Menü

Hogyan működik az immunrendszer? – 2. rész

  • Dátum: 2018.11.03., 08:33
  • Forrás: www.medicalnewstoday.com

Cikksorozatunk első részében az immunrendszer felépítéséről, főbb szereplőiről, feladataikról és az egész rendszer összetettségéről írtunk. Az e heti részben az immunválasz folyamatának megismerését tűzzük ki célul.

Aki olvasta az első epizódot, már tudja, hogy az immunrendszernek képesnek kell lennie arra, hogy a „sajátot” meg tudja különböztetni a nem „sajáttól”, tehát az idegentől. Ezt a feladatát úgy hajtja végre, hogy a sejtek felszínén elhelyezkedő fehérjéket monitorozza, detektálja. Ezáltal meg is tanulja, hogy a saját fehérjéket, és így a sejteket érintetlenül hagyja, valamint az érési szakaszban lévő fehérjéket is ignorálni tudja. Az antigén, tehát idegen anyag viszont bármilyen olyan kémiai anyag lehet, ami immunválaszt indít el.

Sok esetben az antigén egy baktérium, gomba, vírus, toxin (=mérgező anyag) vagy idegen test. De a szervezet által idegen anyagként elismertek azok a sejtek is, amelyek hibásan működnek vagy már holt sejtek. Kezdetben sejttípusok tömege dolgozik együtt, hogy az idegen anyagot betolakodóként ismerje fel.

A B-limfociták szerepe

Amint a B-limfociták felismerték az idegen anyagot, ellenanyagot kezdenek el termelni. Biológiai értelemben az ellenanyag mögött is speciális fehérjék értendők, amelyek specifikus idegen anyagokhoz képesek hozzákötődni. Minden B-limfocita egyetlen specifikus ellenanyagot termel. Például adott egy B-limfocita, amely a tüdőgyulladást okozó baktérium ellen termel ellenanyagot.

Az ellenanyagok egy hatalmas család tagjai, amely családot immunglobulinoknak nevezünk. Ezek elengedhetetlen szerepet töltenek be az immunválaszban, és számos fajtájuk ismert:

Immunglobulin G (rövidítve csak IgG): a mikroorganizmusok megjelölésében van szerepe, ami által más sejtek fel tudják ismerni őket, és meg tudnak velük küzdeni.

IgM: a baktériumok elpusztításában vesz részt.

IgA: folyadékokban felhalmozódó immunglobulin, így megtalálható a könnyben, illetve a nyálban, ezáltal védi a baktériumok által könnyen elérhető behatolási kapukat.

IgE: a paraziták elleni védelemben vesz részt, de az allergiáért is őt hibáztathatjuk.

IgD: hozzákötődik a B-limfocitákhoz, ezzel segíti őket az immunválasz elindításában.

Az ellenanyagok hozzákötődnek az idegen anyagokhoz, de nem ölik meg azokat, csak egyfajta jelölést tesznek rájuk, ami által más sejtek felismerik őket, és elvégzik a pusztítást.

A T-limfociták szerepe:

A segítő T-sejtek koordinálják az immunválaszt. Más sejtekkel kommunikálnak, a B-limfocitákat serkentik, hogy még több ellenanyagot termeljenek, illetve még több T-limfocitát vagy sejtölő fagocitákat vonzanak. Az úgynevezett ölő T-sejtek más sejteket támadnak meg. Különösen hasznosak a vírusokkal folytatott küzdelem során. A test fertőzött sejtjein a vírusoknak apró részleteit ismerik fel, és elpusztítják a fertőzött sejtet.

Sorozatunk következő epizódjában az immunitás témáját fogjuk közelebbről megismerni.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Nátha kezelése gyorsan

Tél van, és a változékony időjárás ellenére többnyire hideget tapasztalhatunk a napi sétáink során. Amivel semmi gond nincs, egészen addig, míg meg nem jelenik az ismerős vörös folt az arcunkon, amit az orr folyás okoz, és el nem kezd rázni a hideg a fűtött szobában is. A téli náthán mindenki szeretne minél hamarabb túlesni. Mutatunk pár örök érvényű tippet.

Memóriajavító táplálékaink nyomában

Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.

A nevetés egészségre gyakorolt hatásai

Manapság szokták mondani, hogy a nevetés fél egészség! Felemelő érzésként hat ránk és olyankor boldogság járja át szívünket. Nemcsak embereket köt össze, kapcsolatokat teremt, hanem az egészségünkre is pozitív hatást gyakorol.

A magnézium hiány árulkodó jelei

A magnéziumhiányt gyakran félrediagnosztizálják, mert nem mutatkozik meg a vérképben, mivel a szervezet magnézium tartalékainak csupán 1%-a tárolódik a vérben.

A mérleg a barátunk? (Nem)

Egy ideje már nem vagyunk jóban. Nem szeretek vele konfrontálódni. Csak elszomorít, ha meglátom. Jobb, ha nem is találkozunk. Férjem szerint nem volt rám jó hatással. Furcsán viselkedtem közelében. Sokat aggódtam és idegeskedtem miatta. Hisztis is voltam. A mérleg már nem a barátom. Na és neked?