Menü

Az ősz narancssárga kincse, a sütőtök

A sütőtököt rendkívül sokan szeretik egyszerű elkészíthetősége és lágy íze miatt. Őszi estéken vacsora helyett is kiváló, de édességek helyett is megteszi. A sült tök könnyen elkészíthető, ezért is olyan vonzó választás, ha nincs kedvünk bonyolultabb ételek készítéséhez. De nemcsak sütve finom ez az étel. Két izgalmas recepttel készültem azok számára, akik szeretnének újtani desszertek terén.

Az első recept egy bundázott tök, amihez a tököt karikákra vágjuk. Vaníliás cukorból, mézből, tejből és vaníliaaromából pácot készítünk a szeleteknek, amelybe alaposan beleforgatjuk őket, majd egy rövid időre állni hagyjuk. Ezalatt az idő alatt elkészítjük a bundát. Három egész tojást felverünk, majd hozzáadunk egy bögre tejet. Cukorral, vaníliás cukorral és egy kanál mézzel ízesítjük meg a keveréket, majd egy csipet sót is beleszórunk. A végén hozzáadunk annyi átszitált lisztet, amennyivel kellemesen lágy, palacsinta tésztájához hasonló állagú masszát kapunk. Ebbe a masszába forgatjuk a vékony tökszeleteket, majd olajban kisütjük. Bő olajban való sütést igényel, hogy minden szelet tök teljesen átsüljön. Frissen tálalva kínáljuk.

A második recept a répatorta mintájára készülő tökös torta. Ez egy egyszerű kevert tésztás sütemény. Két tojást alaposan felverünk, majd elkeverünk benne három evőkanál cukrot. A tököt meghámozzuk és lereszeljük, majd kevés sóval és cukorral összeforgatva állni hagyjuk. Miután egy kicsit kiengedett a levéből, hozzákeverjük a tojásokhoz, majd annyi tejet öntünk rá, hogy enyhén folyékony masszát kapjunk. Lisztet és sütőport teszünk a keverékbe, majd alaposan összekeverjük. Egy kanál olvasztott vajat vagy olívaolajat is hozzáadunk a masszához. Ha készre kevertük, akkor kivajazott tortaformába vagy tepsibe öntjük és 200°C-on készre sütjük. Tálaláskor vaníliafagyit rakhatunk a szeletek mellé, de vaníliasodóval vagy fanyar gyümölcsszósszal is kínálhatjuk.

A sütőtök, amellett, hogy rostban rendkívül gazdag, még sok más előnnyel is rendelkezik. A karotin- és biotin-tartalma igen magas, de emellett cinket, magnéziumot, C-vitamint és folsavat is bőven tartalmaz. A májra és az emésztésre gyakorolt jótékony hatása miatt is igen kedvelt zöldségféle. Aki csak teheti, fogyassza rendszeresen ebben az őszi időszakban, mert mind az íze, mind a szervezetre gyakorolt hatásai miatt teljesen megéri.

Varga Ágnes Kata

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.