Menü

Az antidepresszánsokról őszintén

  • Dátum: 2018.09.20., 13:48

Antidepresszánssal kezelni a mentális betegségeket mai napig megosztja az orvostudományt. Egyesek hisznek benne, más szakértők szerint csak ideiglenes megoldás. Hatását tekintve az agyban fejti ki hatását, mivel megváltoztatja a kémiai anyagok egyensúlyát, így hatva az idegsejtekre, és csökkentve a tünetek intenzitását. A szervezet azonban egy összekötött rendszer, így ha valahol változás áll be, az más helyeken is érezteti hatását. Nem véletlen, hogy az antidepresszánsnak rövid és hosszútávon is számtalan mellékhatása van, melyet érdemes tudni és használat előtt tisztában lenni a várható következményeivel.

Testsúlyváltozások

A gyógyszerek egyik alapvető mellékhatása a testsúlybeli változások. Sok antidepresszánst szedő ember számolt be hirtelen súlygyarapodásról, és hogy mennyire zavaróak a plusz kilók. Azonban nem lehet biztosan tudni, hogy valóban az antidepresszáns vált ki hormonális és egyéb változásokat, vagy pedig a rendszertelen étkezésé. Egyes tanulmányok szerint az antidepresszánsok hosszú távú használata növeli a hízás kockázatát és ezzel együtt az olyan betegségek rizikóját is, mint a 2-es típusú diabétesz vagy a magas vérnyomás.

A táplálkozásra való odafigyeléssel, és egyéb esedékes orvosi utasítással, tanáccsal visszafogható a testsúlygyarapodás, és a mellékhatások csökkentése érhető el.

Álmosság

Szintén előfordulhat, hogy az idegesebb, aggodalmasabb típusú embereknek az orvosok olyan antidepresszánst írnak fel, mely nyugtató hatása is van, amely így álmossághoz, fáradékonysághoz vezethet. Más esetben az antidepresszánsok izgató hatással bírnak, melyek kezdetben álmatlansághoz vezetnek, később pedig ezek visszaütve hirtelen kimerültséghez. Mindenképp érdemes orvossal konzultálni és túlzott álmosság vagy álmatlanság esetén gyorsan váltani, hiszen az alvás és a szervezet pihenése létszükséglet a normális napi működéshez.

Szexuális problémák

Szintén kevesen beszélnek róla, de az antidepresszánsok csökkentik a szexuális vágyat és a szex iránti érdeklődést, illetve az orgazmus elérésének képességét is. Ez azonban összefügghet magával a depresszióval és egyéb pszichés elváltozásokkal is, de tény, hogy az antidepresszánsok nem segítenek ezen tünetek esetén. Ráadásul hosszú távú vágyvesztésről beszélünk, lényegében a teljes terápiás szakaszt átszőheti.

Szintén érdemes orvos tanácsát kérni, de magának az antidepresszánsnak a szedését semmiképp nem szabad önkényesen abbahagyni, mivel a terápia felfüggesztése elvonási tünetekhez hasonló megvonási tüneteket produkálhat!

Szorongáscsökkentő gyógynövények egyenesen a természetből

Manapság sajnos vírusként terjed a szorongás, a stressz és a depresszió, amelyek népbetegségnek számítanak. Az elmét rendszeresen tisztítani kell relaxációval, pihenéssel. A gyógynövények varázserővel hatnak egy fáradságos, kihívásokkal teli napon.

Mit egyen a gyerek, ha sportol?

Fociedzés vége, este fél hét: a fiam farkaséhesen esik be a kocsiba, bizonyára sok szülőnek ismerős ez a szitu. Köztudott, hogy a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitele egy sportoló gyerek életében mennyire fontos.

Véradás egészségre gyakorolt hatásai

Manapság az emberi szervezet az egyetlen forrás, ahonnan vérhez juthatnak a rászorulók, ezért nagy szükség van arra, hogy minél több egészséges ember adakozzon. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint azon túl, hogy ezzel akár életeket is menthetünk, még az egészségünket is óvjuk általa.

A szelfi diszmorfia önbizalom romboló hatása

Sokak szerint a szelfizés a mai, önimádó, egocentrikus generáció hóbortja. Viszont egy önarcképfotó sokkal többet elárul rólunk, mint gondolnánk. Az okostelefonokon található képszerkesztő alkalmazások segítségével bárki modellt varázsolhat magából. A baj akkor jön el, amikor belenézünk a tükörbe és látottakkal nem vagyunk megelégedve.

Ki nevel kit, avagy hogyan kell felnőttként helyesen bánni a szülőkkel?

Felnőttként a szüleink felé más lesz a viselkedésünk. Van, aki törleszteni akarja a szeretetet és törődést, amit kapott, és olyan is van, aki bosszút akar állni rajtuk valamilyen vélt vagy valós sérelem miatt. Nincs két egyforma család, ezért nincs recept sem a helyes viselkedésre, de vannak követendő és követhető sémák.