Menü

Horgászat és az egészség viszonya

A horgászathoz való viszonyom egész kicsi koromra nyúlik vissza, amikor is édesapám, botból készített nekem horgászbotféleséget, amivel persze nem volt nagy sikerélményem. Csak utánozni tudtam őt a horgászatban. Aztán sok évre kikopott az életünkből a horgászat, viszont az utóbbi években újra kulcsszerepet kapott. Most már látom, azt is, hogy képes a családot összehozni, csapatmunkára kényszeríteni és együtt kikapcsolódni elektronikus dolgok nélkül. Egy családépítő funkcióként is működhet. Erre mi vagyunk a példa, hiszen én és édesanyám nem horgászunk, viszont gyakran elkísérjük édesapát, és még néha a segítségére is vagyunk, ha szákolni kell. Illetve ez gyakran a nyaralást is jelenti a család számára, hiszen ha egy messze lévő tóhoz, folyóhoz megyünk halat fogni akkor bizony több napra is tábort verünk.

Egy rövid bevezető után pedig vessük össze az egészség és a horgászat viszonyát. Nem is gondolnánk, hogy az egészségünkre milyen jó hatással van az, hogy ha elhatározzuk, hogy a hosszú hétvégét a tó mellett töltjük. Nagyban hozzá járul a testi-lelki-szellemi pihenésünkhöz, hiszen köztudottan nyugtató hatása van az emberre. Feltölthetjük a tüdönket friss levegővel, magunkba szívhatjuk a nap sugarait és a természet közelsége, esetleg a szép táj látványa is igen pozitív hatással lehet az idegeinkre. A problémáinkat elfújja a lágy szellő.

A mindennapi rohanás, idegeskedés, a munka terhei könnyebbé válnak. Természetesen az idilli környezetet és a nyugodtságot könnyen felboríthatja, ha elmegy a hal (amikor úgy érzed, mindjárt kifogod, és amikor éppen kivennéd a hálóval, leakad a horogról és vígan elúszik) vagy ha a horgászbot damilja kuszálódik össze-vissza és azt bizony semmi és senki nem bogozhatja ki. Összefoglalva, a horgászattal kapcsolatos kisebb bosszúságok mellett azért egy remek kikapcsolódást és feltöltődést jelent. Emellett megtanít minket arra is, hogy egy lehetetlennek tűnő helyzetet, hogyan oldjunk meg és természetesen arra is, hogy hogyan találd meg egy ismeretlen vidéken a legközelebbi horgászboltot, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy a fontos dolgok otthon maradtak vagy éppen a horgászat alatt fogynak el.

Sokan kételkednek abban, hogy a horgászatot sportnak nevezik. Számtalan vitát olvashatunk ebben a témában az interneten. Viszont gondoljunk bele, hogy nem csak kényelmesen elhelyezkedve a horgászszékben ülve várjuk a nagy hal érkezését. Hiszen a horgászhelyre való felszerelés behordás, megfelelő horgászhelyre való séta, beetetés (bedobálod a kaját jó messzire), a horgászcsónak beüzemelése, felszerelés összeszerelése, és a legélvezetesebb és legnehezebb, pedig amikor megérkezik a hal és azt ki kell fogni.

Ne gondoljuk, hogy csak lazán kihúzzuk a bottal. Igen nehéz feladat. A kifogás után, mikor újra kényelmesen elhelyezkednénk, jelez a kapásjelző és ismét csak a testi erőnkre kell hagyatkoznunk. De milyen hatással van ez a testünkre? A ritmikus mozgás kombinálva a friss levegővel nagyon jó hatással van a tüdönkre, szívre, és a test izomzatára.

A testre való jótékony hatása mellett meg kell említeni azt is, hogy hogyan hat a lelkünkre. A hobbinknak való hódolás, a szép környezet, a természet közelsége, a nyugalom, ingerszegény környezet, strasszmentes helyzetek, a halakra való összpontosítás, jó esetben a sikerélmény (hatalmas halak kifogása) hatalmas erővel és különleges módon tudja feltölteni a lelkünket.

Arról is szót kell ejteni, hogy a horgászok egy nagycsaládként működnek. Illedelmesen köszönnek a pecázni érkezőknek, megállnak beszélgetni, hogy milyen volt az addig kint töltött idő, milyen a kapás arány. Így új barátságok is szövődhetnek, ismeretséget szerezhetünk, új embereket ismerhetünk meg. És lássuk, be feldobhatjuk egymás napját azzal is, ha vicces helyzeteket, történeteket mesélünk el egymásnak (természetesen a történet megtörténtekor, koránt sem volt vicces a helyzet) hiszen a horgászok tarsolyában mindig akad egy-két vicces sztori.

szerző és fotó: Kohajda Wentholin Loretta

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?