Menü

Hogyan működik az immunrendszer? – 2. rész

  • Dátum: 2018.11.03., 08:33
  • Forrás: www.medicalnewstoday.com

Cikksorozatunk első részében az immunrendszer felépítéséről, főbb szereplőiről, feladataikról és az egész rendszer összetettségéről írtunk. Az e heti részben az immunválasz folyamatának megismerését tűzzük ki célul.

Aki olvasta az első epizódot, már tudja, hogy az immunrendszernek képesnek kell lennie arra, hogy a „sajátot” meg tudja különböztetni a nem „sajáttól”, tehát az idegentől. Ezt a feladatát úgy hajtja végre, hogy a sejtek felszínén elhelyezkedő fehérjéket monitorozza, detektálja. Ezáltal meg is tanulja, hogy a saját fehérjéket, és így a sejteket érintetlenül hagyja, valamint az érési szakaszban lévő fehérjéket is ignorálni tudja. Az antigén, tehát idegen anyag viszont bármilyen olyan kémiai anyag lehet, ami immunválaszt indít el.

Sok esetben az antigén egy baktérium, gomba, vírus, toxin (=mérgező anyag) vagy idegen test. De a szervezet által idegen anyagként elismertek azok a sejtek is, amelyek hibásan működnek vagy már holt sejtek. Kezdetben sejttípusok tömege dolgozik együtt, hogy az idegen anyagot betolakodóként ismerje fel.

A B-limfociták szerepe

Amint a B-limfociták felismerték az idegen anyagot, ellenanyagot kezdenek el termelni. Biológiai értelemben az ellenanyag mögött is speciális fehérjék értendők, amelyek specifikus idegen anyagokhoz képesek hozzákötődni. Minden B-limfocita egyetlen specifikus ellenanyagot termel. Például adott egy B-limfocita, amely a tüdőgyulladást okozó baktérium ellen termel ellenanyagot.

Az ellenanyagok egy hatalmas család tagjai, amely családot immunglobulinoknak nevezünk. Ezek elengedhetetlen szerepet töltenek be az immunválaszban, és számos fajtájuk ismert:

Immunglobulin G (rövidítve csak IgG): a mikroorganizmusok megjelölésében van szerepe, ami által más sejtek fel tudják ismerni őket, és meg tudnak velük küzdeni.

IgM: a baktériumok elpusztításában vesz részt.

IgA: folyadékokban felhalmozódó immunglobulin, így megtalálható a könnyben, illetve a nyálban, ezáltal védi a baktériumok által könnyen elérhető behatolási kapukat.

IgE: a paraziták elleni védelemben vesz részt, de az allergiáért is őt hibáztathatjuk.

IgD: hozzákötődik a B-limfocitákhoz, ezzel segíti őket az immunválasz elindításában.

Az ellenanyagok hozzákötődnek az idegen anyagokhoz, de nem ölik meg azokat, csak egyfajta jelölést tesznek rájuk, ami által más sejtek felismerik őket, és elvégzik a pusztítást.

A T-limfociták szerepe:

A segítő T-sejtek koordinálják az immunválaszt. Más sejtekkel kommunikálnak, a B-limfocitákat serkentik, hogy még több ellenanyagot termeljenek, illetve még több T-limfocitát vagy sejtölő fagocitákat vonzanak. Az úgynevezett ölő T-sejtek más sejteket támadnak meg. Különösen hasznosak a vírusokkal folytatott küzdelem során. A test fertőzött sejtjein a vírusoknak apró részleteit ismerik fel, és elpusztítják a fertőzött sejtet.

Sorozatunk következő epizódjában az immunitás témáját fogjuk közelebbről megismerni.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Gyors szívverés – kezdjek aggódni?

Az egészségünkkel kapcsolatban soha nem lehetünk elég óvatosak, ezért minden apró jelre figyelmeztetésképpen kell tekintenünk. Így van ez a szívünk egészsége esetében is, hiszen szerencsére ez a szervünk szorgos munkája mellett azonnal jelez, ha valami gond van. Nekünk csak meg kell tanulnunk figyelni rá.

Az alkoholmentes élet titka

Az alkoholfogyasztás kultúránként változó van, ahol bárhol lehet inni, és a mennyiség miatt is elnézőbbek, máshol meg egyszerűen tilos. Tudjuk, hogy káros a szervezetre, a testünkre és a lelkünkre is, mégis hajlamosak vagyunk mértéktelenül is fogyasztani. Aztán jön a macskajaj, a megbánás– és a következő alkalom. De vajon mi történne velünk, az egészségünkkel, ha többé nem néznénk a pohár aljára?

A sírás biológiája – 2. rész - Tippek

Habár a sírás sokaknak egy elkeserítő, esetleg szégyellnivaló téma, mégis léteznek olyan aspektusok, amelyek felől ezt is érdemes megközelíteni. Például, hogy hogyan érdemes kontrollálni. Tippek következnek.

Amit a vízről érdemes tudni

Naponta szajkózzuk, hogy eleget kell inni, napi 2-2,5 litert, de az igazi okát nem tudjuk. Csupán annyit, hogy ez így egészséges. Most többet is megtudhatunk a folyadékbevitel fontosságáról.

A fájdalom a barátunk?

Izomláz esetén a „láz” megnevezés az izomzat gyulladását jelenti, s általában edzés másnapján jelentkeznek. Az izomláz nem más, mint a testedzés hatására bekövetkező mikroszkopikus sérülés. Mi a teendőnk vele?