Menü

Zabkása, arcradír, hajpakolás

Gyakran előfordul, hogy egy proteinsütibe csak tojásfehérjét teszek, vagy a rántottába kevesebb sárgáját, így megmarad a tojásból némi alapanyag. A tojás sárgája nagyon jó a bőrnek, a kedvenc arcpakolásom alapja. Eleinte azt gondoltam kizárt dolog, hogy én ezt a család előtt felkenjem az arcomra, de van, amikor úgy hozza az élet, hogy bizony vasalás és főzés közben nincs idő bedőlni a fürdőkádba egy fél órára relaxálni semmilyen arcpakolással, így a házimunka közben szépül az ember lánya, de kiváltságosok mindenképp lazítsanak ezzel a kencével az arcukon egy jó húsz percet a fürdőszobában.

A recept pedig a következő: egy tojás sárgájához szoktam cseppenteni jó minőségű olívaolajat, egy teáskanál mézet, egy teáskanál tejet és annyi zablisztet, hogy fel tudjam vinni az arcomra, kissé sűrű, kenhető massza legyen. Ha folyós, vagy túl darabos, nem marad fent a bőrön, ezért fontos eltalálni a sűrűséget. Amikor megszáradt a bőrünkön, akkor mossuk le, nem lesz egyszerű, de megéri a fáradozást, tényleg babapopsi puhaságú arcbőrünk lesz.

A zab magas rost és gazdag E- illetve B-vitamintartalma mellett számos gyulladáscsökkentő anyagot is tartalmaz, a bőrnek is valóságos csodaszer. Normalizálja a bőr faggyútermelését, kitisztítja a pórusokat, és eltávolítja az elhalt hámsejteket, puhítja a bőrt. A zabpehely ráadásul nemcsak külső és belső szépítőszerünk, hanem még olcsó is, azt hiszem mondhatom, hogy könnyű beszerezni és igazán pénztárcabarát, ha életmódváltásról, házi szépségápolásról beszélünk.

Bőrradír is készíthető belőle. Ehhez keverjünk össze egy maréknyi zabpelyhet kevés cukorral, mézzel és olívaolajjal. Ez egy durvább állagú massza lesz, mint az arcpakolás, viszont eltávolítja az elhalt hámsejteket, s még érzékeny bőrre is alkalmazható, akár egész testünkön is használhatjuk.
A zabot pépesített banánnal, joghurttal is kikeverhetjük, számtalan módon készíthető belőle arcszépítő szer. A zabpelyhes hajmaszkot is érdemes kipróbálni: korpa és viszketés ellen keverjünk össze egy evőkanál zabpelyhet egy evőkanál tejjel, majd adjunk hozzá egy evőkanálnyi mandula olajat. Masszírozzuk át vele a fejbőrt, s hagyjuk hatni 20 percig.

A zab nem véletlenül oly népszerű élelmiszerünk, nemcsak zabkásaként tápláló, hanem a házi szépségápolásban is nagy hasznunkra válhat! Próbáljuk ki!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.