Menü

Mikuláshúzás? Igen!

A most következő ünnepeknek nem az ajándékozás a lényege, hanem az egymás iránt tanúsított kedvesség. De miért ne lehetne kedvességünket apró ajándékban is kimutatni? Nem is kell, hogy mindenki mindenkit megajándékozzon, hiszen már sok éve rendkívül divatos szokás a húzás: ilyenkor a szerencsének köszönhetően akár olyan emberek is közelebb kerülhetnek egymáshoz, akik addig alig tudtak egymásról valamit. Mindehhez pedig leginkább egy kis jó szándék kell.

A húzás lényege nem kell, hogy az ajándék legyen. Ha nem akarunk a társainkra anyagi terhet rakni, más szabályokat is bevezethetünk. Jó ötlet például azt kérni, hogy mindenki írjon egy rövid esszét arról a személyről, akit húzott. Így nemcsak ő ismerheti meg jobban az illetőt, hanem felolvasás esetén a társai is. Fontos, hogy a fogalmazásba csak pozitívumokat írjunk. A kedvesség ugyanis jobb ajándék a boltban vásárolt dolgoknál. De a kedvességet nemcsak kedves szavakban vagy szép ajándékokban lehet átadni.

Egyre több iskolában divatos az, hogy úgynevezett „jótevőt” húznak, aki december hatodikáig, vagy akár egészen karácsonyig mindenféle barátságos tettel fejezi ki szeretetét és odaadását egy társa számára. Ez megnyilvánulhat sok mindenben, korosztálytól függően: titkos kedves üzeneteket rejthetünk el a társunk padján, táskájában, süteményt vihetünk neki abból, amit otthon sütöttünk, de felajánlhatjuk segítségünket a házi feladatban, tanulásban, persze törekedve arra, hogy ne derüljön ki rögtön, hogy ki kit húzott.

A szokásokkal ellentétben az egyetemen és a főiskolán is érdemes megőrizni ezt a hagyományt, melyet a középiskolában minden évben megrendezünk. Sőt, a kisebb munkahelyeken, vagy nagyobb munkahelyen a főbb munkacsoportokon belül is megér egy próbát, hiszen képes jobb légkört kialakítani. Az egyetemen vannak nagyobb és kisebb csoportok is, szaktól függően, de mindkét típusú csoportban van haszna a „mikulás-húzásnak”. Ugyanis egy kis csoportban képesek így barátságok is elmélyülni, az emberek többet megtudhatnak egymásról, és lehetőségük lesz valami másról is beszélgetni, mint a tanulás és a vizsgák. Egy nagyobb csoportban pedig óhatatlan, hogy nem mindenkit ismersz meg, az is előfordulhat, hogy a teljes nevét sem tudod.

Ha ezeket a technikai problémákat leküzditek, és egymás decemberébe egy kis kedvességet csempésztek, akkor meglátjátok, hogy milyen hasznos is ez: ugyanis az ajándékozás ad egy kis szikrát egy semleges területen, hogy kialakuljon egy családiasabb viszony. És talán kevesebb alkalommal fogsz gyomorgörccsel, kedvetlenül beülni az óráidra, mivel lesz valami, aminek örülhetsz még a legnehezebb napokon is. Ez pedig a barátság.

Hagyd tehát, hogy kialakuljon körülötted az ünnepi hangulat, semmi rossz nincs abban, ha jó előre elkezded, hiszen így kellemesebbé varázsolhatod a nehéz napokat.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.