Menü

Mert adni jó

Tökre közhely tudom, de gondolj csak bele, mennyit számítana, ha többen, sokkal többen tennénk valamit értük! Sokkal többen vinnénk meleg takarót, plédet, tápot, bármit! Kutyamenhelyen jártunk.

Nem először persze, hiszen szokásunk már a családdal, csak mindig másik menhelyet látogatunk meg a fiaimmal, s viszünk kutyatápot, meleg plédeket, otthon feleslegessé vált használt takarókat. Mi lakótelepen élünk, sajnos soha nem volt kutyánk, de átérzem az állattartás felelősségét, a gondoskodás fontosságát. Ők is olyanok, mint a gyerekek. Családtagok. Velük is foglalkozni kell. Aki nem érzi belül ennek lényegét és hatalmas felelősségét, az könyörgöm ne vállaljon állatot, aki viszont szívén viseli a kis négylábúak sorsát, fogadjon örökbe állatot menhelyről, vagy legalább látogasson el lakóhelyéhez legközelebbi menhelyre, vigyen adományt, segítsen, mert a sok apró gesztus és kedvesség nekik őrületesen sokat számít. Ami neked otthon felesleges, nekik kincs. Biztos találsz otthon olyan holmit, amivel te is támogathatod a mentett, gazdátlan kutyákat.

Nagy segítség lehet a használt, de tiszta pléd, törölköző, ágynemű huzat, lepedő, pokróc, ágytakaró (párna, paplan nem, mert ezt szétrágják a kutyusok). Jól jön a rizs, tészta, levespor, leveskocka (akár nemrég lejárt szavatosságúak is). Jól jön a használt teniszlabda, kutya-macska játék, plüssállat. Feleslegessé vált nagy méretű lábasokat is elfogadnak, vagy akár kutyaházakat. Bármit vihetsz, amit kennelek építéséhez lehet használni. Baba fürdető kád vagy vödör is segítség. Kutyajátékok, pórázok, nyakörvek, hámok, bármilyen megmaradt állatgyógyászati szerek, samponok, kutyagallér. Vidd, ha van! Jól jönnek a tisztítószerek, gumikesztyűk, zacskók, zsákok minden mennyiségben, ezenfelül kutyatáp, kutya szalámi, konzerv, vagy bármilyen kutyaeledel, illetve pénzbeli támogatás. Ez rengeteg dolog!

Gyűjtőpontokról és lakóhelyünkhöz közeli állatmenhelyekről az interneten lehet tájékozódni. Nagyon sok helyen lehetőség van az állatok sétáltatására is, szívesen veszik a segítséget!

Amikor a fiainknak tavaly először vetettük fel az ötletet a férjemmel, meglepően lelkesen fogadták, nagyon szívesen mentünk a megyeszékhelyünk egyik állatmenhelyére és vittünk adományt. Máskor megengedték, hogy sétáltassuk a kiskutyusokat, örömmel fogadták a segítséget és télen a meleg holmit, ételt. Ahol tegnapelőtt jártunk, - Siófokon - 160 kutyus volt, s sajnos az év végi őrült és véleményem szerint teljesen felesleges és meggondolatlan, veszélyes petárdázások, olykor félelmetes tüzijátékok csak még több állatot riasztanak el otthonukból, ahová sokan már nem találnak haza. Remélem a fiaimnak is jó példát tudunk ezzel mutatni, s másoknak is, hogy összefogjanak, s segítsenek.

Sajnos nagyon sok gazdátlan kutya van az országban, legyünk hálásak azoknak, akik erre áldozzák minden szabadidejüket. Köszönet nekik!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.