Menü

Érzelmek kezelése

Legtöbbünknek nemcsak a szomorúság, hanem az öröm, a hála, a meglepetés kifejezése is nagyobb problémát okoz a kelleténél. Ilyenkor legtöbbször a világ felé érzett bizonytalanságunk csapdájába esünk. Vagy, ami még rosszabb, az önmagunk felé érzett bizonytalanságunkéba. Szerencsére ez fejleszthető, egyedül is, de szakemberek segítségével is.

Önállóan is, szakemberrel is egész hosszú folyamat a fejlődés. Változás soha nem jön csak úgy, egy csettintésre. Tehát az egyik legfontosabb a türelem. Ha szeretnél otthon, lépésről lépésre haladni, akkor ragadj tollat minden este! Jegyezd fel, milyen meghatározó dolgok történtek veled aznap, mit éreztél közben, és ezt hogyan fejezted ki. Táblázatszerűen is vezetheted így a napjaidat. Amikor pedig már fel tudod ismerni a saját reakcióidat, betoldhatsz egy plusz oszlopot is: ebben azt írd le, hogyan reagálnál most a helyzetre, illetve hogyan reagálhatnál másképp. Így minden esetben végig fogod gondolni, hogy hogyan tudtad kifejezni az örömödet, bánatodat, sértődöttségedet, hogyan tudtad azt magad felé közvetíteni, és mások felé kimutatni.

Ha már ez is megy, gondold végig minden nap azt is, hogy te milyen hatással voltál másokra, és ők hogyan fejezték azt ki feléd. Így nemcsak a saját reakcióidból tanulsz meg következtetéseket levonni, hanem másokéból is. Ebben a gyakorlatban az is nagyon hasznos, hogy pár lapon keresztül látod a saját fejlődési folyamatodat, azt is, ha elakadsz, azt is, ha jó úton haladsz, ami segít, hogy kijelöld magadnak azt a vonalat, ami mentén elképzeled a további napjaidat. Ha igazán bele akarsz mélyülni a dolgokba, színessel megjelölheted a magad és mások által látott kifejezésmódokat, aszerint, hogy helyes, követendő, mások számára is hasznos viselkedés-e, vagy sem.

Érzelmeket kifejezni sohasem könnyű, értelmezni őket pedig még nehezebb. De kellő akarattal megtanulhatjuk kezelni őket.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.