Menü

Önstünk tiszta vizet a pohárba!

  • Dátum: 2018.09.20., 01:41

A vizeink védelme, illetve a tisztítása és fertőtlenítése nem csak a környezetvédelem szempontjából, hanem a mi egészségünk szempontjából is kiemelt fontosságú. A korábban gyakran előforduló kolerajárványok és a szintén nem ritka tífusz a víz nem megfelelő tisztítása miatt terjedt. Ma már ilyenekkel nem találkozunk, azonban manapság sem ritka, hogy ivóvízzel terjedő betegségek és járványok ütik fel a fejüket.

Csak említés szinten pár vízzel terjedő betegség: a hepatitis, a gyermekbénulás, a TBC. Az utóbbi például azért is veszélyes, mert a tüdőgondozók, illetve kórházak kifolyó vize minden esetben tartalmazza a TBC kórokozóit, ezért elkülönítve és gondosan kell az ilyen vizet tisztítani, mielőtt bárhová kiürítik. A Weil betegség, vagy másnéven a baktériumok által okozott sárgaság is vízzel terjed; ha olyan vízben fürdünk, ahol patkányok is előfordulnak, kiemelten magas a fertőzésveszély, mivel a patkányok vizelete, ha a vízbe kerül, máris fertőzhet.

Nem csak baktériumok, de férgek is okozhatnak megbetegedést vízen keresztül. Ilyenek a fonalas féreg, az ostoros, illetve a szalagféreg. Emiatt nem szabad például szennyvízzel öntözni olyan zöldségeket és gyümölcsöket, amiket nyersen fogyasztunk. Sokan a talajvizet használják ilyen célra, de ebben az esetben sem lehetünk biztosak, mit tartalmaz a víz és van-e bármilyen kórokozó benne.

Szintén veszélyes lehet, ha a természetben megtalálható, szemmel láthatólag tisztának tűnő vizeket használjuk edények tisztítására, vagy fürdőzésre, mivel nem tudhatjuk, hol és milyen eredetű szennyvíz került bele.

Természetesen az ipari és egyéb mezőgazdaságból származó szennyvizek tisztítása nem a hétköznapi ember feladata, azonban mi is tehetünk érte, hogy tisztább legyen a környezetünk és lecsökkenjen a vízzel terjedő betegségek előfordulása. Sose öntsünk háztartási vagy vegyi hulladékot folyóba, vagy más természetes vízbe, ne öntözzünk ismeretlen eredetű és összetételű vízzel, valamint kerüljük a kétes helyeken való fürdőzést.

Szorongáscsökkentő gyógynövények egyenesen a természetből

Manapság sajnos vírusként terjed a szorongás, a stressz és a depresszió, amelyek népbetegségnek számítanak. Az elmét rendszeresen tisztítani kell relaxációval, pihenéssel. A gyógynövények varázserővel hatnak egy fáradságos, kihívásokkal teli napon.

Mit egyen a gyerek, ha sportol?

Fociedzés vége, este fél hét: a fiam farkaséhesen esik be a kocsiba, bizonyára sok szülőnek ismerős ez a szitu. Köztudott, hogy a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitele egy sportoló gyerek életében mennyire fontos.

Véradás egészségre gyakorolt hatásai

Manapság az emberi szervezet az egyetlen forrás, ahonnan vérhez juthatnak a rászorulók, ezért nagy szükség van arra, hogy minél több egészséges ember adakozzon. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint azon túl, hogy ezzel akár életeket is menthetünk, még az egészségünket is óvjuk általa.

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Az alkohol és a depresszió kapcsolata

Az italproblémákkal küszködők depressziós tünetei gyakran a túlzott alkoholbevitel fogyasztása után alakulnak ki. Sajnálatos módon nagyon sokakat érint manapság ez a téma. Nem is beszélve arról, hogy egy bulit sem tudunk már elképzelni legalább két pohár ital nélkül.