Menü

Vitaminok hatása szervezetünkre

A vitaminok fajtáit egymás alá írni olyan, mintha nagyon unalmas módon próbálnánk zengőábécét alkotni. Szedünk multivitaminokat, esetleg külön C-vitamint, de hogy melyik vitamin miben segít minket, mire van hatással, azt ritkán tudjuk. Ezért most sorba szedtük őket, hogy könnyebben meg lehessen találni.

A-vitamin: Májban raktározódó, zsírban oldódó vitamin, amelynek a nyálkahártya épségében és a szürkületi látásban van szerepe, de hozzájárul a bőr, haj és köröm egészségéhez is. Megtalálható a spenótban, májban, tojásban.

B1-vitamin: Vízben oldódó vitamin, tehát nem tud nagymértékben elraktározódni. A szénhidrát-anyagcserében játszik szerepet, illetve az idegsejtek működésében. Élesztőben, korpában, búzacsírában és a húsokban is található belőle.

B2-vitamin: Némely elemek fontos alkotórésze, emellett vérképző szerepe is jelentős. Vízben oldódó vitamin, tehát túlzott mértékű bevitele esetén vizelettel kiürül. Megtalálható a tejben, tejtermékekben, húsban, májban.

B6-vitamin: Anyagcsere-folyamatok enzimeinek alkotóeleme. Hatékony működéséhez B2-vitaminra van szükség. Beviteléhez tojássárgája, húsok, mák, napraforgómag fogyasztása ajánlott.

B12-vitamin: A vörösvérsejtek képzéséhez való hozzájárulás a feladata. Májban és élesztőben található meg legnagyobb mértékben.

C-vitamin: Fő feladata az immunrendszer védekezőképességének segítése. Vízben oldódó, nem elraktározódó, de felhalmozódó vitamin, melynek túlzottan nagymértékű fogyasztása vesebántalmakat okozhat. Citromban, savanyú káposztában, kiviben és csipkebogyóban található meg legnagyobb mennyiségben, de hő és fény hatására gyorsul a bomlása.

D-vitamin: Fehérjéhez kötődve jut el a májba és a belekbe, ahonnan a csontokba kerül. A kalcium beépülésében játszik szerepet, ezért hiánya csontritkuláshoz vezethet. Tejben, tejtermékekben, tojássárgájában, vajban, csiperkében található meg.

E-vitamin: Szerepe van a koleszterinszint csökkentésében és a szaporodás folyamatában. E-vitamin-források az olajos magvak, zöld növények, húsok.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.