Menü

Önstünk tiszta vizet a pohárba!

  • Dátum: 2018.09.20., 01:41

A vizeink védelme, illetve a tisztítása és fertőtlenítése nem csak a környezetvédelem szempontjából, hanem a mi egészségünk szempontjából is kiemelt fontosságú. A korábban gyakran előforduló kolerajárványok és a szintén nem ritka tífusz a víz nem megfelelő tisztítása miatt terjedt. Ma már ilyenekkel nem találkozunk, azonban manapság sem ritka, hogy ivóvízzel terjedő betegségek és járványok ütik fel a fejüket.

Csak említés szinten pár vízzel terjedő betegség: a hepatitis, a gyermekbénulás, a TBC. Az utóbbi például azért is veszélyes, mert a tüdőgondozók, illetve kórházak kifolyó vize minden esetben tartalmazza a TBC kórokozóit, ezért elkülönítve és gondosan kell az ilyen vizet tisztítani, mielőtt bárhová kiürítik. A Weil betegség, vagy másnéven a baktériumok által okozott sárgaság is vízzel terjed; ha olyan vízben fürdünk, ahol patkányok is előfordulnak, kiemelten magas a fertőzésveszély, mivel a patkányok vizelete, ha a vízbe kerül, máris fertőzhet.

Nem csak baktériumok, de férgek is okozhatnak megbetegedést vízen keresztül. Ilyenek a fonalas féreg, az ostoros, illetve a szalagféreg. Emiatt nem szabad például szennyvízzel öntözni olyan zöldségeket és gyümölcsöket, amiket nyersen fogyasztunk. Sokan a talajvizet használják ilyen célra, de ebben az esetben sem lehetünk biztosak, mit tartalmaz a víz és van-e bármilyen kórokozó benne.

Szintén veszélyes lehet, ha a természetben megtalálható, szemmel láthatólag tisztának tűnő vizeket használjuk edények tisztítására, vagy fürdőzésre, mivel nem tudhatjuk, hol és milyen eredetű szennyvíz került bele.

Természetesen az ipari és egyéb mezőgazdaságból származó szennyvizek tisztítása nem a hétköznapi ember feladata, azonban mi is tehetünk érte, hogy tisztább legyen a környezetünk és lecsökkenjen a vízzel terjedő betegségek előfordulása. Sose öntsünk háztartási vagy vegyi hulladékot folyóba, vagy más természetes vízbe, ne öntözzünk ismeretlen eredetű és összetételű vízzel, valamint kerüljük a kétes helyeken való fürdőzést.

5 jó tanács az irodai ülőmunka egészségkárosító hatása ellen

Bár az állómunkánál kényelmesebbnek tűnhet, a folyamatos ülőmunka közel sem veszélytelenebb az egészségünkre nézve.

Minden, amit a B7-vitaminról tudni érdemes

A B7-vitamin vagy közismertebb nevén biotin, egy vízben oldható vitamin, amely elengedhetetlen a test normális anyagcseréjéhez és működéséhez. De vajon tudjuk-e milyen mennyiségre van szükségünk belőle, és azt hogyan tudjuk bevinni a szervezetünkbe?

Immunrendszerünk védelme

A nyárias időjárás ellenére mégiscsak ősz van, ami kedvez a vírusos megbetegedéseknek. Ha nem szeretnénk ezek áldozatául esni, akkor védenünk kell magunkat és a szervezetünket.

Hagyd magad aludni!

Abban a rohanó világban, amiben élünk, nem az alvás szerepel az első helyen a fontossági sorrendben. Pedig az alvás, a pihenés alapvető dolog, létszükséglet, az egészséges életünk alapja és egy fontos hormon termelődésének az ideje. Jó hír azonban, hogy megfelelő táplálkozással ezen is segíthetünk!

Kismamából egyből bombanő. De miért is?

Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy nem tudja majd visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát, ami érthető, de semmiképp sem szabad azonnal kemény edzésekbe és szigorú diétába kezdeni. Vajon tényleg az az elvárás, hogy szupermodellként nézzen ki egy frissen szült anyuka?