Menü

Az antidepresszánsokról őszintén

  • Dátum: 2018.09.20., 13:48

Antidepresszánssal kezelni a mentális betegségeket mai napig megosztja az orvostudományt. Egyesek hisznek benne, más szakértők szerint csak ideiglenes megoldás. Hatását tekintve az agyban fejti ki hatását, mivel megváltoztatja a kémiai anyagok egyensúlyát, így hatva az idegsejtekre, és csökkentve a tünetek intenzitását. A szervezet azonban egy összekötött rendszer, így ha valahol változás áll be, az más helyeken is érezteti hatását. Nem véletlen, hogy az antidepresszánsnak rövid és hosszútávon is számtalan mellékhatása van, melyet érdemes tudni és használat előtt tisztában lenni a várható következményeivel.

Testsúlyváltozások

A gyógyszerek egyik alapvető mellékhatása a testsúlybeli változások. Sok antidepresszánst szedő ember számolt be hirtelen súlygyarapodásról, és hogy mennyire zavaróak a plusz kilók. Azonban nem lehet biztosan tudni, hogy valóban az antidepresszáns vált ki hormonális és egyéb változásokat, vagy pedig a rendszertelen étkezésé. Egyes tanulmányok szerint az antidepresszánsok hosszú távú használata növeli a hízás kockázatát és ezzel együtt az olyan betegségek rizikóját is, mint a 2-es típusú diabétesz vagy a magas vérnyomás.

A táplálkozásra való odafigyeléssel, és egyéb esedékes orvosi utasítással, tanáccsal visszafogható a testsúlygyarapodás, és a mellékhatások csökkentése érhető el.

Álmosság

Szintén előfordulhat, hogy az idegesebb, aggodalmasabb típusú embereknek az orvosok olyan antidepresszánst írnak fel, mely nyugtató hatása is van, amely így álmossághoz, fáradékonysághoz vezethet. Más esetben az antidepresszánsok izgató hatással bírnak, melyek kezdetben álmatlansághoz vezetnek, később pedig ezek visszaütve hirtelen kimerültséghez. Mindenképp érdemes orvossal konzultálni és túlzott álmosság vagy álmatlanság esetén gyorsan váltani, hiszen az alvás és a szervezet pihenése létszükséglet a normális napi működéshez.

Szexuális problémák

Szintén kevesen beszélnek róla, de az antidepresszánsok csökkentik a szexuális vágyat és a szex iránti érdeklődést, illetve az orgazmus elérésének képességét is. Ez azonban összefügghet magával a depresszióval és egyéb pszichés elváltozásokkal is, de tény, hogy az antidepresszánsok nem segítenek ezen tünetek esetén. Ráadásul hosszú távú vágyvesztésről beszélünk, lényegében a teljes terápiás szakaszt átszőheti.

Szintén érdemes orvos tanácsát kérni, de magának az antidepresszánsnak a szedését semmiképp nem szabad önkényesen abbahagyni, mivel a terápia felfüggesztése elvonási tünetekhez hasonló megvonási tüneteket produkálhat!

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?