Menü

Tippek egy őrületmentes vizsgaidőszakhoz

  • Dátum: 2018.12.17., 19:11

Sporttal frissül az agy

A testmozgás és a tanulás szoros kapcsolatban állnak egymással. Felpezsdíti a véráramlást, ha pedig nagyobb a véráramlás az agyunkban, akkor sokkal könnyebben elsajátíthatjuk a tananyagot. Így a mozgást követő tanulás során a memóriánk is fejlődik, és nem okoz problémát egy régi anyagokhoz csatolni az új információkat. Akik rendszeresen sportolnak, jellemző rájuk, hogy jobban szeretnek iskolába járni, munkába menni, valamint kevésbé jelentkezik náluk a fáradtság, a szorongás, a kimerültség, a feszültség és a depresszió. Tehát ha rendszeresen mozogsz, akkor jobb eredményeket fogsz elérni a suliban, ráadásul a koncentrációs képességed is nőni fog.

Teremts egyensúlyt

Próbálj meg egy rendszert, napi rutint kialakítani és megfelelő mennyiségű pihenést, alvást is beiktatni. A vizsgaidőszakra megéri már év közben felkészülni, megírni előre a beadandókat, hogy azok ne maradjanak a nyakunkon, de ezt sokszor nehéz megvalósítani, mivel rengetegen hajlamosak a halogatásra. Fontos, hogy már a félév elején kezdjük el átlátni a követelményeket, így jobban be tudjuk osztani a teendőket. Ha az utolsó pillanatra hagytál mindent, akkor se add fel, használd ki azt az időt, ami a rendelkezésedre áll. Ne azzal foglalkozz mit nem csináltál meg, hanem, hogy mit tehetsz még annak érdekében, hogy jegyet szerezz. Viszont őszintének kell lenned magaddal szemben és tanulni a hibáidból, levonni a konzekvenciákat és legközelebb tenni azért, hogy a jövőben ne kerülj ilyen helyzetbe.

Írd ki az anyag fontos részeit

Tudományos tény, hogy amit leírunk, azt az agy erősen rögzíti. Ha vannak órai jegyzeteid, azt is érdemes plusz információkkal kiegészíteni, sőt érdemes egy összefoglaló jegyzetet is kreálnod, hiszen ezzel újra tudod strukturálni. Amikor már abban a fázisban vagy, hogy többször átnézted az anyagot és szeretnéd, hogy a tudás mélyüljön, akkor érdemes elmondanod valakinek a tanultakat. Így kiderülhetnek a hiányosságaid és rögtön tudni fogod, hogy még mit kell átnézned. Ha egyedül tanulnál inkább, akkor olvass hangosan, hiszen az agyad máshol raktározza, és amit hallasz, így több eséllyel emlékszel majd arra, ami fontos.

Ne sajnáld az időt magadtól

Az alvás aranyat ér, hiszen ilyenkor rögzül, sőt az éjszakán át tartó tanulás nem produktív. A szervezetednek pihenésre is szüksége van, ne vedd el tőle azt, ami jár neki. Tegyük fel, hogy vizsgáig van három napod és még semmit sem tanultál, a kötelező olvasmány pedig 200 oldalas. Mivel sajnos senki nem rendezik olyan képességgel, hogy meg tudná hosszabbítani egy nap óráinak számát, ezért valószínű, hogy te sem fogod tudni. Ilyenkor nem az a megoldás, hogy leadod a vizsgát, hanem, hogy megpróbálod a lehető legtöbbet kihozni magadból. Ami azt jelenti, hogy fókuszáltan, lényeget kiemelve próbálsz minél rövidebb idő alatt a lehető legtöbb infót magadba szívni. Ezt viszont tényleg kellő pihenéssel és egészséges táplálkozással lehet. A szervezetedet bántod a túlzott energiaital, kávé, cukros ételek fogyasztásával.

Igyál kellő mennyiségű folyadékot

Ha órákat is gubbasztasz a könyv felett, mindig legyen melletted egy üveg víz! A téli hideg miatt nem vesszük észre, ha megszomjazunk, pedig az agyunk is jobban működik, ha kellően hidratált. A felnőtt emberi szervezet 60%-a víz, amelyből már 1-2%-os veszteség olyan tüneteket okozhat, mint a fejfájás, a fáradtság vagy az állóképesség csökkenése. Minél nagyobb testtömeggel rendelkezünk, annál több folyadékra van szükségünk, így a túlsúllyal és elhízással küzdőknek fokozottabban kell ügyelniük a vízpótlásra. Érdekesség, hogy egy tálka friss zöldséggel már 1 pohár vizet elfogyaszthatunk, hiszen a zöldségeknek átlagosan 85-90%-a víz. Továbbá a kávé enyhe vízhajtó tulajdonsága ellenére is hozzájárulhat folyadékfogyasztásunkhoz, hisz 1 mg koffein 1,17 ml vizet hajt ki, így egy hosszú vagy tejes kávé esetén már pozitív a vízmérleg.

Legyen rend magad körül

Ne hagyd, hogy rohanjon a lakásod! Az óránkénti 3-5 perces szünetekben belefér néhány dolog, ami komfortot varázsol. Például: beágyazhatsz, beáztathatod a mosogatnivalókat, leviheted a szemetet, miközben levegőzhetsz picit, kiteregethetsz, ha végzett a mosást.

Természetesen nem elég ezeket a tippeket elolvasni. Tegyél azért, hogy ne kergessen őrületbe ez a nehéz időszak, hiszen sajnos minden betegség lelki okokra vezethető vissza. Légy tudatos és tervezz előre, hogy könnyedén vedd az akadályokat!

Szerző: Udvari Fanni

Segítség, kiégtem!

Kimerültnek érzed magad? Eltűnt a lelkesedésed, az életkedved? A kiégettség, vagy tipikus tünetei lehetnek ezek. Vajon mi az oka és hogy lehet tenni ellene?

A humor a legfontosabb! (és ez nem vicc)

A humor és a nevetés az életünk fontos része, segít átvészelni a szürke hétköznapokat, gyógyír a problémákra, nagyon pozitívan hat a párkapcsolatra, összefügg az immunrendszerrel

Neked mi a hobbid?

Nemcsak stressz-szintünket csökkenti, de életünket is változatossá teszi egy értelmes hobbi, egy hasznos szabadidős tevékenység, egy szórakoztató időtöltés. Neked mi a szenvedélyed?

8 ok, hogy miért menj táncházba egy sima buli helyett

Szórakozni mindenki szeret. Ennek vannak közismert, szűk körben ismert, és egészen sajátos módjai is. Kevesen tudnak ellenállni egy jó lagzinak, ahol élő zene és hangulatos díszítés biztosítja a táncos jókedvet. És ezt a hangulatot sok más buli is igyekszik megtartani. De ha valami újra vágysz, akkor mindenképpen próbáld ki a táncházat! Íme, nyolc érv, hogy miért.

Hogyan (ne) viselkedjünk konditeremben?

Néhány egyszerű illemszabály betartásával mindenki kellemesebben és családias légkörben érezheti magát az edzőteremben, mely dolgokra figyeljünk oda, ha a sportnak ezt a fajtáját választjuk?