Menü

Bakancslistás kirándulóhelyek

Velencei hegység: a magyar Stonehenge

Tudtad, hogy a fővárostól nem messze, Pákozdon található a magyar Stonehenge? Itt találhatók ugyanis az úgynevezett ingókövek. Ezek a hatalmas gránittömbök melyek. absztrakt alakzatot formálva egyensúlyoznak egymáson; innen kapta a nevét is. Az ingókövek kialakulását számos legenda ötvözi. Egyes nézetek szerint a pákozdi ingókövek nem természetes képződmények, hanem azokat egy korai civilizáció állította, csakúgy, mint Angliában a Stonehenge-et. Egyébként a 300 millió éves, erősen lepusztult Velencei-hegység hazánk egyetlen gránit alapkőzetű hegysége, így az ország földtani értelemben legöregebb tájegysége, amely a földtörténeti ókorban alakult ki. A geológusok szerint ennek a maradványa a képződmény. Megnéznéd? Indulj erre!

Bükk-hegység: rejtélyes Kaptárkövek

Az ingókövekhez hasonló misztérium övezi a Bükkalján található Kaptárköveket. Ezek riolittufa sziklák és kőtornyok, melyekbe kis fülkéket vájtak. A szabályos kis mélyedések keletkezésére máig nincs magyarázat. Annyi bizonyos, hogy emberek faragták; egyes feltételezések szerint a kaptárkövek síremlékek voltak, és a fülkékbe az elhunytak hamvait rejtő urnákat helyezték, míg mások bálványtartó szereppel ruházták fel őket. Azt sem tudni, hogy mely korból származnak a fülkék, kötötték már őket a szkítákhoz, a keltákhoz, sőt, a honfoglaló magyar törzsekhez is. Érdekel a rejtelem? Itt egy szép útvonal.

Mátra: izgalmas Sirok

A Mátráról mindenkinek hazánk legmagasabb pontja, a Kékes jut eszébe, pedig érdemes mást is megnézni, például a siroki várat. A siroki a legnagyobb és legvadregényesebb várrom a Mátrában. A látogatót a vároromról csodálatos panoráma és egy izgalmas föld alatti barlangrendszer is várja, valamint tájház játszóházzal, így kisgyermekkel is érdemes felkeresni a csodálatos fekvésű ki mátrai falut.

Börzsöny: vadregényes Csóványos

A Börzsönyben található Pest megye legmagasabb pontja, a 938 méter magas Csóványos. Néhány éve, 2014-ben újították fel itt a kilátót, ahonnan csodálatos panoráma tárul a szemünk elé; tiszta időben akár a Tátráig is elláthatunk. Érdemes Kismaroson felülni a Királyréti Erdei Vasútra és Királyrétől indítani a csúcstámadást. A Börzsöny helyenként kihívást jelentő emelkedőit gyakorlottabb túrázóknak javasoljuk, íme itt egy kicsit hosszabb, de annál szebb útvonaljavaslat.

Pilis: Spartacus útján

Az eredetileg kizárólag vadászoknak kialakított kanyargós Spartacus-ösvényt 2015-ben vehették birtokba a turisták. Az ösvény csodálatos panoráma mellett fut Visegrád felé és a páratlan szépségű Apát-kúti-patak völgyéig visz. Innen fordul vissza az általunk javasolt útvonal. A viszonylag könnyű túra mellett teljesen átadhatjuk magunkat a természet szépségnek, mert itt van miben gyönyörködni.

+1. Túrabakancs, esőkabát, kulacs

Mielőtt túrázni indulunk, győződjünk meg arról, hogy a felszerelésünk hiánytalan. Bosszantó, ha indulás előtt derül ki, hogy a gyerek kinőtte a túracipőt, vagy ha elkap minket az eső és nincs esőkabátunk. Érdemes szétnézni a Jófogás oldalán, ahol minden túrakelléket megtalálhatunk, és felkészületen vethetjük bele magunkat az őszi kirándulószezonba.

Fotók és sajtóközlemény: Szabó Anna <szabo.anna@deepinsight.hu>

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?