Menü

Mert adni jó

Tökre közhely tudom, de gondolj csak bele, mennyit számítana, ha többen, sokkal többen tennénk valamit értük! Sokkal többen vinnénk meleg takarót, plédet, tápot, bármit! Kutyamenhelyen jártunk.

Nem először persze, hiszen szokásunk már a családdal, csak mindig másik menhelyet látogatunk meg a fiaimmal, s viszünk kutyatápot, meleg plédeket, otthon feleslegessé vált használt takarókat. Mi lakótelepen élünk, sajnos soha nem volt kutyánk, de átérzem az állattartás felelősségét, a gondoskodás fontosságát. Ők is olyanok, mint a gyerekek. Családtagok. Velük is foglalkozni kell. Aki nem érzi belül ennek lényegét és hatalmas felelősségét, az könyörgöm ne vállaljon állatot, aki viszont szívén viseli a kis négylábúak sorsát, fogadjon örökbe állatot menhelyről, vagy legalább látogasson el lakóhelyéhez legközelebbi menhelyre, vigyen adományt, segítsen, mert a sok apró gesztus és kedvesség nekik őrületesen sokat számít. Ami neked otthon felesleges, nekik kincs. Biztos találsz otthon olyan holmit, amivel te is támogathatod a mentett, gazdátlan kutyákat.

Nagy segítség lehet a használt, de tiszta pléd, törölköző, ágynemű huzat, lepedő, pokróc, ágytakaró (párna, paplan nem, mert ezt szétrágják a kutyusok). Jól jön a rizs, tészta, levespor, leveskocka (akár nemrég lejárt szavatosságúak is). Jól jön a használt teniszlabda, kutya-macska játék, plüssállat. Feleslegessé vált nagy méretű lábasokat is elfogadnak, vagy akár kutyaházakat. Bármit vihetsz, amit kennelek építéséhez lehet használni. Baba fürdető kád vagy vödör is segítség. Kutyajátékok, pórázok, nyakörvek, hámok, bármilyen megmaradt állatgyógyászati szerek, samponok, kutyagallér. Vidd, ha van! Jól jönnek a tisztítószerek, gumikesztyűk, zacskók, zsákok minden mennyiségben, ezenfelül kutyatáp, kutya szalámi, konzerv, vagy bármilyen kutyaeledel, illetve pénzbeli támogatás. Ez rengeteg dolog!

Gyűjtőpontokról és lakóhelyünkhöz közeli állatmenhelyekről az interneten lehet tájékozódni. Nagyon sok helyen lehetőség van az állatok sétáltatására is, szívesen veszik a segítséget!

Amikor a fiainknak tavaly először vetettük fel az ötletet a férjemmel, meglepően lelkesen fogadták, nagyon szívesen mentünk a megyeszékhelyünk egyik állatmenhelyére és vittünk adományt. Máskor megengedték, hogy sétáltassuk a kiskutyusokat, örömmel fogadták a segítséget és télen a meleg holmit, ételt. Ahol tegnapelőtt jártunk, - Siófokon - 160 kutyus volt, s sajnos az év végi őrült és véleményem szerint teljesen felesleges és meggondolatlan, veszélyes petárdázások, olykor félelmetes tüzijátékok csak még több állatot riasztanak el otthonukból, ahová sokan már nem találnak haza. Remélem a fiaimnak is jó példát tudunk ezzel mutatni, s másoknak is, hogy összefogjanak, s segítsenek.

Sajnos nagyon sok gazdátlan kutya van az országban, legyünk hálásak azoknak, akik erre áldozzák minden szabadidejüket. Köszönet nekik!

Motivációs tippek téli futáshoz

Mint sok minden másnak az életben, a futásnak is egyik legfőbb alapját képezi a motiváció. Sport nélkül nehezen létezik kiegyensúlyozott étrend is, mivel ez a kettő kéz a kézben jár. Télen még nehezebb elindulni, mert hideg van és sötét, ráadásul esik a hó. Hogyan lépjünk mégis ki az ajtón?

Memóriajavító táplálékaink nyomában

Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.

Végeztem a vizsgákkal – hogyan tovább?

Bár az egyetemistáknak a vizsgaidőszak a legnagyobb mumus az évben, mégis megtörténhet, még ha ritkán is, hogy idő előtt végeznek a vizsgáikkal. Hogyan lehet a megmaradt időt a lehető legjobban kihasználni? Most erre mutatunk pár ötletet.

Dolgok, amelyek gátolnak a fejlődésben

Sokszor azt gondoljuk, mindent jól csinálunk: megfelelően táplálkozunk, az edzéstervünk is stimmel, sőt, még eleget is pihenünk, de valami még sincs rendben. Ez egy jel lehet arra, hogy igenis valamit gyökeresen meg kellene változtatnunk a siker érdekében.

Nem olvasunk (eleget)

Mit olvastál utoljára és mikor? Irány a könyvtár!