Menü

Amit a vízről érdemes tudni

Szeretnénk az apróságokra is figyelni, amikor az egészségünkről van szó. A legtöbben ezért a jó idő ellenére is készítünk magunknak melegebb ruhát és sálat, ha felhős az ég, viszünk magunkkal esernyőt. Figyelünk a vitaminok bevitelére, zöldségeket fogyasztunk, és sportolunk. A vízbevitel pedig egy olyan dolog, ami, bár fontos, elég gyakran elfelejtünk figyelni rá.

Pedig több dologért is felelős ez az egy aprócska tényező. Például, ha sokáig nem iszunk eleget, az a bőrünkön is meglátszik. Szárazabb és fénytelenebb lesz, ráadásul mindehhez viszkető érzés is párosul. A kiszáradt száj és szem is egy tünete lehet annak, hogy valaki nem iszik elég vizet.

A víz talán legfontosabb szerepe a vérben való részvétele. A vérnek ugyanis a térfogatára és áramlásának sebességére is hatással van az, hogy mennyi vizet fogyasztunk. Ezt a jelenséget véradáskor könnyen megtapasztalhatjuk: ha elég folyadékot viszünk be a véradás előtt, akkor a vér szép egyenletesen fog áramlani a tasakba, ha keveset iszunk, akkor lassabban és nehezebben tudják tőlünk levenni a vért. Ennek nemcsak ez az egy gyakorlati megnyilvánulása van. Ez a vérnyomásra, vércukorszintre és a pulzusra ugyanúgy hatással van. Ezért van az például, hogy akinek magas a vércukorszintje, vagy éppen sok édeset evett, az jobban kívánja a vizet, hogy a víz a cukor koncentrációját a vérben csökkentse. Éppen ezért van, aki a cukorbetegségét úgy veszi észre, hogy hosszú időn keresztül, állandóan sok vizet kíván.

A víz továbbá az emésztésben is szerepet játszik. Ugyanis sokkal könnyebb az emésztés, ha több folyadék megy keresztül a szervezeten. Ez az emésztési problémáktól is megkímélheti az embert. Arról nem is beszélve, hogy a fejfájások nagy részét az okozza, ha az illető nem iszik eleget. Az orvosok is ezt szokták szinte először megkérdezni, ha valaki hosszú ideje tartó fejfájásról panaszkodik, hiszen nagy szükségünk van a vízre.

Hogy milyen formában visszük be, az rendkívül változó lehet, de ez sem mindegy. A legegészségesebb az lenne, ha mindezt csapvíz vagy ásványvíz formájában juttatnánk a szervezetünkbe, esetleg friss gyümölcs- vagy zöldséglevek formájában. Ez azonban azt jelenti, hogy napi 10-12 pohár vizet kellene meginnunk, ami nem olyan könnyen megvalósítható. Ezért a levesek, a napi kávé vagy tea is hozzájön ehhez az értékhez. Arra viszont figyeljünk, hogy amennyire tehetjük, redukáljuk le ezt a mennyiséget, és inkább az egészségesebb változatokra fektessük a hangsúlyt!

A víz normális mennyiségben és minőségben történő bevitele nem igényel nagy erőfeszítéseket, csupán kis odafigyelést a mindennapjainkban. Törekedjünk tehát a maximumra ebben a kérdésben!

Varga Ágnes Kata

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.