Menü

Egy anyuka táskája

„Milyen kis retikülöd van Dia, hogy tudsz ebben elférni?” Kérdezte ma kolleganőm a lépcsőfordulóban. S valóban, tényleg kicsi. Sőt, a létező legkisebb méret! Nem véletlenül. Mióta leszoktattam magamat és a fiaimat a túlélő felszerelést rejtő zsákjaimról, XXL méretű „kézitáskáimról”. Pedig, ha azok mesélni tudnának…

Számos magazin foglalkozik azzal, mit rejtenek a női táskák. Azzal viszont kevesebben, hogy miként változik a szütyő tartalma, ha már egy vagy több gyerekkel, férjjel osztozunk rajta. Sok anyuka egyszerűen csak túlélő felszerelésként emlegeti a kézitáskáját, s valóban, nem járunk messze az igazságtól, egy ilyen kis táska igazi túlélőcsomag.

Egy bot, két kisautó, kavicsok, zsepi, nedves törlőkendő, kézfertőtlenítő, víz, váltó zokni (még váltó alsónaci is néha) telefon, pénztárca, fél zacskók keksz, ragtapasz (az sose árt), kiskanál, taknyos zsepi, még egy taknyos zsepi, három darab gesztenye, kulcs meg egy rúzs, egy rúzs alakú korrektor (csak egyszer össze ne keverjem) és pendrive. Kábé ez volt az alap az anyukatáskámban, s nem nehéz kitalálni, hogy mindebből hányra volt nekem szükségem. Nyáron napszemüveg, naptej is az alapfelszereléshez tartozik. A férjem persze még odadobta az ő pénztárcáját, irattartóját, kétkilós kulcscsomóját, slusszkulcsát (mert neki alig van cucca) és már indulhatunk is! Persze… nyolcmillió zseb is kevés lenne! Vajon csak én cipelek ennyi felesleges holmit nap, mint nap?

Ha most ideborítanám a táskám tartalmát, talán még döglött bogár is lenne benne, de minimum egy három hete rajzolt kis papír fecni, amit a kisfiam azzal bízott rám, hogy nem dobhatom ki soha. Ugyanígy néhány blokk a bevásárlásból. Vajon, ha most eldobnám, hány perc múlva jelenne meg, hogy vegyem elő, mert kéri?

Egy igazi anyukatáskából bármikor könnyen előkapható egy homokozó lapát vagy épp a gyerek egészségügyi kiskönyve, tajkártyája, ehhez azonban tényleg hátizsákméretű táska kell.

Az megvan, hogy lehajolsz, hogy bekösd a gyerek cipőjét, és a táska azonnal a nyakadba zuhan a tartalmával együtt? Na, itt adtam fel, s ekkor döntöttem úgy, hogy visszahozom a régi szép időket, amikor elegáns kis retikülöm volt, divatos, színes, amibe még elég volt a pénztárcámat, egy pár zsepit és a lakáskulcsomat eltenni indulás előtt… Azóta önző módon nem tudok botokat cipelni, sem játékfegyvert, legó darabokat és plüsstigrist sem. „Annyira sajnálom gyerekek!”

No és Ti kedves Anyukák, miket hurcoltok magatokkal nap, mint nap? Mi az a sok minden „fontos dolog”, ami miatt húzza a táska a vállatokat, pedig nem is tudjátok, hogy cipelitek? Pakolj csak ki!

Bundás családtag érkezik

Legyen-e egy bundás kis társunk otthon? Egy szőrös családtag érkezésével kapcsolatban mindig van mit megbeszélni. Megbeszéljük, és eldöntjük, hogy lesz. Át kell gondolnunk, hogy ez bizony felelősséggel jár. Mégpedig nem kevés felelősséggel, hiszen egy másik élőlény sorsa és élete függ tőlünk.

Miért van szükségünk sematikus dolgokra az életünkben?

A körülöttünk lévő világ teli van átlagos, megszokott jelenségekkel. Ugyanaz a boldog befejezés a könyvekben, ugyanaz a kettősség a filmekben, ugyanúgy botladozó emberek a mozivásznon, és ugyanazok a tipikus életutak a barátaink között. A biztos pontokra épülő történeteknek pedig általában van keletje, s ezek sokszor az életünkben is megjelennek. De miért szeretjük a sémákat?

Elvágom, megégetem, beütöm… Háztartási balesetek

A háztartási baleseteknek és sérüléseknek megszámlálhatatlan formája van. Számtalan veszély leselkedhet ránk a saját otthonunkban is, ezeket pedig legtöbbször egy kis odafigyeléssel megelőzhetnénk, persze így is előfordulnak apróbb balesetek, sérülések. Mit tehetünk ilyenkor?

Az álhírek kiszűrése, szelektálása

Bosszantó belefutni olyan hírekbe, amelyekről később kiderül, hogy nem igazak. Márpedig manapság az interneten és a közösségi oldalakon sajnos szinte bárki írhat és terjeszthet valótlan információkat is . Egy kutatás eredménye szerint az idősebb korosztály hiszi el legkönnyebben az álhíreket. Vajon mi ennek az oka?

Meddőség kialakulásának okai

Orvosi értelemben meddőségről, infertilitásról akkor beszélünk, ha egy éven keresztül történő rendszeres, védekezés nélküli házasélet nem okoz terhességet, vagy ha a nő bekövetkezett terhessége rendszeresen spontán vetéléssel szűnik meg. A következőkben ezzel kapcsolatban bővebb információkat olvashatsz.