Menü

Az alkoholmentes élet titka

Egészségre gyakorolt hatásai:

Amikor egy rendszeres alkoholfogyasztó úgy dönt, hogy nem iszik többé, fantasztikus és látványos regenerálódáson megy keresztül. Legtöbbjük jelentős súlyfeleslegtől szabadult meg, ami nem meglepő, hiszen az alkohol kifejezetten hizlal. Emellé visszakapták egészséges, hidratált, erővel telt megjelenésüket is, kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak lettek. Viszont vannak, akik például naponta egy deci vörös bort elkortyolgatnak csupán jótékony hatása miatt.

A mérsékeltnek definiált, napi 355 ml sört, vagy 148 ml bort, vagy 44 ml égetett szeszes italt meg nem haladó mértékű alkoholfogyasztásnak számos kedvező hatása akad. A napi rendszerességgel fogyasztott, kis mennyiségű alkohol az Alzheimer kór és az időskori elbutulás más formái ellen is jótékony hatású. A szív és érrendszeri megbetegedések és elhalálozások kockázata 25-40%-kal csökkenhet, hogyha az elfogyasztott mennyiség határával tisztában vagyunk.

Jó tudni, hogy a vörösbor kedvező hatása csak kis mennyiség (napi 1-2 dl) esetén mutatható ki, és elsősorban nem az alkoholnak, hanem a természetes módon erjesztett borokban található flavonoidoknak köszönhető. Emellett egyes keserű likőrök lehetnek kedvezőek gyulladásos bélbetegségekben szenvedőknek. De azért ez nem azt jelenti, hogy kötelező minden nap kortyolgatni belőle, hogy egészséges legyél! Sajnos sokan nem tudják a mértékletességet tartani, ami súlyos következményekkel jár

Az elfogyasztott alkohol a szervezet energetikai központjába, a májba kerül, ahol lebomlása során savas kémhatás alakul ki. Ilyen miliőben a tápanyagok, főleg a zsírok bontása késlekedik, ezért a máj elzsírosodik. Később a májsejtek fokozott pusztulása miatt májzsugor keletkezik, melynek talaján májrák is kialakulhat. Egyes bomlástermékek, köztük az ammónia mennyisége megnő a szervezetben, ezek az agyat károsítják. Sokszorosára nő a daganatos betegségek és a stroke veszélye. Emellett a nyálkahártya vérbőségét fokozva az ital étvágygerjesztő hatású, ami pedig falási rohamokat is eredményezhet.

A várandós nők túlzott alkoholfogyasztása koraszülést és a baba károsodását okozza. Sok esetben mentális retardáció alakul ki. Ezeknél a kicsiknél később testi fejlődési rendellenességek is kialakulnak, csakúgy, mint pszichés és mentális zavarok is.

Ha ,,letesszük” a szervezetünk azonnal megköszöni.

Csökken a depresszió, javul a memória, mentális reakció és a koncentráció, magasabb lesz az önbecsülés, sőt motiváltabb, pozitívabb gondolkozást is eredményez.

Pénzt, időt is meg lehet takarítani, hiszen tartalmasabbá válik egy nap, fel tudunk kelni korábban, nem sajog a fejünk a fájdalomtól. Továbbá könnyebben szenderedünk álomba, valamint mélyebb és pihentetőbb az alvás, ami egész napra frissességet biztosít.

Sokan úgy nyilatkoznak, hogy a szociális életük is elkezdett javulni, hiszen már nem az alkohol bűvöletében érzik jól magukat, hanem pont, hogy nélküle. Többen azt gondolják, hogy az alkohol inkább árt a társasági eseményeknek, az emberi kapcsolatoknak, mintsem használ. Próbáld ki hátha te is ezt fogod tapasztalni!

Egy blogger tollából idézve: ,,Amikor rossz dolgok történtek velem, azonnal az alkoholba menekültem. A józan évem alatt azonban megváltozott a gondolkodásmódom, és ma már elhiszem, hogy a felmerülő problémák kezelhetők, sőt megoldhatók. Rájöttem, hogy az az ember, aki addig alkohol okozta emlékezetkiesések homályában élt, az egyszerűen nem én vagyok." Számára kész önismereti tréninggé vált a józan időszak. Saját fejében és társas kapcsolataiban is sikerült rendet tennie.

szerző: Udvari Fanni

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.