Menü

A sírás biológiája – 2. rész - Tippek

Habár a sírás sokaknak egy elkeserítő, esetleg szégyellnivaló téma, mégis léteznek olyan aspektusok, amelyek felől ezt is érdemes megközelíteni. Például, hogy hogyan érdemes kontrollálni. Tippek következnek.

A sírás kordában tartására léteznek mentális, illetve fizikális síkon kivitelezhető praktikák. Nézzük, mik ezek

Mentális megközelítés

Sétálj el! Ha elsétálsz egy sírást kiváltó helyzetből, sokat segíthetsz magadon. Nem fogsz könnyekben kitörni. Ha túl mérges, szomorú vagy frusztrált vagy, könnyen sírásra görbülhet a szád, tehát ha elkerülöd ezeket a szituációkat, és akkor térsz vissza, ha már lenyugodtál, az segíthet, hogy visszanyerd az önkontrollt.

Használj szavakat! Ha nem tudsz kielégítően kommunikálni, ingerültté válhatsz, ami sírási reakciót indíthat be. Ha megtanulod, hogyan fejezd ki tisztán az érzelmeidet, hogyan maradj nyugodj, és ezt szavakba tudod önteni, az segíteni fog sarokba szorítani az „ellenséget”.

Legyen támaszod és elterelő hadműveleteid! Szerezz valamit, amire támaszkodhatsz (vizuálisan), például egy stressz labdát, és tudatosan nézz rá, mielőtt belelépsz a helyzetbe, amiről sejted, hogy sírást válthat ki belőled. Az elterelés egy másik népszerű technika. Koncentrálj egy tevékenységre vagy egy feladatra: hallgass felemelő zenét, vagy kezdeményezz beszélgetést!

Gondolj valami pozitívra vagy viccesre! A negatív gondolatokat helyettesítsd pozitív megfelelőkkel, vagy gondolj valami viccesre, netalán hülyeségre, ostobaságra. Ha egy stresszel teli szituáció mulatságosabb oldalát nézzük, mindig könnyebbé tudjuk azt tenni saját magunk számára, és a sírásmegelőzésben is aktív szerepünk lehet.

Fizikális megközelítés

Koncentrálj a légzésedre! Ha mély levegőt veszel, és a légzésedre figyelsz, könnyebben visszanyerheted a kontrollt.

Pislogj és mozgasd a szemeidet! Ha mozgatod a szemeidet, és közben pislogsz is, az segíthet megelőzni, hogy a könnyeid a külvilágon kössenek ki.

Lazítsd el az arcizmaidat! Ha sírsz, az arcizmaid megfeszülnek. Viszont ha arra fókuszálsz, hogy az arcizmaid relaxált állapotban legyenek, megelőzheted a sírást.

Szabadulj meg a torkodban lévő csomótól! Az érzelmeken alapuló sírás az idegrendszerre is hatással van. Egyrészt a torok hátsó részén lévő izmokat felnyitja, ezért érezzük olykor azt a bizonyos csomót a torkunkban. Kortyolgassunk vizet, nyeljünk és ásítsunk, mert ezek mind segíthetnek az érzés megszűnésében.

Mozogjunk! A mozgás endorfint szabadít fel a testben, amitől jól fogjuk magunkat érezni, és ez egy remek mód arra, hogy eltereljük a figyelmünket a letörtségről.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.