Menü

Bulgur,a diétázók egyik kedvenc eledele

MI AZ A BULGUR?

Tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. Sok benne a rost, egy csésze bulgur a napi szükséglet 25%-át fedezi. A hagyományos világos bulgur mellett teljes értékű barna színűt is kínálnak. Ez másfajta, egészen sötét búzából készül, és enyhén diós aromájú.

MIÉRT EGÉSZSÉGES?

A teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan a durumbúzából előállított bulgur korpát és csírát is tartalmaz. Bővelkedik rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, főleg B-vitaminban és vasban. Kalóriatartalma ugyanannyi, mint a rizsnek, de a glikémiás indexe alacsonyabb, ezért diétához is kiváló, ráadásul feleannyi idő alatt megpuhul, mint a 40 perc főzést igénylő barna rizs.

HOL SZEREZHETED BE?

Bulgurt reform-, bio- és nagyobb élelmiszerboltokban, valamint drogériákban vásárolhatsz, zacskós kiszerelésben.

HOGYAN KÉSZÍTSD EL?

Leforrázhatod, beáztathatod vagy megfőzheted. Mindig olvasd el a csomagolására írt tájékoztatót!

Az instant terméket elég kétszeres mennyiségű forró vízzel vagy alaplével leönteni, és kb. 20 perc pihentetés múlva fogyasztható. Éjszakára hideg vízbe áztathatod, ekkor 8-12 óra alatt puhul meg. A normál bulgurt a rizshez hasonlóan megfőzheted kb. 15 perc alatt. A világos és a barna főzési ideje megegyezik, így keverheted a kettőt. Öntsd fel kétszeres mennyiségű forró vízzel, főzd 10 percig, majd lefedve hagyd állni kb. 10 percig, amíg felszívja a maradék vizet. Ha hideg vízben teszed fel főni, akkor a forrás után pár perccel vedd le a tűzről, és fedő alatt hagyd megduzzadni. A konyhakész főzőtasakos bulgur főzési ideje általában 22-24 perc.

Tipp: A bulgurt érdemes szitába öntve a csap alatt jól átmosni. Így eltávolíthatod a szemekről az esetleges keményítőmaradványokat és nem fog összeragadni.

FŰSZEREZÉSE:

A bulgur önmagában semleges ízű, de ez egyben előny is, mert tetszőlegesen fűszerezheted. Keleti ételekhez pirítsd meg egy pici felhevített olívaolajon, majd szórd meg kardámommal, római köménnyel, fahéjjal. Öntsd fel kétszeres mennyiségű zöldségleves-alaplével, esetleg sima vízzel, forrald fel, és lassú tűzön főzd puhára. A végén sózd meg. Az araboknál és a törököknél a durvább szemcséjű bulgurt a rizshez hasonlóan köretként adják húshoz és halhoz, de paradicsomosan önmagában, főételként is fogyasztják. Helyettesítheted vele a tarhonyát, összekeverheted párolt zöldségekkel, de levesbe is teheted.

DESSZERTHEZ IS KÉSZÍTHETSZ BELŐLE?

Tejjel és vaníliával, citromhéjjal és kevés cukorral felfőzve édesen is elkészítheted. A tejberizshez hasonlóan friss gyümölccsel tálalhatod, vagy kompóttal tálalhatod.

10 szeletes bulgur torta receptje:

Hozzávalók:

150 gramm bulgur

100 gramm zsírszegény túró

3 db tojás

fél csomag sütőpor

ízlés szerint gyümölcsök/magvak ízlés szerint

Elkészítés:

A bulgurt kávédarálóban ledaráljuk apró szeműre. Más daráló is jó, a lényeg, hogy lehetőleg minél apróbb szemcse legyen a végeredmény. Vagy előtte érdemes megfőzni, akkor még puhább lesz! A bulgurt a sütőporral, édesítőszerrel elkeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és a túrót. Csomómentesre keverjük. Tetszés szerinti formánkba öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon 20-30 perc alatt.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.