Menü

Ünnepi veszélyek

Általában az életmód, egészség, diéta, sport, család témákban készült cikkek fűződnek az érdeklődési körömhöz, azonban most egy kicsit más jellegű témakört választottam, de úgy gondolom ez is kapcsolódik a családhoz és legalább olyan fontos beszélni róla, mint a közelgő ünnepekről, a diós bejglim receptjéről, vagy egy 238. fajta diétáról.

Az ünnepek közeledtével, a téli hideg beköszöntével és a fűtési szezon kezdetével több veszély leselkedik ránk otthonunkban, melyre érdemes felhívni a figyelmet. Ez most nemcsak azért jutott eszembe, mert édesapám és a férjem tűzoltó, hanem, mert a felhívások és figyelmeztetések ellenére sokszor apró gondatlanságok okoznak tüzet, mely elkerülhető lenne csekély odafigyeléssel. Szülő is vagyok, tanár is vagyok, tűzoltófeleség is vagyok, nekem erről "hivatalból is" illik beszélnem.

Ünnepek előtt általában már hetekkel elkezdődik a sütés, a konyha még nagyobb figyelmet kap, s bizony egy apró figyelmetlenség könnyen nagy tüzet okozhat, például, ha a lángra kapott olajat valaki vízzel akarja eloltani. Az iskolákban ma már gyakori, hogy tűzoltók látványos bemutatóval szemléltessék a veszélyhelyzeteket, illetve a világhálón is számtalan figyelemfelkeltő, oktató videót találni arról, milyen gyorsan lángra kaphat valami, mennyire hamar terjedhet a tűz, milyen gyorsan megvan a baj.

Az adventi időszakban a dekorációs anyagok is gondot okozhatnak, a koszorúk, a mécsesek, gyertyák és a csillagszórók, elektromos árammal működő díszek (pláne ünnepek végén a kiszáradt karácsonyfán) - bár kétségtelenül hangulatosak és hozzátartoznak az ünnepvárás melegségéhez - mind baleseti veszélyforrások. Az alapszabály, hogy éghető anyag ne kerüljön nyílt láng közelébe, hiszen a tűz könnyen belekaphat a terítőbe, függönybe, illetve függönyön keresztül átterjedhet az otthonunk más helyiségeire. Megdöbbentő, amit hallottam: egy átlagos lakás akár 5-10 perc alatt teljesen kiéghet.

Hogy elkerüljük a tűzeseteket, elég olyan dolgokra odafigyelni, mint például, hogy az adventi koszorúkat nem éghető anyagból készült felületre tesszük és közvetlen közelében nem tartunk éghető anyagokat. A gyertyákat, mécseseket csak felnőttek gyújtsák meg, csak felügyelet mellett égessük, s ha kimegyünk a helyiségből, oltsuk el azokat. Ha vásárolunk, csak magyar érintésvédelmi előírásoknak megfelelő elektromos fényfüzéreket vegyünk, s hosszabb távollétre vagy éjszakára ne hagyjuk bekapcsolva.

Ha előfordul, hogy kigyullad valami, az égő tárgyakat vizes pokrócokkal, vagy ha van kézi tűzoltó készlékkel lehet gyorsan megfékezni, természetesen figyelve arra, hogy ha karácsonyfatűz alakul ki és a fán elektromos lámpafüzér van, azt vízzel vagy vizes pokróccal csak azután kezdjük meg eloltani, miután kihúztuk az elektromos füzér csatlakozóját a konnektorból.

A fent említett tanácsok lehet, hogy felnőttként már berögzültek, azonban ne feledkezzünk meg a téli szünetben otthon lévő gyerekről sem, nekik - akár többször is - fontos elmondani ezeket a tudnivalókat, illetve, ha mégis megtörtént a baj: a 112-es telefonszámon kérhetnek segítséget. Fontos, hogy mindenki hallgassa és fogadja meg a tűzoltók tanácsait, fordítson figyelmet a fent említett dolgokra, s így remélhetően minden családban biztonságban és békében telnek az ünnepek. Kellemes adventi készülődést kívánok!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.