Menü

Az antidepresszánsokról őszintén

  • Dátum: 2018.09.20., 13:48

Antidepresszánssal kezelni a mentális betegségeket mai napig megosztja az orvostudományt. Egyesek hisznek benne, más szakértők szerint csak ideiglenes megoldás. Hatását tekintve az agyban fejti ki hatását, mivel megváltoztatja a kémiai anyagok egyensúlyát, így hatva az idegsejtekre, és csökkentve a tünetek intenzitását. A szervezet azonban egy összekötött rendszer, így ha valahol változás áll be, az más helyeken is érezteti hatását. Nem véletlen, hogy az antidepresszánsnak rövid és hosszútávon is számtalan mellékhatása van, melyet érdemes tudni és használat előtt tisztában lenni a várható következményeivel.

Testsúlyváltozások

A gyógyszerek egyik alapvető mellékhatása a testsúlybeli változások. Sok antidepresszánst szedő ember számolt be hirtelen súlygyarapodásról, és hogy mennyire zavaróak a plusz kilók. Azonban nem lehet biztosan tudni, hogy valóban az antidepresszáns vált ki hormonális és egyéb változásokat, vagy pedig a rendszertelen étkezésé. Egyes tanulmányok szerint az antidepresszánsok hosszú távú használata növeli a hízás kockázatát és ezzel együtt az olyan betegségek rizikóját is, mint a 2-es típusú diabétesz vagy a magas vérnyomás.

A táplálkozásra való odafigyeléssel, és egyéb esedékes orvosi utasítással, tanáccsal visszafogható a testsúlygyarapodás, és a mellékhatások csökkentése érhető el.

Álmosság

Szintén előfordulhat, hogy az idegesebb, aggodalmasabb típusú embereknek az orvosok olyan antidepresszánst írnak fel, mely nyugtató hatása is van, amely így álmossághoz, fáradékonysághoz vezethet. Más esetben az antidepresszánsok izgató hatással bírnak, melyek kezdetben álmatlansághoz vezetnek, később pedig ezek visszaütve hirtelen kimerültséghez. Mindenképp érdemes orvossal konzultálni és túlzott álmosság vagy álmatlanság esetén gyorsan váltani, hiszen az alvás és a szervezet pihenése létszükséglet a normális napi működéshez.

Szexuális problémák

Szintén kevesen beszélnek róla, de az antidepresszánsok csökkentik a szexuális vágyat és a szex iránti érdeklődést, illetve az orgazmus elérésének képességét is. Ez azonban összefügghet magával a depresszióval és egyéb pszichés elváltozásokkal is, de tény, hogy az antidepresszánsok nem segítenek ezen tünetek esetén. Ráadásul hosszú távú vágyvesztésről beszélünk, lényegében a teljes terápiás szakaszt átszőheti.

Szintén érdemes orvos tanácsát kérni, de magának az antidepresszánsnak a szedését semmiképp nem szabad önkényesen abbahagyni, mivel a terápia felfüggesztése elvonási tünetekhez hasonló megvonási tüneteket produkálhat!

5 jó tanács az irodai ülőmunka egészségkárosító hatása ellen

Bár az állómunkánál kényelmesebbnek tűnhet, a folyamatos ülőmunka közel sem veszélytelenebb az egészségünkre nézve.

Minden, amit a B7-vitaminról tudni érdemes

A B7-vitamin vagy közismertebb nevén biotin, egy vízben oldható vitamin, amely elengedhetetlen a test normális anyagcseréjéhez és működéséhez. De vajon tudjuk-e milyen mennyiségre van szükségünk belőle, és azt hogyan tudjuk bevinni a szervezetünkbe?

Immunrendszerünk védelme

A nyárias időjárás ellenére mégiscsak ősz van, ami kedvez a vírusos megbetegedéseknek. Ha nem szeretnénk ezek áldozatául esni, akkor védenünk kell magunkat és a szervezetünket.

Ingerültség – mondj rá nemet!

Az őszi időszak sem kevésbé stresszes, mint a téli, a tavaszi vagy a nyári. Főleg azoknak, akik nem szeretik az időjárás szélsőséges változásait, a hirtelen nagy terheket, nehezen birkóznak meg a változó szokásokkal vagy a rövidülő napokkal. De bármilyen évszak is legyen, fontos, hogy az ingerültségünket ne vezessük le másokon, és a saját feszültségünk ne legyen a kapcsolataink romboló tényezője.

Hagyd magad aludni!

Abban a rohanó világban, amiben élünk, nem az alvás szerepel az első helyen a fontossági sorrendben. Pedig az alvás, a pihenés alapvető dolog, létszükséglet, az egészséges életünk alapja és egy fontos hormon termelődésének az ideje. Jó hír azonban, hogy megfelelő táplálkozással ezen is segíthetünk!