Menü

Migrén? Időjárás? Stressz? – Mit tegyek a fejfájás ellen?

„Nagy fejfájást okozol te nekem.” – hangzik a szánkból néha, ha problémás alakokba ütközünk. De bármilyen idegesítő vagy megoldhatatlannak tűnő helyzettel is álljunk szemben, sosem az jut először eszünkbe, hogy az izgalomtól valóban fájni kezd majd a fejünk. A napjaink telnek-múlnak, és mit sem törődünk azzal, hogy a szinte naponta jelentkező fájdalmat mi okozza. Csakhogy néha már hátráltató tényezővé, sőt, elviselhetetlenné válik ez az érzés, mi pedig mélyen gondolkodóba esünk, hogy a több víz, az Aspirin, a fejmasszázs vagy a friss levegő segítene jobban? Végül mindet bevetjük, és ha pár órán belül elmúlik, tanácstalanul állunk a kérdés felett, hogy rendben, elmúlt, de mitől? És ez a folyamat folyton lejátszódik.

A fejfájás csillapításának hatásossága abban gyökerezik, hogy a kialakító tényezőt felismerjük. E nélkül minden gyógyító módszer egyszerű kuruzslás marad. Ha tudjuk magunkról, hogy a szélsőséges időjárási viszonyokra, esetleg az időjárás változásaira érzékenyek vagyunk, akkor érdemes figyelni az előrejelzéseket. Ha frontokban gazdag időszak köszönt ránk, felkészülten is várhatjuk azt: azokra a napokra úgy készülünk, hogy több sétát iktatunk be a friss levegőn, kevesebb stressznek próbáljuk kitenni magunkat, több vizet iszunk, és több pihenőt tervezünk be. Ezzel csökkentjük az elviselhetetlen fájdalom kialakulásának valószínűségét.

A migrén már sokkal bonyolultabb kérdés. Gyógyír nincs igazán erre a problémára, ugyanakkor szinte képtelenség egy erős migrén mellett bármi hasznos tevékenységet is végezni. A legtöbbeknek az használ, ha sötét, vagy félig világos helyiségben tartózkodnak, és viszonylagosan nagy csendet tartanak maguk körül. Van, akinek ennyi is elég, de van, akinek nem. Néhányan a fekvésre esküsznek, amivel az a probléma, hogy a hétköznapokban néha kivitelezhetetlen. A fájdalomcsillapító és a sok víz általában nekik is segít átvészelni egy ilyen napot. A fejmasszázs az ő esetükben nem sokat használ, inkább a pihenés és a kímélő életmód folytatása javaslott.

Míg a migrén a koponya elülső részében, főképp a szemüregben és a homloküregben támad, addig a magas vérnyomással vagy vérnyomás-ingadozással járó fejfájás a tarkót és a fej hátsó részét érinti. Ebben az esetben a legjobb magát a magas vérnyomást megszüntetni, akár gyógyszeres, akár természetes úton. A pihenés és a víz fogyasztása itt sem elhanyagolható.

A maradék eset a stressz, feszültség által okozott izomgörcs következtében kialakuló fejfájás. Erre sokféle módszer létezik: légző gyakorlatok, melyek a feszültséget oldják; nyugtató zenék és meditáció, mely szintén a stressz csökkentését segíti elő; masszázs a nyaknak és a fejnek, különös tekintettel a tarkóra és a lapockák tövénél lévő izmokra. A fej gyengéd masszírozása javítja a vérellátást és csökkenti az izomgörcsöket. Sokszor tehát a stressz által kialakult fejfájást mechanikai úton lehet legkönnyebben csillapítani.

Bármi is okozza a fejfájásunkat, a fő kialakító tényező orvosolásával csökkenthetjük vagy el is mulaszthatjuk azt. Persze, ha gyakran előfordul velünk, és semmiféle módszer nem használ, akkor érdemes orvoshoz fordulnunk, hogy az esetleges nagyobb bajt elkerüljük.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.