Menü

Karácsony egyedül, de nem magányosan

Szombathelyi főiskolás éveim alatt három évig egy idős bácsinál laktunk szobatársaimmal albérletben. Nagyon szerettünk ott lakni s azóta is szeretettel gondolok vissza az ott eltöltött időszakra. Lajos bácsi, akinél laktunk, egyedül élt, felesége évekkel azelőtt meghalt. Mindig bántott, hogy miután hazautaztunk az ünnepekre, ő egyedül töltötte a karácsonyt, ezért igyekeztünk mindig feldobni az ünnepet számára: apró ajándékokkal, képeslapokkal, házi süteményekkel leptük meg. Akármikor hívtam telefonon, vagy látogattam meg a későbbi években, mindig egyedül volt, de soha nem volt magányos vagy szomorú.

Lajos bácsi már nem él, de nincs olyan karácsony, hogy ne jutna eszembe az ő életfelfogása. A történet csak egy példa arra, hogy bizony vannak, akik az ünnepet nem szerettei körében töltik, hanem egyedül. Ha a gyermekünk külföldön él és nem tud hazautazni, vagy valamelyik szülőnk dolgozik külföldön és nélküle ünneplünk, vagy a testvérünk, esetleg barátaink költöztek messze, s sajnos alakulhat úgy, hogy a szentestét nem tudjuk együtt tölteni. A testvérem messzebb él, nem tud minden karácsonykor hazautazni, sajnos meg kell érteni, hogy számos tényező közrejátszik abban, mikor hagyhatunk ott csapot-papot és utazhatunk haza családunkhoz. Van, hogy ez nem sikerül. Vagy nem karácsonykor sikerül. Ettől még senki sincs egyedül és senkinek sem kell magányosnak éreznie magát, az ő ünnepi időszakuk is csodálatos lehet.

Mély szomorúság, de vannak olyanok is, akik sajnos már nem érhetik meg az idei karácsonyt és nem ünnepelhetnek velünk. Sajnos tény, hogy a gyász ünnepekkor óhatatlanul felerősödik azoknál, akik elvesztették szeretteiket, ezt én is sokkal erősebben érzem ilyenkor. Elhunyt családtagjainkra, barátainkra is szeretettel gondolunk ilyenkor, emlegetjük őket, felidézzük a legutolsó közös karácsonyt, s ezáltal közelebb érezhetjük magunkhoz elhunyt szeretteinket is. Karácsony a szív és a szeretet ünnepe, és a szív érzi, hogy azok is ott vannak velünk a karácsonyfa körül, akiket a szemünkkel ugyan nem láthatunk, szívünkben mégis ott vannak.

Ha valaki egyedül tölti a karácsonyt, az nem jelenti azt, hogy számára szomorú és "fekete" az ünnep. Az egyedüllét remek lehetőség önmaguk megismerésére. Akik egyedül vannak, a saját örömükre cselekszenek, bármit csinálhatnak, amiben örömüket lelik. Feldíszíthetik ünnepi fényekkel a lakásukat, hallgathatnak kellemes karácsonyi zenéket gyertyafényben, megnézhetnek néhány filmet. Nem kell kapkodniuk, nincs stressz, nincs idegeskedés. Ha egyedül lennék, én valószínűleg elmennék otthonról szenteste. Bármikor örömmel veszik adományainkat a kórházak, gyermekotthonok, állatmenhelyek. Adni sokkal jobb érzés, mint kapni! Fel lehet térképezni a környéken hol van szükség segítségre és körbejárhatjuk ezeket a helyeket karácsonykor. Végül elmehetünk a legközelebbi templomba, ahol karácsonykor pásztorjátékot adnak délutánonként és éjféli misét tartanak: mindkettő különleges élményt jelent.

Azt hiszem az ünnepeket el lehet tölteni egyedül is békében és örömben, megelégedéssel, boldogságban, ahogy óriási társaságban is, kötelező vacsorán, nagy családi rokonsággal - feszélyezetten, veszekedésekkel, sértődésekkel, magányosan.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.