Menü

A komolyzene egészségre gyakorolt hatásai

A klasszikus zenehallgatás nyugtató módon hat a testre, segíti a pozitív gondolatok előretörését, és megkönnyíti az elalvást. Továbbá sokkal jobb eredményeket produkálnak azok a diákok, akik iskolai teszt közben alkalmazzák, hiszen inspiráló hatása is van. Lelki bajt is képes orvosolni, kedvtelenség, depresszió ellen is kiváló, segít a relaxációban, elmélyülésben melynek során közelebb kerülhetünk valódi belső világunkhoz. Azok az emberek, akik rendszeresen hallgatnak klasszikus zenét, sokkal kiegyensúlyozottabbak, és nyugodtabban állnak az előttük álló kihívásokhoz is. Nem félnek szembenézni a problémáikkal és orvosolni azokat.

Kimutatták azt is, hogy azoknak az embereknek, akik rendszeresen hallgatnak komoly zenét, alacsonyabbak a vérnyomásértékei, mint azoknak, akik nem teszik ugyanezt. A zene ugyani gyógyító hatású az érrendszeri gondokkal, szívproblémákkal, kimerültséggel küzdő betegek részére. Köztudott, hogy Mozart zenéje a várandós anyukáknak előnyös, ha nyugodt babát szeretnének, Bach muzsikája pedig a szívproblémákra, vérnyomás csökkentésére hat pozitívan. Egy hazai kutató állítása szerint nyugodtabban alhatunk éjszaka, ha lefekvés előtt 45 percig klasszikus zenét hallgatunk.

Bűnmegelőzésben

2003-ban London számos metrómegállójában elkezdtek klasszikus zenét játszani. Másfél évre rá itt megritkultak a lopások és támadások száma.. Az oregoni Portland közlekedési hatósága hasonló eredményeket kapott: miután klasszikus zenét játszottak be a vasútállomásokon, körülbelül 40 százalékkal csökkent a rendőrségi hívások száma.

Pedagógiában

Zeneterápiás foglalkozások az örömteli mozgás- és zenei élményeken keresztül segítik a gyermekek fejlődését, színesedő kommunikációját és egyéniségük kibontakozását. Ajánlott elkezdeni már kiskorban, amikor még beszéd nem alakult ki, illetve a mozgás- vagy beszédfejlődésben elakadt gyermekeknél, de a szorongásos zavaroknál, alvásproblémáknál, valamint a feszültség oldásában is eredményes hatással bír. A zenélés és a szavak nélküli kommunikáció elősegíti a kapcsolatteremtést, kezdeményezésre és spontán önkifejezésre bátorítja a gyermekeket, motiválja és segíti őket a koncentrációban.

Az értékes és változatos komolyzenei vagy egyes népi kultúrákból vett zenei részletek többszöri meghallgatása lehetőséget nyújt az egyre ismerősebben csengő hangok alatt a teljes átváltozásra. A zene egyes rezdüléseinek belső átélése segít a gyerekeket képzeletük világába repíteni, ahol a felgyülemlett feszültség oldódik. Ha éneklünk, akkor elmélyedünk magunkban, senki sem tud énekelni és mellette gondolkodni. Amikor éneklünk, elhallgatnak a belső dialógusaink, félelmeink és nem teljesült vágyaink.

Platónban így fogalmazódott meg a zene személyiségfejlesztő hatása:“A zene erkölcsi törvény. Lelket kölcsönöz a mindenségnek, szárnyat az élménynek, szállni tanítja a képzeletet, bájt ad a szomorúnak, derűt és életet mindennek. Lényege a rendnek, és útja minden jóhoz, igazságoshoz és széphez vezet, amelynek csak láthatatlan, de kápráztató, szenvedélyes és örökkévaló alakja.”

Szerző: Udvari Fanni

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.