Menü

Hogyan éld túl a vizsgaidőszakot?

  • Dátum: 2018.11.16., 09:51

November közepén általában mindenkinek a közelgő Karácsony jut az eszébe. Nekünk, egyetemistáknak a káosz, a rengeteg éjszakázás és a véget nem érő tanulás minimális koffeinmérgezéssel. Bizony, kezdődik a téli vizsgaidőszak. Ehhez hoztam néhány túlélőtippet, ami bizonyítottan beválik és hasznos lehet abban, hogy ne zombiként köszöntsük az újévet.

Igyál nagyon sok vizet: van, aki az energiaitalra esküszik, más a kávéra, megint más a teát preferálja. Mindenki próbálja megterhelt agysejtjeit stimulálni még egy kis tudás befogadására. Ami viszont feledésbe merül a napok és a végeláthatatlan éjszakák során az a megfelelő folyadékbevitel. Egyszerű, ha odakészítesz legalább egy liter vizet magad és a tanulnivaló mellé, akaratlanul is bele-belekortyolsz majd, ami felélénkít és meggátolja a kiszáradás tüneteinek megjelenését.

Képes vagy időben beosztani az időd: ez is az egyik komoly vesszőparipája az egyetemistáknak, és még inkább a frissen felsőoktatásba került gólyáknak. Van, aki egyből le akarja tudni a vizsgáit, más halasztgatja. A legjobb a teljes kiégés ellen, ha heti kettőnél többet nem vállalsz be, és azt is érdemes megfontolni, hogy a könnyű vizsgákkal kezdj, vagy legyél túl a nehezén. Ez mindenkinek saját kompetenciája, de a jól felépített vizsgabeosztás komplett félévet és stresszhelyzeteket menthet.

Csoportban tanulás: Üljetek össze, és dolgozzátok ki együtt a tételeket, vagy csak magyarázzátok el egymásnak az anyagot. Sokkal többet megtanultok egymástól, mintha csak simán a lapot olvasgatnátok. Utóbbi amúgy sem jó taktika, részben mert a magolás hosszú távon nem hasznos, másrészt az egyszerű szöveg olvasása rutinná válik egy idő után, és akaratlanul memorizálod a szöveget, amit később viszont nem fogsz tudni visszamondani. Csoportban rávilágítotok a lényegre és konkrétumokra figyelve könnyebben felkészülhettek a vizsgára, a tudás pedig sokkal maradandóbb.

Nasizz – de ésszel: a cukor felgyorsít és energiát ad, ezért sokan nyúlnak a csokihoz, édességekhez tanulás közben. Ez csupán pillanatnyi megoldásként tűnik jónak, hosszú távon azonban nem véletlen, hogy sokan épp az egyetemen és a stressz evéstől híznak meg. Magvak (pl. dió, diákcsemege), gyümölcsök (most van szezonja a citrusféléknek) akár aszalt formában (mazsola, datolya, áfonya, stb.) de akár a zöldségek egy kis mártogatóssal is sokkal egészségesebbek és hatékonyak a szervezet és az agykapacitás felpörgetésére. Meg persze Karácsonykor sem szeretnénk a régen látott rokonoktól azt hallgatni, hogy de szépen kikerekedtünk, nem igaz?

Sok kitartást az elkövetkezendő időszakhoz, és ne felejtsétek: nem ti választjátok a tételt. A tétel választ titeket.

A közös vacsora fontosabb, mint gondolnánk

A közös vacsorák nem az evésről szólnak. Nem a háromfogásos családi lakomákat értjük alatta. Az esti közös együttléttől boldogabb és kiegyensúlyozottabb gyerekeink is lehetnek.

Több, mint futás

Fuss, hogy segíts! Mit is jelent az, hogy jótékonysági futás?

7 mód, hogy krízisben lelkesíts egy barátot (vagy magadat)

Amikor Sheryl Sandberg (írónő) elveszítette a férjét, azt mondta, senki nem tudta, hogyan szóljon hozzá. Az emberek furán érezték magunkat körülötte, és nem tudták, mit mondjanak. Új könyvének (angolul Option B) célja az volt, hogy ne csak arról írjon, hogyan legyünk ellenállóak, amikor kihívásokkal kell szembenéznünk, de hogyan tudjuk támogatni a barátainkat szükséghelyzetekben.

Amit nem mondtak el Neked az életmódváltásról

Mindenki az életmódváltás pozitív hozadékait hangoztatja, azt viszont nem szokás reklámozni, ami nem kellemes, ami áldozattal és lemondással jár. A diéta egy valóságos aknamező. Miért is?

Hogyan uraljuk a vizsga előtti stresszt?

Vizsgázni mindig egy stresszes helyzetet jelent, ahol túlterheltnek érezzük magunkat, és csak a vizsga időpontjáig látunk. Hogyan tehetjük könnyebbé magunknak az efféle időszakokat?