Menü

Hogyan éld túl a vizsgaidőszakot?

  • Dátum: 2018.11.16., 09:51

November közepén általában mindenkinek a közelgő Karácsony jut az eszébe. Nekünk, egyetemistáknak a káosz, a rengeteg éjszakázás és a véget nem érő tanulás minimális koffeinmérgezéssel. Bizony, kezdődik a téli vizsgaidőszak. Ehhez hoztam néhány túlélőtippet, ami bizonyítottan beválik és hasznos lehet abban, hogy ne zombiként köszöntsük az újévet.

Igyál nagyon sok vizet: van, aki az energiaitalra esküszik, más a kávéra, megint más a teát preferálja. Mindenki próbálja megterhelt agysejtjeit stimulálni még egy kis tudás befogadására. Ami viszont feledésbe merül a napok és a végeláthatatlan éjszakák során az a megfelelő folyadékbevitel. Egyszerű, ha odakészítesz legalább egy liter vizet magad és a tanulnivaló mellé, akaratlanul is bele-belekortyolsz majd, ami felélénkít és meggátolja a kiszáradás tüneteinek megjelenését.

Képes vagy időben beosztani az időd: ez is az egyik komoly vesszőparipája az egyetemistáknak, és még inkább a frissen felsőoktatásba került gólyáknak. Van, aki egyből le akarja tudni a vizsgáit, más halasztgatja. A legjobb a teljes kiégés ellen, ha heti kettőnél többet nem vállalsz be, és azt is érdemes megfontolni, hogy a könnyű vizsgákkal kezdj, vagy legyél túl a nehezén. Ez mindenkinek saját kompetenciája, de a jól felépített vizsgabeosztás komplett félévet és stresszhelyzeteket menthet.

Csoportban tanulás: Üljetek össze, és dolgozzátok ki együtt a tételeket, vagy csak magyarázzátok el egymásnak az anyagot. Sokkal többet megtanultok egymástól, mintha csak simán a lapot olvasgatnátok. Utóbbi amúgy sem jó taktika, részben mert a magolás hosszú távon nem hasznos, másrészt az egyszerű szöveg olvasása rutinná válik egy idő után, és akaratlanul memorizálod a szöveget, amit később viszont nem fogsz tudni visszamondani. Csoportban rávilágítotok a lényegre és konkrétumokra figyelve könnyebben felkészülhettek a vizsgára, a tudás pedig sokkal maradandóbb.

Nasizz – de ésszel: a cukor felgyorsít és energiát ad, ezért sokan nyúlnak a csokihoz, édességekhez tanulás közben. Ez csupán pillanatnyi megoldásként tűnik jónak, hosszú távon azonban nem véletlen, hogy sokan épp az egyetemen és a stressz evéstől híznak meg. Magvak (pl. dió, diákcsemege), gyümölcsök (most van szezonja a citrusféléknek) akár aszalt formában (mazsola, datolya, áfonya, stb.) de akár a zöldségek egy kis mártogatóssal is sokkal egészségesebbek és hatékonyak a szervezet és az agykapacitás felpörgetésére. Meg persze Karácsonykor sem szeretnénk a régen látott rokonoktól azt hallgatni, hogy de szépen kikerekedtünk, nem igaz?

Sok kitartást az elkövetkezendő időszakhoz, és ne felejtsétek: nem ti választjátok a tételt. A tétel választ titeket.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.