Menü

Vitaminok hatása szervezetünkre

A vitaminok fajtáit egymás alá írni olyan, mintha nagyon unalmas módon próbálnánk zengőábécét alkotni. Szedünk multivitaminokat, esetleg külön C-vitamint, de hogy melyik vitamin miben segít minket, mire van hatással, azt ritkán tudjuk. Ezért most sorba szedtük őket, hogy könnyebben meg lehessen találni.

A-vitamin: Májban raktározódó, zsírban oldódó vitamin, amelynek a nyálkahártya épségében és a szürkületi látásban van szerepe, de hozzájárul a bőr, haj és köröm egészségéhez is. Megtalálható a spenótban, májban, tojásban.

B1-vitamin: Vízben oldódó vitamin, tehát nem tud nagymértékben elraktározódni. A szénhidrát-anyagcserében játszik szerepet, illetve az idegsejtek működésében. Élesztőben, korpában, búzacsírában és a húsokban is található belőle.

B2-vitamin: Némely elemek fontos alkotórésze, emellett vérképző szerepe is jelentős. Vízben oldódó vitamin, tehát túlzott mértékű bevitele esetén vizelettel kiürül. Megtalálható a tejben, tejtermékekben, húsban, májban.

B6-vitamin: Anyagcsere-folyamatok enzimeinek alkotóeleme. Hatékony működéséhez B2-vitaminra van szükség. Beviteléhez tojássárgája, húsok, mák, napraforgómag fogyasztása ajánlott.

B12-vitamin: A vörösvérsejtek képzéséhez való hozzájárulás a feladata. Májban és élesztőben található meg legnagyobb mértékben.

C-vitamin: Fő feladata az immunrendszer védekezőképességének segítése. Vízben oldódó, nem elraktározódó, de felhalmozódó vitamin, melynek túlzottan nagymértékű fogyasztása vesebántalmakat okozhat. Citromban, savanyú káposztában, kiviben és csipkebogyóban található meg legnagyobb mennyiségben, de hő és fény hatására gyorsul a bomlása.

D-vitamin: Fehérjéhez kötődve jut el a májba és a belekbe, ahonnan a csontokba kerül. A kalcium beépülésében játszik szerepet, ezért hiánya csontritkuláshoz vezethet. Tejben, tejtermékekben, tojássárgájában, vajban, csiperkében található meg.

E-vitamin: Szerepe van a koleszterinszint csökkentésében és a szaporodás folyamatában. E-vitamin-források az olajos magvak, zöld növények, húsok.

Amit nem mondtak el Neked az életmódváltásról

Mindenki az életmódváltás pozitív hozadékait hangoztatja, azt viszont nem szokás reklámozni, ami nem kellemes, ami áldozattal és lemondással jár. A diéta egy valóságos aknamező. Miért is?

A túlzásba vitt fehérjefogyasztás következményei

A túlzott fehérjebevitel máj- vagy vesekárosító hatása ma nem kellően alátámasztott, de dehidrációt, fáradékonyságot, ingerlékenységet és más kedvezőtlen jelenségeket valóban előidézhet, látens vagy tekintetbe nem vett ismert vesebetegségek esetén pedig ez a probléma is felszínre kerülhet. De ezek a feltételezések tényleg igazak, vagy csak mendemondák

Ételek pajzsmirigy- alulműködésére

A pajzsmirigy nem megfelelő működésének terápiája a gyógyszeres kezelés, viszont igen sokat tehetünk érte egy kellően összeállított étrenddel is.

Gluténérzékenység: divat vagy betegség?

apjaink egyre égetőbb kérdését adják a különböző ételintoleranciák, s míg a mai napra a cukorbetegek már nagyjából minden boltban tudnak maguknak vásárolni, a gluténérzékenyeknek még mindig nehéz dolguk van. Olykor az is problémát jelent, hogy ők maguk elfogadják ezt a betegséget, de ha azon túl is esnek, a környezetükkel megértetni a helyzetet még mindig nehéz.

Legjobb praktikák fáradtság ellen

A hosszú tél után, amelynek ideje alatt a szervezeted nem jutott napfényhez és elegendő friss táplálékhoz, itt az ideje, hogy pótold az energiatartalékaidat, és elhessegesd magadtól a szűnni nem kívánó fáradtság érzetét. A szakértők egyszerű, de annál hatékonyabb trükköket javasolnak számodra, amelyek segítségével könnyen lábra állíthatod magad.