Menü

Hulladékmentes élet

Már több hónapja foglalkoztat az, hogy hogyan is lehetne a szemét mennyiséget lecsökkenteni, amit a családom termel. Ha belegondolunk abba, hogy mennyi szemetet viszünk haza egy vásárlás alatt, teljesen elszomorító. Egy pár példát említek, amikből az emberek szemetének a többsége keletkezik: A zöldségeket, gyümölcsöket külön átlátszó nejlonba csomagoljuk, amit természetesen hazaérve egyből a kukába dobunk. De ha esetleg mégis összegyűjtenénk, akkor sem használjuk túl sokáig, mivel nagyon vékony, és tapasztalatból mondom, hogy a nehéz súly alatt egyből elszakad, és ismét csak a szemetesben landol.

De természetesen a szemét martaléka lesz a vásárláskor kért műanyag zacskó is, ami szinte csak arra szolgál, hogy hazavigyük a megvásárolt termékeket. Arról nem is beszélve, hogy ezeknek a zacskóknak a lebomlási ideje körülbelül 500 év, ami azt jelenti, hogy jócskán túléli azt a személyt, aki éppen kidobta.

A műanyag zacskó súlyos környezeti problémát okoz, főleg ha nem is a kukába kerül, hanem csak a város főterén fújja a szél. Ezek gyakran a vizekben kötnek ki, ahol pedig óriási károkat okoznak. A vízi élőlények egy része könnyen összekeveri őket a táplálékkal, és megpróbálja megenni, a medúzák helyett lenyelt szatyrok pedig gyakran fulladásos halált okoznak. De lássuk be az sem kimondottan egészséges, ha az állatnak sikerül megennie őket, vagy ha csak simán beleakad. Leggyakoribb áldozatai a teknősök, de madarakat és a vízi emlősöket is veszélyeztetik, ráadásul egy zacskó akár több áldozatot is szedhet. Ami a legmegdöbbentőbb, hogy ha egy állat lenyeli és belehal, testének lebomlása után a műanyag zacskó újra szabadon úszik és szedi az áldozatait.

A következő, amiből a szemetünk nagy része áll, az pedig a műanyag palackok, üvegek. Bevallom nálunk is halomban álltak a vizes, üdítős üvegek és hiába nyomkodta össze az ember, valahogy mindig megtelt a kuka és a többi szemét már alig fért mellé. Na, itt határoztam el, hogy ez nem mehet tovább, és elkezdtem kutatni a hulladékmentes életet. Nem csak a környezetünket, de a saját egészségünket is védhetjük, óvhatjuk, ha hulladékmentes életmódra térünk át. Ha valaki elkezd kutatni a témában, akkor biztos, hogy szembe találja magát Bea Johnson: Zero waste otthon könyvével, amiben is megtudhatjuk a szemétmentesítés 5 lépését. Ezek pedig a következők:

1.Visszautasítás

Ezalatt azt értjük, hogy nemet kell mondani, minden olyan termékre, amiről tudjuk, hogy nincs szükségünk rá és csak szemét lesz belőle. Például a már olyan sokat emlegetett nejlonzacskó, de ide tartozik még a szórólap, reklámújság.

2.Csökkentés

Lássuk be, mi nők szeretünk vásárolni. Ha akció van a boltban, akkor biztos, hogy egy nagy táska holmival jövünk ki onnan. A második pont pedig erre utal, hogy csak azt vegyük meg, amire tényleg szükségünk van. Kevesebbet vásároljunk és inkább jobb minőségű termékeket, ami mindamellet, hogy sokáig elkísér minket, de még az egészségünknek is jobb.

3.Újrahasznál

Ha tönkrement valami, akkor próbáljuk meg újra hasznosítani, újra felhasználni. Példa: már elhasználódott ruhadarabból készíthetünk kis zsákocskákat, amit bevásárlásnál vagy akár tárolásra is használhatunk.

4. Újrahasznosítás

Ha nem tudunk valamit többé felhasználni, akkor hasznosítsuk újra. Ha pedig végképp megakarunk válni a dologtól, akkor pedig a szelektívgyűjtőbe helyezzük.

5.Komposztálás

Ez egy városi panellakásban élő ember számára igen nagy kihívást jelent, viszont vannak olyan helyek, cégek a városokban, akik ezzel foglalkoznak, így érdemes utána nézni. Én ezt az 5 pontot csak „5 R-nek” hívom, hiszen angolul: Refuse! Reduce! Reuse! Recycle! Rot!

Végezetül pedig, 3 egyszerhasználatos tárgy helyettesítésére alkalmas módszert mutatok be, ami bizonyítja, hogy nem kell lemondani semmiről. Az első, az a szívószál. Amikor a buliban elszeretnénk fogyasztani egy pohár italt, akkor a pultos szinte azonnal nyomja is bele a műanyag szívószálat. De ugyan ez a helyzet a fesztiválokon, étteremben, de egy márkásabb kávénál is találkoztam szívószállal. A műanyagból készült szívószál helyett, válasszuk a fémből készültet. Ezt mára már számtalan boltban megtalálható, de az internetről is rendelhető. A tisztítása is egyszerű, hiszen a legtöbb csomag tartalmaz kefét, amellyel egyszerűen megtisztíthatjuk a szívószálakat.
A megfelelő tea kiválasztása is fontos. Ennél is egyszerű dolgunk van, hiszen vásároljunk kimérős teát, így megkíméljük magunkat a tömérdek filter kidobásától.

Emellett még egy szép fémdobozzal is gazdagodhatunk, amit szintén tea tárolására használhatunk fel. Az utolsó pedig az egyszer használatos átlátszó nejlon zacskók helyett mosható hálós, vagy átlátszó anyagból készült zsákok használata. Az ügyesebbek megvarrhatják maguknak, de ha nem szeretnénk itt kipróbálni a varrótudásunkat, akkor ezek a zsákocskák is hasonló képpen rendelhetőek, mint a szívószálak.

Legyünk türelmesek magunkkal és ne drasztikusan, egyből próbáljunk változtatni az életünkön. Inkább kis lépésenként haladjunk előre és folyamatosan építsük be az életünkbe ezt a szemléletmódot. Nem elkezdeni nehéz, hanem fenntartani a motivációnkat. De ha elcsüggednénk, akkor se adjuk fel, hiszen gondoljunk arra, hogy mi már jót cselekedtünk és hozzájárultunk ahhoz, hogy egy egészségesebb és szebb hellyé tegyük a Földet.

szerző: Kohajda Wentholin Loretta

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.