Menü

Kezdődik a tél

A téli időszakban szinte lehetetlen teljesen egészségesnek maradni. Nem is az a cél, hogy minden apró megfázást elkerüljünk, bár ez lenne az optimális. De mégis fontos lenne elkerülni a magas lázzal, torokgyulladással, tüdőgyulladással járó vírusokat, járványokat, amelyek napokra, vagy olykor hetekre ledöntenek a lábunkról, és kivonnak a munkából vagy a tanulásból. A tél beállta, a legyengült immunrendszerünk és a közösségben töltött idő pedig mind növelik a megbetegedés esélyét. De nem muszáj ennek megtörténnie.

Az, hogy rétegesen öltözködjünk, húzzunk sapkát és sálat, és ne fogyasszunk túl hideg ételeket és italokat, nem újdonságok számunkra. Ezekre már szüleink is megtanítottak minket. De ezen kívül is rengeteg dolgot tehetünk magunkért. Legfőképpen az étkezés terén. Először is, hogy attól, hogy tél van és hideg, nem muszáj átalakítani az étrendünket zsíros és fűszeres verzióra. Maradhatunk nyugodtan a könnyebb, fehérjedús vacsoráknál, a rostban gazdag reggeliknél és a kiadósabb, levest is tartalmazó ebédeknél. Ezzel a koleszterinünkön kívül az emésztésünknek is jót teszünk. Mindemellett vitaminban és ásványi anyagokban gazdag étrendre a téli időszakban még inkább szükségünk van, mivel kevesebb a friss zöldség és gyümölcs.

Ami pedig elmaradhatatlan, de mégsem közhelyes: mozgás, mozgás, mozgás. Nem elég a buszunk után futni, rendszeres sportolásra is szüksége van a szervezetünknek. Egyrészt, mert ez a rendszeresség biztos hátteret és jó közérzetet biztosít, másrészt pedig, mert nagyon jó hatással van az immunrendszerünk, tüdőnk, sőt, az egész légút egészségére. Mivel ilyenkor problémásabb a szabadban sportolni, itt az ideje a benti sportok iránti szerelmünknek is adni egy löketet. Foci, úszás, spinning, aerobik, zumba, vagy akár tánc, mindegy, csak mozgás legyen, és megszabadítson a téllel érkező hihetetlen fáradtságtól és a nyomott hangulattól. Természetesen ezzel szervezetünk védekezőképességét is növeljük, ami az influenzajárvány szezonjában nem utolsó szempont.

És az influenzáról szólva: adassuk be a védőoltást? Nos, nyilván az orvosok nem véletlenül hangsúlyozzák ennek a jelentőségét. De érdemes tudni, hogy betegen nem adathatunk be védőoltást. Másik fontos információ, hogy attól, hogy beolttattuk magunkat, még megbetegedhetünk, és ez nem az orvos és a gyógyszeripar hibája. A vírusok így működnek. Viszont ez nem azt jelenti, hogy óvatosságból nem védekezhetünk a megbetegedések ellen minden lehetséges módon. Hiszen a tél szépségeit csak így tudjuk élvezni.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.