Menü

Az antidepresszánsokról őszintén

  • Dátum: 2018.09.20., 13:48

Antidepresszánssal kezelni a mentális betegségeket mai napig megosztja az orvostudományt. Egyesek hisznek benne, más szakértők szerint csak ideiglenes megoldás. Hatását tekintve az agyban fejti ki hatását, mivel megváltoztatja a kémiai anyagok egyensúlyát, így hatva az idegsejtekre, és csökkentve a tünetek intenzitását. A szervezet azonban egy összekötött rendszer, így ha valahol változás áll be, az más helyeken is érezteti hatását. Nem véletlen, hogy az antidepresszánsnak rövid és hosszútávon is számtalan mellékhatása van, melyet érdemes tudni és használat előtt tisztában lenni a várható következményeivel.

Testsúlyváltozások

A gyógyszerek egyik alapvető mellékhatása a testsúlybeli változások. Sok antidepresszánst szedő ember számolt be hirtelen súlygyarapodásról, és hogy mennyire zavaróak a plusz kilók. Azonban nem lehet biztosan tudni, hogy valóban az antidepresszáns vált ki hormonális és egyéb változásokat, vagy pedig a rendszertelen étkezésé. Egyes tanulmányok szerint az antidepresszánsok hosszú távú használata növeli a hízás kockázatát és ezzel együtt az olyan betegségek rizikóját is, mint a 2-es típusú diabétesz vagy a magas vérnyomás.

A táplálkozásra való odafigyeléssel, és egyéb esedékes orvosi utasítással, tanáccsal visszafogható a testsúlygyarapodás, és a mellékhatások csökkentése érhető el.

Álmosság

Szintén előfordulhat, hogy az idegesebb, aggodalmasabb típusú embereknek az orvosok olyan antidepresszánst írnak fel, mely nyugtató hatása is van, amely így álmossághoz, fáradékonysághoz vezethet. Más esetben az antidepresszánsok izgató hatással bírnak, melyek kezdetben álmatlansághoz vezetnek, később pedig ezek visszaütve hirtelen kimerültséghez. Mindenképp érdemes orvossal konzultálni és túlzott álmosság vagy álmatlanság esetén gyorsan váltani, hiszen az alvás és a szervezet pihenése létszükséglet a normális napi működéshez.

Szexuális problémák

Szintén kevesen beszélnek róla, de az antidepresszánsok csökkentik a szexuális vágyat és a szex iránti érdeklődést, illetve az orgazmus elérésének képességét is. Ez azonban összefügghet magával a depresszióval és egyéb pszichés elváltozásokkal is, de tény, hogy az antidepresszánsok nem segítenek ezen tünetek esetén. Ráadásul hosszú távú vágyvesztésről beszélünk, lényegében a teljes terápiás szakaszt átszőheti.

Szintén érdemes orvos tanácsát kérni, de magának az antidepresszánsnak a szedését semmiképp nem szabad önkényesen abbahagyni, mivel a terápia felfüggesztése elvonási tünetekhez hasonló megvonási tüneteket produkálhat!

C-vitamin bevitele télen? Egyszerűen!

Sokan azt gondolják, hogy a tél beállta nem teszi lehetővé, hogy a szervezetünknek szükséges napi C-vitamin-mennyiséget biztosítsuk. Pedig ez nem is olyan lehetetlen, sőt, egyszerűbb is, mint máskor. A titok, mint sokszor máskor is, az odafigyelésben rejlik.

Terjed az izomdiszmorfia

Sajnos az étkezési zavarok jelentkezhetnek már a gyermekkorban is. Sokáig csak az anorexiáról, bulimiáról olvashattunk, hallhattunk. Viszont egy kevésbé ismert betegség is létezik, ami az izomdiszmorfia.

A szívből jövő hála dupla öröm

Számos kutatás bizonyította, hogy a hála gyakorlása az egyik leghatékonyabb dolog az érzelmi és a pszichológiai jólét tekintetére nézve. Egy 75 évig tartó megfigyelésben kimutatták, hogy a hála a legerősebb indikátora a boldog életnek. Hasznos lenne ezt az érzést többet gyakorolni a mindennapokban is nem csak egy röpke pillanatig az ünnepek ideje alatt.

Energiavámpírok kíméljenek

Az energiavámpír fogalma nem ismeretlen fogalom, mindannyian ismerünk ilyen embereket, ők legendabeli rokonaikkal szemben azonban nem vérrel, hanem mások energiáival, táplálkoznak. Mit tehetünk ellenük?

Csalódás, ahogy azt még nem láttad...

Vagy ahogy csak nem akartad látni. Hiszen a "látás" elsődleges feltétele a "nézés". Tehát állj meg egy pillanatra és gondolkozz el, hogy milyen módon szemlélheted még a dolgokat, amelyek téged vesznek körül. Például a csalódást.