Menü

Új népbetegség a karácsonyi stressz

A karácsonynak elsősorban a meghittségről, a nyugalomról, a szeretetről és a békés családi együttlétről kellene szólnia. Ennek ellenére sajnos az emberek többsége feladatként, sőt teherként éli meg az ünnepet. Az egész évben el nem végzett feladatokat ekkor akarják bepótolni, sőt ilyenkor vannak a jelentős megrendelések teljesítési határideje. Ez mind-mind belső feszültséget kelt, ami gátolja a lelki nyugalmat.

Módszerek a stressz csökkentésére

Próbáljunk meg úgy tekinteni a stresszre, mint egy olyan helyzetre, amelyet meg kell oldani, s nem olyanra, amely le akar győzni! Ne kérdezzük: mi lett volna, ha?......Ne éljük meg negatívan, hiszen attól csak rosszabb lesz a kedélyállapotunk.

Azokkal barátkozz, akik feltétel nélkül szeretnek, akikre igazán számíthatsz, és nem kell színjátékot játszanod előttük. Tápláld ezeket a kapcsolatokat. Vedd körbe magad pozitív emberekkel, olyanokkal, akiket igazából érdekel, hogy mi van veled, és csakis a legjobbat kívánják neked. Az ünnepre való ráhangolódásban ez is segíthet.

Ha diétázol, ne azon idegeskedj, hogy nem fogod tudni betartani. Minden fejben dől el, ha tudsz nemet mondani és krumpli helyett inkább a salátát választod köretként, akkor nemcsak a fogyókúrádnak kedvezel, hanem a lelkiismeret furdalástól is megóvod magad. Apropó étkezés. Noss, sokszor hallom felmentésként azt, hogy azért ettem a sütiből, mert megsértődött volna a vendégváró. Szerintem ennek az időszaknak nem az étkezés a fő lényege, hanem, hogy a rokonok, ha máskor nem is, de ilyenkor egy kis időt együtt töltsenek. Nyugodtan visszautasíthatod az ínycsiklandozó desszerteket, ha neked az a jó, nem ezen fog múlni a családi béke.

Tegyél rendet magad körül! Tudom ez nem olyan egyszerű, hiszen ilyenkor ezer a feladat, meg amiket meg kellett volna csinálni….Nyugodj le, írj listát és meglátod, el fogod engedni a nyugtalanságot.

Fogadd el, ami megváltoztathatatlan! Előfordulhat, hogy számodra nem túl kedves családtagodhoz kell menned kötelességből. Ebből a helyzetből is próbáld a legjobbat kihozni úgy, hogy nem a hibákat keresed a másikban. Rokonainkat nem mi válogatjuk meg, viszont ha bosszankodsz, akkor nemcsak mások, de saját magad hangulatát is elronthatod. Ne feledd, a karácsony azért van, hogy pihenj, és együtt legyél a szeretteiddel, ne vedd túl komolyan a külsőségeket!

Tervezz előre! Határozd meg, mely napokat szánod sütésre-főzésre, vásárlásra, vagy takarításra. Tervezd meg az ünnepi menüt és írj bevásárló listát, így elkerülheted, hogy az utolsó pillanatban derüljön ki, ha valami hiányzik. Szervezz bátran segítséget is az előkészületekhez, hiszen mókás lehet mézeskalácsot sütni egy kedves baráttal.

Fogadd el az érzéseid! Szeretteink hiánya talán karácsonykor képes a legfájóbb lenni. Segítségre lehet egy megnyugtató beszélgetés, ahol felmerülnek ilyen jellegű témák is.

Legyél realista! A karácsonynak nem kell minden áron tökéletesnek lennie. Az emberek és a családok változnak, velük együtt pedig a szokások is, ezért nem kell minden áron ragaszkodni a bevált rituálékhoz. Jól tud jönni egy kis újítás ilyen esetben is.

Ne költekezz túl! Az ajándékvásárlás előtt számold ki, mennyi pénzt költhetsz, és ragaszkodj is hozzá. Nem mindig a legdrágább a legjobb. Személyre szabottabb lehet egy kézzel készített apróság, mint egy több ezer forintos, elfogyasztható csokoládé. Próbálj maradandó meglepetéseket adni szeretteidnek.

Egy németországi piackutató felmérése szerint a nők 29,8 százaléka arról panaszkodott, hogy érzése szerint a karácsony miatt túl nagy nyomás nehezedik rá, mivel sok dologra kell egyszerre koncentrálniuk. Ezzel szemben a férfiak 19 százaléka mondja azt, hogy stresszesebb ünnepek idején. Továbbá megdöbbentő, hogy van olyan, aki el is törölné a karácsonyt. Aki teherként éli meg ezt a varázslatos időszakot, annak azt javaslom, hogy az idei évben jobban figyeljen oda a körülötte lévő emberekre és töltődjön fel sok szeretettel.

Udvari Fanni

Az iskola az életre készít fel?

Sajnos köztudottan hatalmas mennyiségű olyan tananyagot sajátítunk el az iskolában életünk során, melyre a későbbiekben egyáltalán nincs szükség, miközben az élet alapvető hétköznapi dolgairól, teendőiről keveset tanulunk. Az iskola valóban az életre készít fel?

Harcra és a vászonra született

Az Alita, James Cameron (Titanic, Avatar) és Robert Rodriguez (Sin City, Spy kids) szerelemgyereke ellentmondás nem tűrően rúgja be a mozik ajtaját és hódítja meg a sci-fi rajongók széles tömegét. Remek japán manga alapsztori, kiváló technikai repertoár és látvány, látvány, látvány. Lássuk a részleteket.

Egyetem helyett – mi lesz veled a középiskola után?

Többféle lehetőségünk is van, hogy mit kezdjünk magunkkal a középiskola után. Az egyetem és a főiskola kézenfekvő megoldások, hiszen annyi a reklám körülötte. Ad neked még egy kis időt szabadon, hogy a fiatalságod élvezd, és tanulj, nemcsak szakmát, hanem az életet is. De nem ez az egyetlen lehetőséged.

Egyetemen – mi lesz velünk a középiskola után?

Február 15-e minden évben jellegzetes nap. Az érettségire és a felsőoktatásba való jelentkezést eddig a napig kell beadni. És ezek a napok általában kétségbeesett, bizonytalan kérdezgetésekkel telnek el: jól döntöttem? Mi lesz, ha nem vesznek fel? Nos, ha te is így vagy, fontos tudnod, hogy az élet rengeteg lehetőséget tartogat neked az egyetem, és az azon kívüli élet is.

A csapvíz egészségre gyakorolt hatásai

Az utóbbi évtizedekben az egyik legdrasztikusabban terjedő élelmiszerré vált az ásványvíz, amelyből legalább harmincszor annyit fogyasztunk, mint a kilencvenes évek elején. De miért ragaszkodunk ennyire a palackozott vízhez?