Menü

Ha a családi együttlétek már túlszárnyalták a maximumot…

A december vége az egészségünknek sokféle szempontból megterhelő. Először a nagy rohanás, a változékony időjárás és a vírusok teszik próbára a szervezetünket. Majd jönnek az ünnepek kihívásai: ételek, italok, sütemények, és persze a nagy családi találkozások.

Ha szeretnéd az ünnepet ép lélekkel túlélni, fel kell készülnöd kellemes és kevésbé kellemes találkozásokra. Mindenki örül, amikor a rég nem látott unokatestvérei, testvérei, nagyszülei végre meglátogatják, és egy-két napra a nagy család újra együtt van. De sokaknak épp ez jelenti a problémát is egyben. Hiszen a rokonokat az ember nem válogathatja meg, és karácsonykor a találkozás szinte elkerülhetetlen azokkal, akik jelentősen hozzájárulnak az ünnep utáni depressziónkhoz. De ezekre az esetekre is dolgozhatunk ki különböző módszereket.

A relaxációra akkor is érdemes időt szánni, amikor nagy a nyüzsgés és a készülődés a házban. Negyed óra naponta, akár elalvás előtt vagy felkelés után, de nap közben is keríthetsz rá alkalmat. Ha a napjaid nyugalomban telnek, és elég kiegyensúlyozott vagy, sokkal könnyebben fogod bírni az ünnepekkel járó stresszt. Könnyebben tudod abszolválni a sok feladatot, ami rád vár ebben a bő egy hétben, és ha esetleg valaki próbára teszi az idegeidet, az sem fog olyan keményen érinteni.

Tartsd kontroll alatt a gondolataidat! És ez az indulatokra is vonatkozik. Már biztosan volt olyan családi találkozóban részed, ami nem volt kellemes számodra, esetleg kínosan alakult, vagy te lettél a téma. Amíg ezekkel a helyzetekkel tisztában vagy, könnyebben fel is tudsz készülni rájuk. Gondolj arra, hogy csak azt a pár órát kell kibírnod bólogatva és mosolyogva, azt szajkózva, hogy „Igazad van, nagyi”, vagy „nem, egyáltalán nem bántottatok meg, én is sokat gondolkodtam ezen”. És tudom, hogy ezekért a kellemetlen percekért, amikor néhány órára az egész család életvezetési tanácsadóvá válik, illetve elméleti szakértővé a te szakmádban, nem kárpótolhat teljesen a háromfogásos ebéd és a sokféle desszert, de a fókuszt mégiscsak kicsit áthelyezheti.

Ha pedig végképp elkeserítőnek ítéled meg a nagy családi ebédet, legközelebb vezess be új szokásokat, mondjuk esti közös forralt borozást, vagy délutáni rövid süteményezést, így kötetlenebb lesz az együttlét, több időd lesz a szűk családodra és a pihenésre is. Ám az nagyon fontos, hogy a programváltoztatásokat soha ne bántó módon közöld, ugyanis a családodnak is szüksége van arra a tiszteletre és megbecsülésre, amit te is elvársz.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!