Menü

Az edzés utáni étkezés szabályai

Edzés utáni azonnali étkezés:

Nem, ez nem igaz. Az edzés előtti étkezés fontosabb lehet ennél. Az emésztési folyamat ugyanis időt vesz igénybe. A fehérjében gazdag ételek fogyasztása után az aminosavak a véredben még órákkal később is emelkedett számban megtalálhatóak. Ha az étkezést edzés előtti 2-3 órára teszed, akkor jó esély van arra, hogy az aminosavak a szervezetedben kifejtik hatásukat. Edzés után azonnal nem kell enned, azonban törekedj arra, hogy egy órán belül vigyél be fehérjét a szervezetedbe. Ennek célja, hogy feltöltsd magad, ezért megfelelő mennyiségű fehérjét, szénhidrátot, folyadékot érdemes magadhoz venned. Viszont, ha nincs időd étkezni edzés előtt, egyél, amint tudsz, a lehető leghamarabb. Az izom fehérjeszerkezetének helyreállításához protein kell, ami megakadályozza az izombontást. Erre a célra a testtömeg minden kilója után 0,3-0,5 gramm fehérje bevitelét javasolják az edzés után rövidesen, így akár 20–40 gramm fehérje is fogyasztható.

Azonnali szénhidrátpótlás:

A gyorsan felszívódó szénhidrát, mint a dextróz vagy a cukor edzés utáni fogyasztása növeli a glikogén-utánpótlás sebességét a szervezetedben. A magas rosttartalmú szénhidrátok felgyorsítják a szénhidrátfeltöltést és lassítják az emésztést. Azonban mindaddig, amíg eszel, elég szénhidrátot – a mennyiség egyéni céloktól függ, a szervezet glikogén raktárai feltöltődnek egy napon belül. Ajánlatos barna rizst, vagy zabpelyhet választani edzés után. Ha azonban kétszer edzel, akkor érdemes gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztanod az első edzés után. Ebben a helyzetben, szükséged van még bőven energiára, illetve a szervezet raktárának a feltöltése fontos. A második edzés után már alacsony szénhidrát tartalmú ételeket válassz! A szénhidrátok a glikogénraktárak újratöltéséhez kellenek. Ezt leghatékonyabban közvetlenül edzés után végzi a szervezet, így 45-120 percen belül javasolt 1,1-1,5 gramm jó minőségű szénhidrátot fogyasztani a fehérjével együtt. A zsírról azt lehet tudni, hogy lelassítja a tápanyagok felszívódását, ami edzés után nem célszerű, mértékletes mennyiség azonban ilyenkor is kell a zsírban oldódó vitaminok számára.

Edzés utáni ételek:

Lazac: Rengeteg fehérje található benne, amely nagyon hasznos lehet. Nagy mennyiségben van benne omega-3 zsírsav, amely gyulladáscsökkentő, segít újjáépíteni az izmokat, és emellett növeli is a teljesítőképességet.

Áfonya: Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánst, ráadásul háromszorosára tudja növelni a szervezet felépülési képességét egy nagyon intenzív torna után.

Humusz: A csicseriborsó tartalmaz fehérjét és szénhidrátot. A kalóriatartalma sem sok, de persze oda kell figyelni a mennyiségre.

Ananász: Bromelin enzimet tartalmaz, ami természetes gyulladáscsökkentő, és bizonyítottan jó a zúzódásokra, ficamokra. A gyümölcs rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, és zsírégető hatása is nagyon ismert. A bromelinről kimutatták, hogy az emésztést is segíti, különösen a fehérjéét - ami az izomszövetek egyik építőeleme - továbbá a tápanyagok felszívódását is javítja.

Édesburgonya: Az édesburgonya szénhidrátot és különböző vitaminokat is tartalmaz. (100 g-ban kb. 120 kcal) Legnagyobb számban B₁-, B₂-, B₆-, C- és D-vitamin, E-vitamin, valamint magnézium és kálium is található benne.

Ne feledkezzünk meg természetesen a folyadékpótlásról sem! A dehidratáltság elkerülése érdekében fogyasszunk 2-3 pohár tiszta vizet edzés után!

szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.