Menü

Önstünk tiszta vizet a pohárba!

  • Dátum: 2018.09.20., 01:41

A vizeink védelme, illetve a tisztítása és fertőtlenítése nem csak a környezetvédelem szempontjából, hanem a mi egészségünk szempontjából is kiemelt fontosságú. A korábban gyakran előforduló kolerajárványok és a szintén nem ritka tífusz a víz nem megfelelő tisztítása miatt terjedt. Ma már ilyenekkel nem találkozunk, azonban manapság sem ritka, hogy ivóvízzel terjedő betegségek és járványok ütik fel a fejüket.

Csak említés szinten pár vízzel terjedő betegség: a hepatitis, a gyermekbénulás, a TBC. Az utóbbi például azért is veszélyes, mert a tüdőgondozók, illetve kórházak kifolyó vize minden esetben tartalmazza a TBC kórokozóit, ezért elkülönítve és gondosan kell az ilyen vizet tisztítani, mielőtt bárhová kiürítik. A Weil betegség, vagy másnéven a baktériumok által okozott sárgaság is vízzel terjed; ha olyan vízben fürdünk, ahol patkányok is előfordulnak, kiemelten magas a fertőzésveszély, mivel a patkányok vizelete, ha a vízbe kerül, máris fertőzhet.

Nem csak baktériumok, de férgek is okozhatnak megbetegedést vízen keresztül. Ilyenek a fonalas féreg, az ostoros, illetve a szalagféreg. Emiatt nem szabad például szennyvízzel öntözni olyan zöldségeket és gyümölcsöket, amiket nyersen fogyasztunk. Sokan a talajvizet használják ilyen célra, de ebben az esetben sem lehetünk biztosak, mit tartalmaz a víz és van-e bármilyen kórokozó benne.

Szintén veszélyes lehet, ha a természetben megtalálható, szemmel láthatólag tisztának tűnő vizeket használjuk edények tisztítására, vagy fürdőzésre, mivel nem tudhatjuk, hol és milyen eredetű szennyvíz került bele.

Természetesen az ipari és egyéb mezőgazdaságból származó szennyvizek tisztítása nem a hétköznapi ember feladata, azonban mi is tehetünk érte, hogy tisztább legyen a környezetünk és lecsökkenjen a vízzel terjedő betegségek előfordulása. Sose öntsünk háztartási vagy vegyi hulladékot folyóba, vagy más természetes vízbe, ne öntözzünk ismeretlen eredetű és összetételű vízzel, valamint kerüljük a kétes helyeken való fürdőzést.

Most már buktuk a nyári formát

A nyári alak télen készül, mégis vannak azonban, akik az utolsó mentsvárként még belefognak egy-két nullkalóriás rettenetbe, nulla szénhidrátos őrületbe, vagy víznapokba. Gyors megoldásnak tűnik, azonban csak újabb melléfogások a sok sikertelen próbálkozás listáján.

Olívaolaj kiváló gyógyhatásai

Az olívaolaj rengeteg zsírsavat és fontos vitamint tartalmaz, vagyis egy nagyon hasznos termék az egészségünkre nézve. Napjainkban Olaszországban és Spanyolországban termesztik a legtöbb olajbogyót. Az olívaolaj az olajfa csonthéjas terméséből előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű folyadék, mely nagyon egészséges.

A magas nyugalmi pulzus veszélyei

A pulzus tapintásával indirekt adatot nyerünk a vérnyomásról, következtethetünk érszűkületre, illetve bizonyos szívbillentyű-betegségekre, valamint fontos információt kapunk különböző ritmuszavarok esetén. A pulzusszám értékelése számtalan tényezőtől függ. Nyugalomban, illetve aktív mozgás vagy stressz szituáció kapcsán, egészséges egyén esetében is más-más értékek mérhetők.

Állóképesség fejlesztésének módszerei

A kardiovaszkuláris rendszer kapacitásának növeléséhez, és ebből adódóan az erőnlét fokozásához szükség van az állóképesség fejlesztésére. Az állóképesség egyénenként változik, segítségével folyamatos intenzitási szint tartható a fizikai erőkifejtés alatt.

Mennyire hatékony a koffeines sampon?

Néhány éve nagy sikerrel tört be a piacra a koffeines sampon. Kopaszodó férfiak milliói vásárolták nagy reményeket fűzve hajkoronájuk visszaszerzéséhez. Még ma is nap mint nap találkozunk a reklámmal a televízióban, az újságokban, a plakátokon, de eszünkbe jutott-e már az, hogy vajon tényleg annyira hatásos-e ez a szer, mint gondoljuk?