Menü

Hogyan működik az immunrendszer? – 2. rész

  • Dátum: 2018.11.03., 08:33
  • Forrás: www.medicalnewstoday.com

Cikksorozatunk első részében az immunrendszer felépítéséről, főbb szereplőiről, feladataikról és az egész rendszer összetettségéről írtunk. Az e heti részben az immunválasz folyamatának megismerését tűzzük ki célul.

Aki olvasta az első epizódot, már tudja, hogy az immunrendszernek képesnek kell lennie arra, hogy a „sajátot” meg tudja különböztetni a nem „sajáttól”, tehát az idegentől. Ezt a feladatát úgy hajtja végre, hogy a sejtek felszínén elhelyezkedő fehérjéket monitorozza, detektálja. Ezáltal meg is tanulja, hogy a saját fehérjéket, és így a sejteket érintetlenül hagyja, valamint az érési szakaszban lévő fehérjéket is ignorálni tudja. Az antigén, tehát idegen anyag viszont bármilyen olyan kémiai anyag lehet, ami immunválaszt indít el.

Sok esetben az antigén egy baktérium, gomba, vírus, toxin (=mérgező anyag) vagy idegen test. De a szervezet által idegen anyagként elismertek azok a sejtek is, amelyek hibásan működnek vagy már holt sejtek. Kezdetben sejttípusok tömege dolgozik együtt, hogy az idegen anyagot betolakodóként ismerje fel.

A B-limfociták szerepe

Amint a B-limfociták felismerték az idegen anyagot, ellenanyagot kezdenek el termelni. Biológiai értelemben az ellenanyag mögött is speciális fehérjék értendők, amelyek specifikus idegen anyagokhoz képesek hozzákötődni. Minden B-limfocita egyetlen specifikus ellenanyagot termel. Például adott egy B-limfocita, amely a tüdőgyulladást okozó baktérium ellen termel ellenanyagot.

Az ellenanyagok egy hatalmas család tagjai, amely családot immunglobulinoknak nevezünk. Ezek elengedhetetlen szerepet töltenek be az immunválaszban, és számos fajtájuk ismert:

Immunglobulin G (rövidítve csak IgG): a mikroorganizmusok megjelölésében van szerepe, ami által más sejtek fel tudják ismerni őket, és meg tudnak velük küzdeni.

IgM: a baktériumok elpusztításában vesz részt.

IgA: folyadékokban felhalmozódó immunglobulin, így megtalálható a könnyben, illetve a nyálban, ezáltal védi a baktériumok által könnyen elérhető behatolási kapukat.

IgE: a paraziták elleni védelemben vesz részt, de az allergiáért is őt hibáztathatjuk.

IgD: hozzákötődik a B-limfocitákhoz, ezzel segíti őket az immunválasz elindításában.

Az ellenanyagok hozzákötődnek az idegen anyagokhoz, de nem ölik meg azokat, csak egyfajta jelölést tesznek rájuk, ami által más sejtek felismerik őket, és elvégzik a pusztítást.

A T-limfociták szerepe:

A segítő T-sejtek koordinálják az immunválaszt. Más sejtekkel kommunikálnak, a B-limfocitákat serkentik, hogy még több ellenanyagot termeljenek, illetve még több T-limfocitát vagy sejtölő fagocitákat vonzanak. Az úgynevezett ölő T-sejtek más sejteket támadnak meg. Különösen hasznosak a vírusokkal folytatott küzdelem során. A test fertőzött sejtjein a vírusoknak apró részleteit ismerik fel, és elpusztítják a fertőzött sejtet.

Sorozatunk következő epizódjában az immunitás témáját fogjuk közelebbről megismerni.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.