Menü

Termelj kevesebb szemetet!

Feltűnt már, hányszor kell le- vagy kivinni a szemetet egy héten? A tíz évvel ezelőtti állapothoz képest mennyivel többször kell csomót kötnöd a zacskóra? Ha Te is unod, hogy ennyi hulladékkal kell együtt élned, tegyél a változásért!

„Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban.” Gandhi bölcsessége sokunk életének alapját képezhetné, hiszen számos helyzetben tudnánk előre lépni ezzel az egyszerű, de annál sokatmondóbb tanáccsal.

Nyilvánvaló, hogy az emberiség által termelt hulladék eltávolítása nem megoldott. Egyre többet termelünk, de az eliminálás folyamata során zsákutcába kerültünk. Közben pedig a szemét csak szaporodik és szaporodik. Az üzletek polcain a design viszi a prímet, szívesebben vásároljuk fel a hívogatóan csinosra csomagolt termékeket, legyen szó ajándékról, zöldségről vagy pékáruról. Egyre nagyobb csomagokkal térünk haza a vásárlásból, s mire minden elfogy, két-három nagy zsáknyi szemetet is termeltünk. Mindezt miért?

Drasztikus változást érhetnénk el, ha mindannyian csak apróságokra figyelnénk oda.

Nézzük, mit tehetünk meg már ma!

Az üzletben ne tegyünk minden zöldséget zacskóba. Miután hazavittük, úgyis megmossuk őket. Ha zavar minket ez a változat, vigyük a saját vászonzsákjainkat!

Keressük fel a közelünkben lévő üzleteket, ahol kis mennyiségeket is vásárolhatunk, legyen szó fűszerről, zöldségről, bármiről. A magunkkal vitt vászontasakokba mérjük ki a szükséges mennyiségeket.

Kérjük a kávénkat a saját bögrénkbe, termoszunkba!

Mondjunk le az egyszer használatos tollakról, inkább használjunk újratölthetőeket!

Ételrendeléskor kérjük a saját edényeinkbe a fogásokat!

Vigyük magunkkal az üveg tárolóinkat, és abba kérjük a sajtot a boltban! A vászontáskáinkban a kenyeret is kényelmesen hazaszállíthatjuk.

Írjunk bevásárló listát, és szigorúan az alapján vásároljunk. Az élelmiszerek 25-30%-a rendszerint a szemetesben landol.

A sok műanyagba csomagolt tusfürdő és sampon helyett használjunk szappanokat. Hajmosáshoz külön kapható.

A kevesebb hulladék előállítására tekinthetnénk úgy is, mint egy életmódváltásra. Nem biztos, hogy menni fog egyik napról a másikra, de nem is szabad magunktól rögtön mindent elvárni. Egy biztos: már az első napokban is jobban fogjuk magunkat érezni az apró lépésektől, amelyeket megtettünk, és az út csak most kezdődik.

Miért hízunk télen és mit tehetünk ellene?

A téli hónapokban hajlamosabbak vagyunk a hízásra. Ez sajnos tény. Oka valahol abban keresendő, hogy az ősi időkben ez a télen növesztett plusz zsírréteg a túlélés része volt, védelmet adott a hideggel szemben, azonban ebbe egyáltalán nem kell beletörődnünk. De mi a megoldás a téli hízás ellen?

Néhány dolog, amit nem takarítunk eleget

Gondoltál már arra, hányszor nyúlsz a távirányító után, milyen sokszor kapcsolod fel a lakásba belépve - még koszos kézzel – a villanyt? Mennyit tartod kezedben egész nap a mobiltelefonodat? Milyen sokszor vezetsz autót? Vajon mely tárgyainknak van a leggyakoribb tisztításra szüksége?

Infuenszer-példaképek – Hol húzzuk meg a privát szféra határát? 2.rész

Az előző részben kifejtettük, hogy lényegében kik az influenszerek, és felmerült a nagy kérdés: vajon miért van rájuk szükség, vagy épp miért nem? Miért jobb talán, ha vannak saját ötleteink, és elgondolásainkat követni, avagy miért nem probléma, ha épp példaképeket keresünk magunknak. Ezúttal az új internetes dimenzió etikai vetületét jártuk körül, hiszen érdekes kérdés, hogy mit szabad, mit illik, és mit nem egy-egy öntevékeny elgondolás kapcsán.

Okos holmik, jó vagy nem?

Okos telefon. Okos mosógép. Okos takarítógép, robot porszívó, okos óra, okos személyi mérleg mindenféle kijelzővel, okos tablet, okos mérleg, intelligens lázmérő és még sorolhatnánk. Vajon több előnye, mint hátránya van intelligens készülékeinknek?

A vonzó emberek, és ami a vonzerejük mögött áll

Mindenki ismeri azt az embertípust, akik előtt kinyílik a világ, ahol megjelennek, és mindenkit rögtön levesznek a lábukról. Elbűvölőek, kedvesek, vonzóak, és mindezt persze ki tudja, hogyan érik el. Bennünk meg csak úgy növekszik a féltékenység.