Menü

Jemen: kórházban fekvő gyerekek élete forog veszélyben

New York, 2018. november 6. – A jemeni Hudayda kikötővárosban folyó intenzív harcok az Al Thawra kórház fenyegető közelségében zajlanak, emiatt 59 gyerek – köztük 25 intenzív osztályon ápolt kis beteg - élete került veszélybe.

Mind a kórház személyzete, mind a betegek súlyos bombázásokról és heves tűzharcokról számoltak be. Az Al Thawra-ba való bejutás és kijutás nincs biztosítva, miközben ez az intézmény a térség egyetlen működő kórháza.

„Megengedhetetlen, hogy az Al Thawra Kórház is harcok színterévé váljon. A 400 000 súlyos alultápláltságban szenvedő jemeni gyerek 40%-a Hudaydah-ban és a környező kormányzóságokban él, és sokan közülük azért szorulnak kórházi ápolásra, mert állapotuk sürgős ellátást igényel” – közölte Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

A harcok felerősödtek a városi kikötő körül is, ahová a humanitárius segélyek, az üzemanyag utánpótlás és a kereskedelmi áruk érkeznek. A halálesetek száma katasztrofális méreteket ölthet, amennyiben a kikötő megsérül, megsemmisül a harcokban, vagy ostrom alá kerül.

Az UNICEF terepen lévő csapatai életmentő készletekkel, gyógyszerekkel, tiszta vízzel látják el a lakosságot, valamint terápiás készételeket biztosítanak a súlyosan alultáplált gyerekek számára. A harcok tovább fokozódása azonban visszavetheti az UNICEF erőfeszítéseit.

„Az UNICEF felszólítja a harcban álló feleket a tűzharc beszüntetésére a kórház közelében és annak környékén, valamint sürgeti a kórházhoz való szabad hozzáférés biztosítását a civil lakosok számára. Felszólítja a feleket továbbá arra is, hogy jogi kötelezettségeiket tiszteletben tartva szüntessék be a civil objektumok, többek között a kikötő elleni támadásokat” – jelentette ki Henrietta Fore.

A legkisebb adomány is életet menthet: www.unicef.hu/segitek

Az országban uralkodó állapotokról itt olvashat bővebben: https://unicef.hu/igy-segitunk/hireink/foldi-pokol-jemenben-tobb-mint-11-millio-gyerek-elete-van-veszelyben

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.