Menü

Hogyan éld túl a vizsgaidőszakot?

  • Dátum: 2018.11.16., 09:51

November közepén általában mindenkinek a közelgő Karácsony jut az eszébe. Nekünk, egyetemistáknak a káosz, a rengeteg éjszakázás és a véget nem érő tanulás minimális koffeinmérgezéssel. Bizony, kezdődik a téli vizsgaidőszak. Ehhez hoztam néhány túlélőtippet, ami bizonyítottan beválik és hasznos lehet abban, hogy ne zombiként köszöntsük az újévet.

Igyál nagyon sok vizet: van, aki az energiaitalra esküszik, más a kávéra, megint más a teát preferálja. Mindenki próbálja megterhelt agysejtjeit stimulálni még egy kis tudás befogadására. Ami viszont feledésbe merül a napok és a végeláthatatlan éjszakák során az a megfelelő folyadékbevitel. Egyszerű, ha odakészítesz legalább egy liter vizet magad és a tanulnivaló mellé, akaratlanul is bele-belekortyolsz majd, ami felélénkít és meggátolja a kiszáradás tüneteinek megjelenését.

Képes vagy időben beosztani az időd: ez is az egyik komoly vesszőparipája az egyetemistáknak, és még inkább a frissen felsőoktatásba került gólyáknak. Van, aki egyből le akarja tudni a vizsgáit, más halasztgatja. A legjobb a teljes kiégés ellen, ha heti kettőnél többet nem vállalsz be, és azt is érdemes megfontolni, hogy a könnyű vizsgákkal kezdj, vagy legyél túl a nehezén. Ez mindenkinek saját kompetenciája, de a jól felépített vizsgabeosztás komplett félévet és stresszhelyzeteket menthet.

Csoportban tanulás: Üljetek össze, és dolgozzátok ki együtt a tételeket, vagy csak magyarázzátok el egymásnak az anyagot. Sokkal többet megtanultok egymástól, mintha csak simán a lapot olvasgatnátok. Utóbbi amúgy sem jó taktika, részben mert a magolás hosszú távon nem hasznos, másrészt az egyszerű szöveg olvasása rutinná válik egy idő után, és akaratlanul memorizálod a szöveget, amit később viszont nem fogsz tudni visszamondani. Csoportban rávilágítotok a lényegre és konkrétumokra figyelve könnyebben felkészülhettek a vizsgára, a tudás pedig sokkal maradandóbb.

Nasizz – de ésszel: a cukor felgyorsít és energiát ad, ezért sokan nyúlnak a csokihoz, édességekhez tanulás közben. Ez csupán pillanatnyi megoldásként tűnik jónak, hosszú távon azonban nem véletlen, hogy sokan épp az egyetemen és a stressz evéstől híznak meg. Magvak (pl. dió, diákcsemege), gyümölcsök (most van szezonja a citrusféléknek) akár aszalt formában (mazsola, datolya, áfonya, stb.) de akár a zöldségek egy kis mártogatóssal is sokkal egészségesebbek és hatékonyak a szervezet és az agykapacitás felpörgetésére. Meg persze Karácsonykor sem szeretnénk a régen látott rokonoktól azt hallgatni, hogy de szépen kikerekedtünk, nem igaz?

Sok kitartást az elkövetkezendő időszakhoz, és ne felejtsétek: nem ti választjátok a tételt. A tétel választ titeket.

A szelfi diszmorfia önbizalom romboló hatása

Sokak szerint a szelfizés a mai, önimádó, egocentrikus generáció hóbortja. Viszont egy önarcképfotó sokkal többet elárul rólunk, mint gondolnánk. Az okostelefonokon található képszerkesztő alkalmazások segítségével bárki modellt varázsolhat magából. A baj akkor jön el, amikor belenézünk a tükörbe és látottakkal nem vagyunk megelégedve.

Magányosan vagy állattal lakásban?

Talán emberek tízezrei viaskodnak a kérdéssel, hogy maradjanak-e egyedül egy tiszta lakásban, vagy inkább fogadjanak maguk mellé egy társat, aki után viszont bizony gyakran kell takarítani, és a higiéniára is ügyelni kell. Hogyan döntsünk?

Ne legyen stresszes kinyitni a ruhásszekrényt!

Gyakran érzed reggel, amikor kinyitod a szekrényt, hogy nincs mit felvenned? Mit gondolsz, miért van ez? Irtsd ki a stresszt a ruhásszekrényedből! Segítünk!

A komolyzene egészségre gyakorolt hatásai

Kutatások sora igazolta, hogy a klasszikus zene emberi szervezetre gyakorolt hatása sokkal pozitívabb, mint bármilyen más stílusú zenéé. Valószínűleg már mindannyian megtapasztaltuk, amikor stresszes nap után betettük kedvenc zenénket, egyből el is tudtunk vonatkoztatni az átélt fáradalmaktól.

Az alkohol és a depresszió kapcsolata

Az italproblémákkal küszködők depressziós tünetei gyakran a túlzott alkoholbevitel fogyasztása után alakulnak ki. Sajnálatos módon nagyon sokakat érint manapság ez a téma. Nem is beszélve arról, hogy egy bulit sem tudunk már elképzelni legalább két pohár ital nélkül.