Menü

Stevia a diétázók kedvenc édesítőszere

  • Dátum: 2019.02.12., 07:30

Történeti háttere:

A steviát nagyon sokáig nem engedélyezték, viszont a kutatások bebizonyították, hogy a stevia fogyasztása nem káros, ráadásul még hasznos is, így 2010 óta már nemcsak étrend kiegészítőként, hanem élelmiszer-adalékanyagként is találkozhatunk vele. Használata több száz évre nyúlik vissza, hiszen az őslakos dél-amerikaiak már korán felfedezték e növény édességét és elkezdték különféle célokra használni. A cserje hamar népszerűvé vált a 70-es években, Japánban, mostanra pedig az egész ázsiai piacot meghódította. A steviat nemcsak édesítésre lehet használni, hanem képes enyhíteni a gyomorégést, csökkenteni a magas vérnyomást, vércukorszintet. A szívproblémák kezelésében és a vízvisszatartásban is segítségünkre lehet. Nagyon ritka esetben válthat ki negatív reakciót, azoknál, akik allergiásak a krizantém vagy a százszorszép család tagjaira. Érdekesség, hogy a stevia növényből készült kivonat 2-300-szor édesebb a cukorénál. A cserje évelő, mintegy 60 cm magas. Levelei 2-3 cm szélesek és 5-6 cm hosszúak. Feltételezik, hogy a növény mérhetetlen édességével tartja távol esetleges ellenségeit, rovarkártevője sincs. A növény leveleiben tanninok vannak, amelyek pozitív hatással vannak a nyálkahártyára.

Gyógyászati előnyei:

Több tanulmány megerősíti a stevia antibiotikus tulajdonságait, különösen az E coli baktérium, a Staphylococcus aureus és a Candida albicans gomba, valamint a Corynebacterium difteriae ellen.

Cukorbetegség: A stevia olyan tápanyagokat tartalmaz, amik segítik a szervezetet, hogy az szabályozza a vér glükóz szintjét. Ezenfelül a hasnyálmirigy működését is segíti. A stevia a vércukorszintet közel 35 %-kal is csökkentheti. Ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor csökkenthetjük a cukor vagy a zsíros ételek utáni vágyat is.

Elhízás, túlsúly esetén: A stevia használatával csökkenthetjük a kalóriabevitelt és az édes íz iránti vágyat is.

Fogápolás: A stevia kivonatot fel lehet használni a szájüregben található baktériumok eltávolítására, ami különösen fontos a fogíny problémák és a fogszuvasodás elkerülésében.

1 kg stevia "kristálystevia" világpiaci ára jelenleg 7500-18000 forintnak megfelelő összeg. Ha azonban meggondoljuk ízerősségét, akkor 230 Ft/kg-os kristálycukorárral és pusztán harmincszoros ízintenzitással számolva is ugyanennyi édesítőszert ugyancsak, mintegy 7000 forintért szerezhetnénk be, sokkal több cipelés árán.

Hasznos tippek sütéshez

Alkalmazzuk eleinte más édesítőkkel, mint például mézzel, vagy juharsziruppal a fokozatos áttérés miatt.

1 teáskanál cukor = 1/4 teáskanál stevia porral, vagy 2-3 csepp folyékony steviával,

1 bögre cukor= 1 teáskanál folyékony steviával, vagy 2 evőkanál porral helyettesíthető.

A stevia igen hőstabil, egészen 198 fokig megtartja édes ízét. Azonban amikor a cukor pótlásához használjuk, akkor gondot okozhat, hogy a cukor nélkül más lesz a tészták állaga. Azt is tudni kell, hogy a stevia nem alkalmas karamellizálásra, vagy élesztő futtatására. Ha a tészta állaga nem megfelelő, akkor hozzáadhatunk egy kis keményítőt, joghurtot, almaszószt, tök pürét. A sütemények nem jönnek fel úgy, mint a cukorral elkészítettek. Ezért adj a recepthez egy késhegynyi szódabikarbónát a sütőpor mellé.

Bátran próbáljuk ki ezt a remek csodaszert, amely természetessége mellett számos pozitív hatással rendelkezik!

Szerző: Udvari Fanni

Légy nagyon óvatos a villámdiétával

A nagymértékű fogyást ígérő diéták mindig gyanúsak. A divatfogyókúrák ígéreteiben csak úgy röpködnek a kilók, amelyek gyors eredményt hoznak tömérdek mellékhatással. Az a pár plusz kiló nem ettől fog eltűnni, egészségünkben viszont könnyen kárt tehetünk.

Egészségtudatosan, de boldogan

Egészséges-e a tej? Együnk-e húst? Mennyi szénhidrát fogyasztása ideális? Kerüljük el a glutént? Kevés zsírt együnk magasabb szénhidrátbevitellel, vagy alacsony szénhidráttartalom mellett sok húst és zsírt fogyasszunk? És így tovább…

Lépcsőfokok a táplálkozási piramis legmagasabb szintjéhez

A helyes étrenddel fittséget, jó alakot és egészséges életet élhetünk, tele lehetünk energiával a nap folyamán. Kevesen ehetnek meg büntetlenül bármennyit, ha tudni szeretnéd, miből mennyit szabad enned, akkor érdekes lehet számodra a következő cikk.

Értékes ételek, amiket nem eszünk

Mindenkinek megvannak a kedvelt, bevált, gyakran elkészített vagy étteremben rendelt ételei, s természetesen azok is, amelyeket kevésbé szeret. Számos olyan tápanyagról lemondunk azonban, ami fontos lenne, hogy alkalmanként a tányérunkra kerüljön.

Attól, mert „mentes”, még nem fogyaszt

Nagy divat manapság a „mentes” étrend. Való igaz, a mentes ételek ugyan tehermentesítik a szervezetet számos allergén élelmiszertől, megszüntethetnek fennálló gyulladásokat, gyomorproblémákat, azonban biztos benne mindenki, hogy ettől fogyni is fog? Csak kérdezem.