Menü

"Itt van az ősz, itt van újra..."

Nem közhely, hanem gyönyörű vers! Épp múlt héten felelt ebből a nagyfiam az iskolában. Annyit gyakoroltuk, hogy - bár eddig is tudtam fejből - sokszor még most is automatikusan ezt mormolom.

Amikor ezt a cikket írom igencsak barátságtalan időre ébredtünk, ami sajnos meg tudja határozni a napindító hangulatunkat, ám semmiképp nem szabad, hogy egy esősebb, borúsabb időjárás, vagy a reggeli napfény hiánya elrontsa a kedvünk! Az ősz is szép. Így, ahogy van.

Értem én, hogy sajnáljuk, hogy elmúlt a nyár, kezdődik az iskola, visszatérünk a nyaralásokból és strandolások időszakából a mókuskerékbe, viszont örülhetünk is az őszi természet gazdag ajándékainak, a most érő zöldségeknek, s hogy ezekből mennyi finomat főzhetünk! A narancssárga sütőtök, a kékes szilva, a szőlő, a lilás padlizsán, a piros alma, a barna dió... Őszi diétánkat, vagy életmódváltásunk kezdetét is alkalmas ősszel kezdeni, hogy eltüntessük a strandolások lángos evéseinek vagy palacsintázásainak nyomait...

Bár a hőmérséklet csökken, a nappalok rövidülnek, mégis az ősz az egyik legjobb időpont arra, hogy belevágjunk egy egészségesebb életmódba.

Egy nagy fazék sütőtökleves volt az ebédünk hétvégén, az abszolút kedvencünk, pirított dióval és pirított olívaolajos kenyérkockákkal, sajttal tálalva, tökmagolajjal meglocsolva, ez a recept fantasztikus azoknak, akik szeretik a sütőtököt, akik nem, azoknak pedig érdemes ezt újragondolniuk. Sütőtökleves! Már ezért is szeretjük az őszt!

Anyukám receptje alapján a számomra legfinomabb sütőtökkrém-leves elkészítése a mai napig a következő:

Hozzávalók: 1,5 - 2 kg sütőtök, egy fej vöröshagyma, kókuszolaj, fűszerek ízlés szerinti mennyiségben: csipet só, vegeta, pici gyömbér, lehet szárított is, de még jobb, ha van friss, ebből kb. 1 - 1,5 cm-t reszelünk a levesbe, bors, bazsalikom, őrölt szerecsendió és a habaráshoz 1-2 dl főzőtejszín vagy tejföl. (ha túl híg: 1-2 evőkanál zabpehelyliszt)

Elkészítés a következő módon történik: a sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk, majd kevés olajon egy fej hagymát megdinsztelünk. Rátesszük a kockákra vágott sütőtököt és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Ha a sütőtök megfőtt, botmixerrel pürésítjük, majd tejföllel vagy tejszínnel - ha nagyon híg, akkor esetleg egy teáskanál zabpehely liszttel - behabarjuk, forralunk egyet rajta és kész is. Fokhagymás olívaolajon pirított kenyérkockákkal, vagy sajttal, pirított dióval, pár csepp tökmagolajjal vagy mindezekkel egyszerre tálaljuk.

Lelket "megsimogató" őszi étel ebből egy nagy tányér. Vagy inkább kettő...

Vannak időszakok, amikor valahogy nagyobb lendülettel kezdünk bele új célok megvalósításába, életmódváltásba, diétába, sportolásba, s ilyen az ősz is. Fogadkozunk, elkezdjük, megcélozzuk a karácsonyi formát, ha ár a bikini-alakról lecsúsztunk. A tartós siker alapja azonban – legyen nyár vagy ősz – a rendszeres mozgás és a tudatos táplálkozás kombinációja.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!