Menü

Az antidepresszánsokról őszintén

  • Dátum: 2018.09.20., 13:48

Antidepresszánssal kezelni a mentális betegségeket mai napig megosztja az orvostudományt. Egyesek hisznek benne, más szakértők szerint csak ideiglenes megoldás. Hatását tekintve az agyban fejti ki hatását, mivel megváltoztatja a kémiai anyagok egyensúlyát, így hatva az idegsejtekre, és csökkentve a tünetek intenzitását. A szervezet azonban egy összekötött rendszer, így ha valahol változás áll be, az más helyeken is érezteti hatását. Nem véletlen, hogy az antidepresszánsnak rövid és hosszútávon is számtalan mellékhatása van, melyet érdemes tudni és használat előtt tisztában lenni a várható következményeivel.

Testsúlyváltozások

A gyógyszerek egyik alapvető mellékhatása a testsúlybeli változások. Sok antidepresszánst szedő ember számolt be hirtelen súlygyarapodásról, és hogy mennyire zavaróak a plusz kilók. Azonban nem lehet biztosan tudni, hogy valóban az antidepresszáns vált ki hormonális és egyéb változásokat, vagy pedig a rendszertelen étkezésé. Egyes tanulmányok szerint az antidepresszánsok hosszú távú használata növeli a hízás kockázatát és ezzel együtt az olyan betegségek rizikóját is, mint a 2-es típusú diabétesz vagy a magas vérnyomás.

A táplálkozásra való odafigyeléssel, és egyéb esedékes orvosi utasítással, tanáccsal visszafogható a testsúlygyarapodás, és a mellékhatások csökkentése érhető el.

Álmosság

Szintén előfordulhat, hogy az idegesebb, aggodalmasabb típusú embereknek az orvosok olyan antidepresszánst írnak fel, mely nyugtató hatása is van, amely így álmossághoz, fáradékonysághoz vezethet. Más esetben az antidepresszánsok izgató hatással bírnak, melyek kezdetben álmatlansághoz vezetnek, később pedig ezek visszaütve hirtelen kimerültséghez. Mindenképp érdemes orvossal konzultálni és túlzott álmosság vagy álmatlanság esetén gyorsan váltani, hiszen az alvás és a szervezet pihenése létszükséglet a normális napi működéshez.

Szexuális problémák

Szintén kevesen beszélnek róla, de az antidepresszánsok csökkentik a szexuális vágyat és a szex iránti érdeklődést, illetve az orgazmus elérésének képességét is. Ez azonban összefügghet magával a depresszióval és egyéb pszichés elváltozásokkal is, de tény, hogy az antidepresszánsok nem segítenek ezen tünetek esetén. Ráadásul hosszú távú vágyvesztésről beszélünk, lényegében a teljes terápiás szakaszt átszőheti.

Szintén érdemes orvos tanácsát kérni, de magának az antidepresszánsnak a szedését semmiképp nem szabad önkényesen abbahagyni, mivel a terápia felfüggesztése elvonási tünetekhez hasonló megvonási tüneteket produkálhat!

Most már buktuk a nyári formát

A nyári alak télen készül, mégis vannak azonban, akik az utolsó mentsvárként még belefognak egy-két nullkalóriás rettenetbe, nulla szénhidrátos őrületbe, vagy víznapokba. Gyors megoldásnak tűnik, azonban csak újabb melléfogások a sok sikertelen próbálkozás listáján.

Olívaolaj kiváló gyógyhatásai

Az olívaolaj rengeteg zsírsavat és fontos vitamint tartalmaz, vagyis egy nagyon hasznos termék az egészségünkre nézve. Napjainkban Olaszországban és Spanyolországban termesztik a legtöbb olajbogyót. Az olívaolaj az olajfa csonthéjas terméséből előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű folyadék, mely nagyon egészséges.

A magas nyugalmi pulzus veszélyei

A pulzus tapintásával indirekt adatot nyerünk a vérnyomásról, következtethetünk érszűkületre, illetve bizonyos szívbillentyű-betegségekre, valamint fontos információt kapunk különböző ritmuszavarok esetén. A pulzusszám értékelése számtalan tényezőtől függ. Nyugalomban, illetve aktív mozgás vagy stressz szituáció kapcsán, egészséges egyén esetében is más-más értékek mérhetők.

Állóképesség fejlesztésének módszerei

A kardiovaszkuláris rendszer kapacitásának növeléséhez, és ebből adódóan az erőnlét fokozásához szükség van az állóképesség fejlesztésére. Az állóképesség egyénenként változik, segítségével folyamatos intenzitási szint tartható a fizikai erőkifejtés alatt.

Megbetegít-e a féltékenység?

A féltékenységet szeretik gyilkosnak nevezni, de vajon tényleg az-e? Valóban csak az emberi kapcsolatokat mérgezi meg, vagy akár magukat az embereket is? Erre keressük most a választ.