Menü

Én vasalok, amíg te elmosogatsz: így osztjuk fel a házimunkát!

Nálatok ki mosogat el?

A Zewa a házimunka témáját körüljárva elkészítette legfrissebb online felmérését, amelyben 200 kisgyermekes szülőt kérdezett meg arról, hogyan viszonyulnak a háztartáson belüli feladatmegosztás kérdésköréhez. A válaszadók döntő többsége, 75%-a szerint a házimunka nem csak a nők kizárólagos feladata. A számok ezzel szemben azt mutatják, hogy a hazai gyakorlat szerint a nők több mint kétszer akkora részt vállalnak a házimunkából (69%), mint a megkérdezett férfiak (31%).

Tehát akkor mégis, ki mosogat el? A választ egészen biztosan mindenki kitalálta már: a nők szerint a nők, a férfiak szerint pedig a férfiak! A kutatás valóban arról árulkodik, hogy ebben a kérdésben nincsen egyetértés és mindkét nem túlbecsüli az általa végzett házimunka mennyiségét: a nők állítják, az általuk elvégzett otthoni feladatok aránya 80%, míg a férfiak úgy gondolják, a tennivalók közel felét ők intézik. Abban a kérdésben azonban már teljes az összhang, hogy a ház körüli tennivalók a férfiakra, míg a mosás inkább a nőkre hárul, azonban az is kirajzolódik a számokból, hogy ezt a feladatot a hölgyek nem is szívesen engednék át a párjuknak.

A Zewa kutatása mindemellett arra is kitér, hogy a szülők szerint mennyire fontos a gyermekeiknek közvetített minta. A válaszadók döntő többsége, 97%-a szerint gyermekük jövőjét nagyban befolyásolja az, hogy milyen példát látnak otthon. Jellemzően törekszenek is arra, 87%-uk tartja fontosnak, hogy olyan családban neveljék csemetéiket, ahol az otthoni higiéniai feladatok és a gondoskodás a család minden tagjának közös felelőssége, hogy gyermekük egyenlőbb családi környezetben nőhessen fel. A válaszadók közel harmada nem veszi figyelembe gyermeke nemét, ha házimunkáról van szó, így a fiúgyermekeket sem kíméli, ha a takarítás és rendrakás terén kölcsönös munkamegosztásról van szó.

Gondoskodni Együtt Jó

A Zewa termékeivel, innovatív megoldásaival és újdonságaival folyamatosan arra törekszik, hogy elősegítse az otthoni gondoskodást. Sokan még ma is úgy gondolják, a házimunka és az otthoni tennivalók elvégzése csak az édesanyák felelőssége. A gyermekek jövőjét azonban nagyban befolyásolják azok a példák, amelyeket szülőként mutatunk, és amit otthon látnak, azt tekintik természetesnek.

„A Zewa nagyra értékeli azokat a családokat, ahol a gondoskodást, az otthoni feladatokat férfiak és nők közös feladatuknak tekintik, mert ezt a példát követve a gyermekek sokkal nagyobb eséllyel teljesedhetnek ki az élet különböző területein. Mindennek kifejezéseként indítottuk útjára Gondoskodni Együtt Jó kezdeményezésünket, amelyhez immáron neves szakértők is csatlakoztak és aktívan kiállnak velünk együtt a közös gondoskodás népszerűsítése mellett” - mondja Forgách Réka, a Zewa brand menedzsere.

A márka Gondoskodni Együtt Jó témáját olyan elismert szakértők támogatják és erősítik, mint Balatoni József, alias Jocó bácsi, az ország legnépszerűbb történelemtanára, író és blogger, Deliága Éva, ismert gyermekpszichológus és integratív gyermekterapeuta, valamint Szél Dávid, apa blogger, pszichológus és egyetemi oktató.

„Hiszek abban, hogy a gyermekek közti egyenlőséget már egészen kicsi korban meg kell teremteni, meg kell nekik tanítani együtt, közösen dolgozni. Fontos, hogy mintát mutassunk nekik arról, hogy például a házimunka, vagy a rendrakás az osztályteremben közös feladatunk, nem várható el, hogy mindent a lányok végezzenek. Igenis a fiúknak is ki kell venni belőle a részüket, hisz ők is ugyanúgy a család, az osztályközösség tagjai, ezért együtt, közösen vállaljuk az ehhez kapcsolódó feladatokat is”- foglalja össze Jocó bácsi.

Valahogy csak nagyon kevés tevékenységemhez tudom kötni, hogy igen, ezt azért csinálom, mert férfi vagyok, és hát az otthoni, háztartási és gyereknevelési, szülői feladatok biztosan nem ilyenek. A pár- és családterápiás munkám során is azt látom, hogy sokkal egyszerűbb lenne, ha az emberek meg tudnának szabadulni a hagyományos szerepelvárásoktól. De nem hiszem, hogy bármilyen otthoni szerepet, feladatot érdemes lenne összehozni az apasággal vagy az anyasággal, ezek, nemtől függetlenül, egyszerűen csak ott vannak. Amit aztán nem árt, ha valaki megcsinál." - vallja Szél Dávid.

„Apa és Anya. Szülőtársak, partnerek. Együtt. Ezt akkor fogja így érezni a gyermek, ha mindketten aktívan jelen vannak az életében, és osztoznak a feladatokban. Nevelni, tanítani, értéket közvetíteni elsősorban nem a szavak útján, hanem tettekkel lehet, amihez idő kell. A feladatok megosztásával pedig értékes időt nyerhetünk.”- összegzi a témával kapcsolatos gondolatait Deliága Éva.

Légy részese annak a kezdeményezésnek, amellyel a Zewa népszerűsíti a közös gondoskodást a családban! Látogass el a Zewa Gondoskodni Együtt Jó kampányának weboldalára és állj ki Te is a közös gondoskodás mellett!

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.

Mi az a Rebecca szindróma?

A pszichológiában hívják így azt a jelenséget, amikor a partnerünk vagy házastársunk exével szemben féltékenységet érzünk, ez a Rebecca-szindróma.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

A mérgező kapcsolat jelei

Természetesen nincs ilyen. Mindenkiben vannak hibák, és olyan viselkedésformái, amivel kiborítja a másikat. Ennek ellenére jó párkapcsolatban élni azt jelenti, hogy biztonságban vagy, önmagad lehetsz, boldognak érzed magad, a párod tisztel, törődik veled, és vigyáz rád. Ha azonban mérgező párkapcsolatban élsz, akkor ehelyett sokszor érzed magad kimerültnek, kihasználnak, értéktelennek.