Menü

Ésszel menjünk csontkovácshoz

Az oszteopátia magyarán csontkovácsolás az egyik legelterjedtebb kiegészítő kezelési módszer. Ha izom és/vagy csontrendszeri panaszunk van, hajlamosak vagyunk a csontkovácsokhoz fordulni bizalommal, nem is beszélve a hátfájásainkról, amely lassan népbetegségnek mondható. Közhely, de igaz a beteg ember mindenre képes. Akármennyit kifizet csak múljon el a fájdalma. Azért a ropogtató csodakuruzslók világában jócskán észnél kell lenni. Mielőtt fejest ugranánk egy ilyen kalandba rögzítsük: ez is fejben dől el. A legtöbb mozgásszervi probléma kialakulásáért nem a sors és nem is a genetika a felelős. Saját magunk okozzuk hosszú évek alatt kialakuló betegségeinket nem megfelelő életmódunkkal (ülőmunka és mozgáshiány, különféle helytelen terhelések stb.). Persze könnyű passzívan sodródni az árral és alkalmi külső ingerektől, legyen az masszőr, csontkovács, gyógyszertől várni a megváltást. Az igazság az, hogy a legtöbb degeneratív elváltozás kemény 'munkát' igényelt a részünkről mind létrehozni és az (lenne) megszűntetni is.

Az ellenségünk tehát mi magunk vagyunk, nem a fájdalom és a helytelen kezelések. valamint a helytelen izomterhelés miatt kialakult izomegyensúly zavarunk. Az elsődleges tanács, tehát, hogy a tüneti ropogtatástól ne várjunk megváltást. Egy jó mozdulat, maximum csökkentheti a fájdalmunkat, de annak okának megértése és megszűntetése ránk hárul. Ugyanis sok sérves embernek így nem is maga a sérve, hanem a fent említett ízületi tok érintettség okozza a fájdalmát. Tény, hogy az elferdült gerinc, a gerinc melletti izmok egyensúlyának megbomlása miatt szinte percek alatt veszi fel újra a kiindulási pozíciót a "kezelés" után.

Szinte hihetetlen, de a csontkovács szakma nincs leszabályozva, bárki lehet önjelölt prokátor. Ami biztos pont nekünk betegeknek, hogy a Semmelweis Egyetemen van egy 2 éves manuálterapeuta képzés, amely megadja a szükséges szakmai feltételeket a csontkovácsoknak, csak sajnos nagyon sokan nem végzik el. A gondos, megfontolt csontkovács választás tehát mindent meghatároz. Ami az egyik legfontosabb, hogy még a legjobb nevű doki is simán lehet, hogy csak a pénzedre pályázik. Ha a kezelést nem követi oki terápia vagy legalább egy életszerű javaslatsor a kezelő részéről, bizony rossz helyen vagyunk.

A testtartásunk javítása, ergonomikus munkavégzés elsajátítása és mozgásterápia!! Amelyik szakember nem magyarázza el például a helyes ágyválasztás mikéntjét (egyenes, kemény, stabil) az már gyanús. Fontos, hogy olyan kezelésben részesüljünk, amelyet valós szakszerű mozgási javaslat követ. Nyilván nem ketrecharc ajánlásra gondolok, de egy megfelelő személyi edző bemutatása már sokat nyomhat a latba. Fontos mindannyiunknak egy életszerű sporttevékenység kialakítása. Aki ész nélkül ropogtat végig, ráadásul minden előzetes vizsgálat nélkül teszi ezt, szinte kizárt, hogy tudja, mit csinál. Ne feledjük még, hogy vannak orvosi esetek, amikor nem is javasolt egy ilyen kezelés. Tehát csak ésszel. Minden lehetséges.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?