Menü

Hogyan hangolható össze család, a munka és az edzés?

Nehezen. De nem lehetetlen. Ugye mindegyik fontos, mindegyikre kellene, hogy idő jusson, mindegyik szerepben szeretnénk helytállni, mindegyik mi magunk vagyunk, s legjobb esetben ezek kiegészítik egymást, hatnak egymásra. Az aprócska gond csupán az, hogy egy nap "csak" 24 órából áll, s nagyon nehéz úgy beosztani ezt az időt, hogy mindenre jusson, amire szeretnénk.

Gyakran visszatérő téma, hogy napi 8-10 órás munka, család és gyermek(ek) mellett beleférhet-e az időbe a sportolás? Hogy lehet megtalálni a megfelelő időbeosztást és egyensúlyt? A sportos életmód nemcsak a formánknak tesz jót, az egészségünkre is rendkívül pozitív hatással van, ez pedig kihat a munkahelyi tevékenységünkre. Tehát még eggyel több okunk van arra, hogy valahogy beiktassuk a rendszeres edzést a napjainkba!

A sport csökkenti a stresszt, ez pedig az élet minden területén jól jön, ezenkívül a sportolás fegyelmezettségre tanít, kitartásra nevel. Mindig egyfajta "kapaszkodó", pszichológus, terápia, töltekezés.

Akik a szabadban szeretnek mozogni, vágynak a szabadságra, az önállóságra, szeretik a kihívásokat – olvasom az interneten, ők a munkájukban is inkább a kreatívabb feladatokat kedvelik. Akik viszont szívesebben végzik a testedzést fitneszteremben vagy otthonukban, a munkakörükben is jobban tűrik a korlátokat, szeretik a kiszámíthatóságot. Szerencsére ma már sok munkahely biztosít fitneszbérletet a dolgozóinak, vagy szerveznek családi sportprogramokat, ezzel ösztönözve őket a sportos életmódra, s nem utolsó sorban ezek a tevékenységek csapatépítő jelleggel is bírnak.

De mit tehet az, akinek sajnos nincs erre lehetősége, hogy oldjuk meg a hétköznapi mókuskerékben forogva a saját "én-időnket"? Az én módszerem talán rémisztő, de én nagyon korán kelek és kora reggel sportolok, futok vagy tornázom. Van, aki inkább este csippent le egy kis időt a testmozgásra, s este megy el kocogni, vagy emeli a súlyokat egy konditeremben. Férjem jó éjt puszit ad a gyerekeknek és utána indul egy órát edzeni. Van, aki napközben vagy egy rugalmasabb ebédszünetben is megengedheti magának, mert olyan a munkaideje, hogy megteheti, vagy önmaga főnöke, ez is egy lehetséges opció. Ha semmi másra nincs idő, akkor a tévé előtt tekerek egy kicsit a szobabiciklin, vagy a fiam leckéjének kikérdezése közben is előfordult már, hogy hasizomgyakorlatokat csináltam. A lényeg, hogy abból a 24-ből, egyetlen órát szánjunk magunkra, mert ennyi kell és ennyi valahol úgy érzem, jár.

A sportban mindig is az tetszett, hogy rendszert ad a napjaimnak, önfegyelemre nevel, türelemre, koncentrációra, kitartásra tanít. Megéri érte korán kelni, vagy később aludni térni. Fontos, hogy ezt az érzést a gyermekeinknek is továbbadjuk.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!