Menü

Stressz-evés

Az evés egyes emberekből olyan pozitív reakciókat vált ki, melyeket folyamatosan újra és újra át akarnak élni. Torzítja a gondolkodásukat, megváltoztatja a látásmódot és a szükségleteket. Persze, ez csak szélsőséges esetekben fordul elő ilyen formában, de kevésbé szélsőséges formában is komoly problémákat tud okozni.

Ilyen például, ha valakit semmi más nem tud megnyugtatni, csak az evés. Ez gyakran szűk étrenddel párosul, vagyis az adott személy stressz hatására mindig ugyanazt eszi. Ez az étel aktiválja szervezetében a jutalmazást, és olyan hormonok szabadulnak fel benne, amelyek elégedettséggel, esetleg nyugalommal töltik el. Ez a nyugalom azonban, akárcsak az alkohol esetében, időleges.

A legtöbb káros szokásunk éppen így alakul ki. A rövid, de azonnali örömet választjuk, először csak pár alkalommal, majd egyre többször és többször. És egy idő után mind a mennyiségen, mind a minőségen változtatni kell. Általában ilyenkor plusz elem jön a képbe. Például, ha valaki stressz-evő, előfordulhat, hogy kezdetben bármilyen étel megfelel neki, később viszont rászokhat a csokoládéra, cukrokra, egészségtelen ételekre. Ez a folyamat addig tart, míg el nem kezdi a boldogság, felszabadulás érzését kötni ahhoz az egyetlen ételhez, ami akár ahhoz is vezethet, hogy minden helyzetben fogyasztani akarja az adott ételt. Így, ha jobban belegondolunk, már nem is stressz-evésről van szó, hanem mániákus evésről, ami sokkal rosszabb, mert nehezebb a leszokás.

Tehát, ha Te is úgy veszed észre magadon, hogy stresszhelyzetben hajlamos vagy az evésbe menekülni, gondolj bele, nem teszel-e hosszú távon rosszabbat magadnak, mint ha elviselnéd a feszültséget, és később másképp vezetnéd le.

Most már buktuk a nyári formát

A nyári alak télen készül, mégis vannak azonban, akik az utolsó mentsvárként még belefognak egy-két nullkalóriás rettenetbe, nulla szénhidrátos őrületbe, vagy víznapokba. Gyors megoldásnak tűnik, azonban csak újabb melléfogások a sok sikertelen próbálkozás listáján.

Olívaolaj kiváló gyógyhatásai

Az olívaolaj rengeteg zsírsavat és fontos vitamint tartalmaz, vagyis egy nagyon hasznos termék az egészségünkre nézve. Napjainkban Olaszországban és Spanyolországban termesztik a legtöbb olajbogyót. Az olívaolaj az olajfa csonthéjas terméséből előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű folyadék, mely nagyon egészséges.

A magas nyugalmi pulzus veszélyei

A pulzus tapintásával indirekt adatot nyerünk a vérnyomásról, következtethetünk érszűkületre, illetve bizonyos szívbillentyű-betegségekre, valamint fontos információt kapunk különböző ritmuszavarok esetén. A pulzusszám értékelése számtalan tényezőtől függ. Nyugalomban, illetve aktív mozgás vagy stressz szituáció kapcsán, egészséges egyén esetében is más-más értékek mérhetők.

Kihűlő barátság

Párkapcsolatok esetén az elhidegülés, kihűlés szó gyakran előkerül, mint fő konfliktusforrás. De barátságok esetén olyan idegenül hangzik a fülnek. Pedig ez esetben is igen gyakori tényezőről beszélünk. Hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk ellene?

Állóképesség fejlesztésének módszerei

A kardiovaszkuláris rendszer kapacitásának növeléséhez, és ebből adódóan az erőnlét fokozásához szükség van az állóképesség fejlesztésére. Az állóképesség egyénenként változik, segítségével folyamatos intenzitási szint tartható a fizikai erőkifejtés alatt.