Menü

Amit a vízről érdemes tudni

Szeretnénk az apróságokra is figyelni, amikor az egészségünkről van szó. A legtöbben ezért a jó idő ellenére is készítünk magunknak melegebb ruhát és sálat, ha felhős az ég, viszünk magunkkal esernyőt. Figyelünk a vitaminok bevitelére, zöldségeket fogyasztunk, és sportolunk. A vízbevitel pedig egy olyan dolog, ami, bár fontos, elég gyakran elfelejtünk figyelni rá.

Pedig több dologért is felelős ez az egy aprócska tényező. Például, ha sokáig nem iszunk eleget, az a bőrünkön is meglátszik. Szárazabb és fénytelenebb lesz, ráadásul mindehhez viszkető érzés is párosul. A kiszáradt száj és szem is egy tünete lehet annak, hogy valaki nem iszik elég vizet.

A víz talán legfontosabb szerepe a vérben való részvétele. A vérnek ugyanis a térfogatára és áramlásának sebességére is hatással van az, hogy mennyi vizet fogyasztunk. Ezt a jelenséget véradáskor könnyen megtapasztalhatjuk: ha elég folyadékot viszünk be a véradás előtt, akkor a vér szép egyenletesen fog áramlani a tasakba, ha keveset iszunk, akkor lassabban és nehezebben tudják tőlünk levenni a vért. Ennek nemcsak ez az egy gyakorlati megnyilvánulása van. Ez a vérnyomásra, vércukorszintre és a pulzusra ugyanúgy hatással van. Ezért van az például, hogy akinek magas a vércukorszintje, vagy éppen sok édeset evett, az jobban kívánja a vizet, hogy a víz a cukor koncentrációját a vérben csökkentse. Éppen ezért van, aki a cukorbetegségét úgy veszi észre, hogy hosszú időn keresztül, állandóan sok vizet kíván.

A víz továbbá az emésztésben is szerepet játszik. Ugyanis sokkal könnyebb az emésztés, ha több folyadék megy keresztül a szervezeten. Ez az emésztési problémáktól is megkímélheti az embert. Arról nem is beszélve, hogy a fejfájások nagy részét az okozza, ha az illető nem iszik eleget. Az orvosok is ezt szokták szinte először megkérdezni, ha valaki hosszú ideje tartó fejfájásról panaszkodik, hiszen nagy szükségünk van a vízre.

Hogy milyen formában visszük be, az rendkívül változó lehet, de ez sem mindegy. A legegészségesebb az lenne, ha mindezt csapvíz vagy ásványvíz formájában juttatnánk a szervezetünkbe, esetleg friss gyümölcs- vagy zöldséglevek formájában. Ez azonban azt jelenti, hogy napi 10-12 pohár vizet kellene meginnunk, ami nem olyan könnyen megvalósítható. Ezért a levesek, a napi kávé vagy tea is hozzájön ehhez az értékhez. Arra viszont figyeljünk, hogy amennyire tehetjük, redukáljuk le ezt a mennyiséget, és inkább az egészségesebb változatokra fektessük a hangsúlyt!

A víz normális mennyiségben és minőségben történő bevitele nem igényel nagy erőfeszítéseket, csupán kis odafigyelést a mindennapjainkban. Törekedjünk tehát a maximumra ebben a kérdésben!

Varga Ágnes Kata

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!