Menü

A való élet szuperhőseinek nyomában

Az Üveg nagy promocióval került a mozikba a Sebezhetetlen két hétköznapi szuperhőse (Willis és Samuel Jackson) és a Széttörve tudathasadásos bestiája (McAvoy) ezúttal egy moziban riogat minket. A világ megváltozott a Marvel blockbusterei óta. Immáron nem tud igazán újítóan hatni ez a kisköltségvetésű mozi. A felépítésére nem lehet panasz, bár néha átbillen és túl sokat mutatja McAvoy szörnyét. Ezuton üdvözlöm a magyar szinkron elkövetőit, akik egyértelmű csökkentették a színész játékának az erejét. Sajnos míg a régi páros (a védelmező és a hiperokos rosszfiú) a kisujjából rázza ki a szerepét, addig skót barátunk látványosan túljátssza az állatias énjét és néha a többszörös személyiségzavarát is. A kissé lapos mozi azért sok meglepetést tartogat, csak a végső csavarból is alapból három van! A nagy triót pesztráló pszichológusnő a pszichiátrián csak asszisztál a történtekhez.

A kameravezetés remek és a rendező is komoly koncepcióval állt neki a munkának. Azonban ennek a problémája csak az, hogy nem tud frissnek hatni. Az egykori minimalista stílusú előzményfilmek után itt tényleg minden a szánkba van rágva. Kicsit pénzszagú a dolog, ahogy mindenáron el akarják adni nekünk a filmet. A kevesebb ezúttal is több lett volna. A végén minden kérdésre választ kapunk. Csak halkan jelzem, hogy különleges képességű átlagemberek koncepcióval kismillió jobbnál jobb sorozat készült már. Ha szatirát akarunk még mindig ott van a Kick-ass. Ha tökéletes szuperhős élményre vágyunk bátra vegyük le a virtuális polcról a régi Heroes sorozat kikezdhetetlen első szériáját. Egyszóval Bruce Willis még mindig hiteles jó fiú, a hősökre pedig szükség van. De továbbra is kérdés, hogy mit lehetett volna ebből kihozni? Azért a Széttörve szintjét simán hozza az Üveg is, még ha sok ziccert hagy is ki. Akinek az előzményfilmek bejöttek, bátran vegyen erre is jegyet.

kép: forrás. www.imdb.com

3 könyv a még mindig hosszú estékre

Élnek olyan szerencsés emberek a bolygón, akiket nemcsak a természet szépségével, hanem a betűk halmazával is el lehet kápráztatni. Ők szerencsések, mert szinte bárhol, bármikor le tudják kötni magukat mindössze szavak különféle kombinációjával. Nekik szeretnénk most kedvezni a következő könyvajánlóval.

Harcra és a vászonra született

Az Alita, James Cameron (Titanic, Avatar) és Robert Rodriguez (Sin City, Spy kids) szerelemgyereke ellentmondás nem tűrően rúgja be a mozik ajtaját és hódítja meg a sci-fi rajongók széles tömegét. Remek japán manga alapsztori, kiváló technikai repertoár és látvány, látvány, látvány. Lássuk a részleteket.

Két királynő egy eset, így esett a rém-eset

Stuart Máriáról sok legenda kering, ezúttal egy lehetőségekhez képest hű feldolgozás került a mozikba. A Két királynő a nők világában és a politika útvesztőbe vezet minket több kevesebb sikerrel. A remek díszletek mellett minden adott egy kis angolszász töri órához.

Rabolni a nők is tudnak

Steve McQueen brit rendező azonkívül, hogy sztárrá tette Fassbindert, végre friss szemléletet is hozott a köztudatba. A teljesen naturalista Éhség, a zseniális Shame – A szégyentelen után, egyre kommerszebb vizekre evez. Ezúttal egy igazi rablós sztorit mesél el meglehetősen rétegzetten. Lássuk a részleteket.

A mozi varázsa felújítva

Giuseppe Tornatore filmje, a Cinema Paradiso minden mozibolond egyik legkedvesebb, legszívbemarkolóbb darabja. 30 évvel a bemutató után újra a magyar mozikban bűvöl el minket ez az igazi olasz csoda a mozi varázsával.