Menü

Szokások, amelyeket kerüljünk a fogyás érdekében

A felesleges kilók elleni küzdelem igen széles határokat feszeget. Az ésszerű és egészséges étrendváltoztatásoktól kezdve a drasztikus módszereken át egészen a beteges viselkedésig bármi előfordulhat. A fogyni vágyók sajnos túl sok agyament dolgot képesek megtenni és nem is tudják mennyire károsíthatják vele szervezetüket.

1200 kalória alatti étkezés

Az éhezés, a böjtölés vagy egészségtelen. Felejtsd el! Súlycsökkenést eredményezhet, de az éhezés következtében a szervezet elsősorban a kevésbé fontos szöveteket fogja lebontani, például a vázizomszövetet. A végeredmény pedig legtöbbször az, és visszaszedik az elveszített kilókat, sőt, némi plusz súlyt is. A gyors fogyás alatt (igen komoly kalóriamegvonás esetén) fokozott víz-, zsír- és izomszövet-veszteség áll be, ami csökkenti az anyagcsere hatásfokát. Nem szabad a napi tápanyagbevitelt 1200 kalória alá csökkentened. Ellenkező esetben tápanyaghiányos állapotod, gyenge teljesítőképességed lesz. Méregtelenítő kúra helyett inkább válogasd meg, hogy mit eszel és mikor. Ha szeretnél rásegíteni az öntisztulásra, akkor igyál több folyadékot (tiszta vizet), és egyél magas rosttartalmú ételeket. Az egészséges életmód - helyes táplálkozás, rendszeres mozgás, kellő mennyiségű alvás - elég a szervezet biztonságos támogatásához, és a testsúly fenntartásához.

A túlzásba vitt testmozgást kerüld!

A szervezet az intenzív megerőltetés miatt jobban elhasználódik, nő a lesérülések kockázata, fokozott az ionháztartás felborulásának eshetősége. Szellemileg is megterhelő, mert a szervezet a mozgást evés utáni büntetésként értékeli. A rendszeres, szabályozott keretek között végzett, egyéni képességekre szabott mozgás egészséges a szervezet számára. Segít csökkenteni a stresszt, a napi feszültséget, ugyanakkor szellemi és fizikai felfrissülést is okoz.

A dohányzás rossz megoldás!

A dohányzás az összes szervre károsan hat. Rákot, szív és érrendszeri betegségeket, légzőszervi problémákat okozhat. Továbbá rontja az adott személy általános egészségügyi állapotát, és növeli az idő előtti elhalálozás kockázatát. A dohányzásról való leszokás hirtelen súlygyarapodással járhat.

Jól bevált praktikák fogyáshoz!

1. Igyál több vizet!

Igyál meg minden nap legalább nyolc pohár vizet az étkezések között, illetve egy nagy pohár vizet az étkezések előtt harminc perccel. Az ásványvíz mellett ihatsz gyógyteát,zöldségleveket is.

2. Rendszeresen étkezz!

Az anyagcseréd helyes működése, vércukorszinted egyensúlya érdekében egyél a nap folyamán minél több alkalommal, rendszeresen.

3. Kerüld a stresszt!

Gyakran a negatív érzelmek, például a stressz, az unalom, a düh és a magány vezetnek oda, hogy nagy mennyiséget fogyasztasz el egyszerre.

4. Ne vásárolj éhesen!

Készíts bevásárló listát, és szigorúan tartsd magad ahhoz a kísértések elkerülése érdekében.

Próbálj meg nem fogyókúrában gondolkozni, hiszen az időszakos.Törekedj egy olyan életmódra, amelyet fent tudsz tartani hosszú időn keresztül!

Szerző: Udvari Fanni

Már csekély testsúlycsökkentés mérsékli a társbetegségek kezelésére fordított gyógyszerek költségeit

Az elhízás népbetegség, sőt nem túlzás azt állítani, hogy már-már világméretű járvány. Sajnos hazánk Európa legelhízottabb nemzete az OECD adatai alapján, így nem csak a megelőzés, hanem a kezelés is kiemelt fontossággal bír. Az egyéni egészségügyi kockázatokon túl az elhízás következtében kialakuló betegségek mintegy 207 milliárd forintos többletterhet rónak az államkasszára.

Tényleg napi 10.000 lépést kell sétálni?

A legtöbb okostelefon gyártója nagyon modern, a rendszerből eltávolíthatatlan alkalmazásokkal igyekszik megszínesíteni a mindennapjainkat. Sokunknak biztos lépésszámláló is található a telefonján. De vajon elég-e az általuk előírt napi 10.000 lépés az egészséghez? Erre keresünk most választ.

Túlzásba vitt edzés negatív hatásai

Tény, sportra mindenkinek szüksége van. Ám van az a pont, amikor az edzés fanatizmusba csap át, ami károkat okozhat, a túledzettség, másnéven exorexia. A külső környezeti behatások is hozzájárulnak, hogy az amúgy is instabil nő, férfi intenzívebb edzésekbe kezdjen.

A foltos hajhullás kezelése

Sokak számára jelent leküzdhetetlen problémát, az alopecia areata, egy jelenleg is zajló vizsgálat azonban megoldást nyújthat a foltos hajhullás kezelésére.

Okok arra, hogy az egyedüllét jót tesz neked

Sokak rettegnek az egyedül töltött idő gondolatától. Bár a tartós magányról már kiderült, hogy több betegség, így a demencia kockázatát is megnöveli, az időnkénti egyedüllét számos egészségügyi előnnyel jár.