem jó irány.

A legextrémebb fogyókúrák egyike az alvós "Csipkerózsika-diéta", melynek lényege, hogy átaludjuk a napot, mert legalább addig sem eszünk, hanem kalóriát égetünk. Ez még önmagában nézve nem is lenne káros, bár nem tudom a munkahelyemen mit szólnának, ha egész nap az asztalomra dőlve aludnék. Ja és amúgy tanár vagyok, így valószínű a diákjaim is meglepődnének.

A jégkocka diétát is hallottam már, őrült ötlet! Jégkockákkal elvenni az éhségérzetet és égetni a kalóriákat nemcsak ostobaság és alaptalan, de még káros is. Valószínű jó nagy falásrohammal fejezném be a koplalós egész napos jégkocka szopogatást, de még egy jó kis torokgyulladással is gazdagabb lehetnék.

A fényevésről is hallottunk, olvastunk már, számomra felfoghatatlan, hogy valaki erre képes legyen, abszurd az egész és hihetetlen, hogy vannak követői.

A bébiétel-diéta még azt mondom nem is olyan extrém és újkeletű, erről már hallottam, legalább ennek a módszernek nincs káros tartalma, kerülendő étele, maximum egy koplalás az egész, mert a bébiétel neve is utal arra, hogy a mennyiség nem felnőtt szervezetnek készült. Valószínű - még ha ízlene is a bolti bébiétel - egy raklappal kellene elfogyasszak belőle ahhoz, hogy életben maradjak. De már a kisfiaimnak is nagyobb étvágya volt bébi korában, mint egy üveg bébiétel!

Az egészen biztos, hogy hosszan lehetne folytatni az őrült fogyókúrák sorát, ha mindenki hozzászólhatna, hogy mi a legbutább diéta, amit kipróbált élete során, azt hiszem hosszú lenne a sor, mi nők ebben jók vagyunk, én magam is tudnék mesélni, hogy mennyi minden szerepel a negatív listámon. Az egyetlen, ami működik, ami nem káros, ami tényleg hatásos és hosszútávon is tartható, az egy normális életmódváltás, mértékletesség és mellé pedig némi mozgás. De ezt valamiért soha senki sem akarja a drága fogyasztóbogyók és extrém diéták helyett kipróbálni.

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.