Menü

Spinning, az a bizonyos gyilkos mosoly

Mi is az a spinning valójában?

Már a neve is dinamikusságot sugároz, hiszen pörgést, forgást jelent. A spinning program egy zenére végrehajtott, csoportos teremkerékpározási tréning, melyet edző irányít. Ez egy olyan páratlan mozgásforma, amelyet kortól, nemtől, edzettségi szinttől függetlenül bárki végezhet. Egy speciálisan erre a célra kifejlesztett kerékpáron történik az edzés 45–60percen keresztül. A spinning óra két alapvető terepfajtát szimulál: sík és hegyi terepet. Sík fokozaton kevés, vagy mérsékelt ellenállás jellemző, ami kismértékű terhelést jelent a szervezet számára, viszont tudjuk növelni a hajtó gomb plusz irányába forgató tekerésével. Tehát a hegyi terep az ellenállás emelésével szimulálható. Mindkét típuson két pozícióban: ülő és álló helyzetben lehet kerékpározni. Ezáltal különböző technikák alakíthatók ki, utánozva az utakon előforduló szituációkat és a terhelés intenzitásának a váltakozását. Hazánkban 2000 óta létezik ez a sportfajta és már számos fitneszteremben, wellness szállodában megtalálható kínálati elemmé vált.

A spinning célja

Elsősorban az állóképesség fejlesztésére szolgáló edzésforma, ami ciklikus jellegéből is adódik. Az állóképesség, a szervezet fáradással szembeni ellenálló képessége hosszantartó, nagy sportbeli erőkifejtéseknél. Továbbá, hogy jó kondíciót biztosítson, csökkentse a testsúlyt, testzsír százalékot és nem utolsó sorban örömet, felszabadult érzést keltsen. Biztosan te is átélted már azt, amikor nem volt kedved kimozdulni otthonról. Tegyük fel, hogy valaki aznap megbántott, vagy csak szimplán melankolikusabb hangulatodban voltál és egy kis mozgás után úgy érezted magad, mintha kicseréltek volna. Ennek kapcsán tehát a pszichés állóképességet is javítja, ami a monotóniával szembeni tűrőképességet jelenti a hosszú erőkifejtéseknél, pl. maratoni futás vagy más hosszú távú ciklikus sportágak (kerékpározás, kajak-kenu, úszás) esetében.

Pozitív hatásai testre és lélekre

- ritkább fájdalmak és fájások, beleértve a hátfájásokat is

- biztosítja a magas véráramoltatást

- meggátolja az izmok gyengülését

- jobb alvást és jobb közérzetet biztosít

- fokozottabb koncentrálóképesség munkavégzés közben, valamint nagyobb kitartás a napi feladatok megoldásában

- jobb emésztés és ritkább székrekedés

- nagyobb önbecsülés és önbizalom

- javul a hajszálérhálózat (kapillarizáció), jobb lesz a szív- és a vázizomzatban az oxigénellátás és oxigén felhasználása

- javul az izom vörösfestékanyag-ellátása, amely az oxigénfelvételért és leadásért felelős

- javul a légzés gazdaságossága

A tréning óriási előnye, hogy viszonylag rövid idő alatt látványos javulást eredményez, és ez tovább motiválja a sportolókat. A pulzusmérő órák segítségével a fejlődés mérhetővé válik és többek között ezért is elengedhetetlen kelléke az edzéseknek. Érdekesség, hogy egy óra alatt akár 800 kalóriától is megszabadulhatunk. Viszont ne feledkezzünk meg a folyadékpótlásról sem egy ilyen intenzív igénybevétel után! Persze minden kezdet nehéz, de hidd el megéri! Hajrá fiúk, lányok pörgessétek meg azt a biciklit!

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?